Berita Teknologi

Isu terlalu panas Android berleluasa dan berkemungkinan menjadi lebih teruk

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Reka bentuk Arm mungkin sebahagiannya dipersalahkan untuk masalah kepanasan melampau Samsung dan Qualcomm.
  • Mungkin ada penyelesaian, tetapi ia tidak akan mudah untuk dicapai.

Samsung telah menjadi berita kerana mengecilkan telefonnya, tetapi isu asasnya jauh lebih meluas dan berkemungkinan menjadi lebih teruk.

Samsung mengaku telah mengecilkan aplikasi, walaupun ia mengatakan sebabnya adalah untuk mengelakkan telefon daripada terlalu panas. Mungkin terdapat lebih banyak tuntutan Samsung daripada yang difikirkan pada asalnya, dan ia mungkin bukan kesalahan syarikat sepenuhnya. Menurut laporan, kesalahan mungkin terletak pada reka bentuk Arm yang mendasari pemproses utama Samsung dan Qualcomm.

Tidak seperti Intel, Arm tidak mengeluarkan cipnya sendiri. Sebaliknya firma mereka bentuk pemproses dan melesenkan reka bentuk tersebut kepada mana-mana syarikat yang berminat. Qualcomm dan Samsung ialah dua daripada pelanggan terbesar Arm, dengan kedua-dua syarikat itu menggunakan reka bentuk Arm dalam pemproses utama Snapdragon dan Exynos masing-masing.

Menariknya, cip Apple nampaknya tidak terjejas, walaupun juga berdasarkan reka bentuk Arm. Pakar industri percaya Apple dan Arm dapat menala pemproses dengan lebih baik untuk digunakan dengan iOS. Sebaliknya, Samsung dan Qualcomm dibebani dengan tugas untuk menjadikan cip mereka berfungsi dengan pelbagai pengeluar peranti dan versi Android, menjadikannya lebih sukar bagi pemproses tersebut untuk dioptimumkan dengan baik seperti siri A atau M1 Apple.

“IPhone juga berdasarkan reka bentuk cip Arm tetapi Apple dan Arm menyesuaikan pemproses untuk digunakan dalam iOS,” kata PerniagaanKorea sumber industri, sambil menambah, “Sebaliknya, Samsung Electronics dan Qualcomm sedang membangunkan pemproses aplikasi untuk digunakan dalam pelbagai model pengeluar dan nampaknya pemproses tersebut yang menggunakan reka bentuk tanpa sebarang perubahan membawa kepada masalah.”

Mudah-mudahan, Qualcomm dan Samsung akan memikirkan cara yang berkesan untuk menyesuaikan reka bentuk mereka untuk menandingi kecekapan tenaga Apple. Jika tidak, telefon terlalu panas dan pemproses pendikit mungkin menjadi norma baharu.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Isu terlalu panas Android berleluasa dan berkemungkinan menjadi lebih teruk
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker