Berita Teknologi

Inilah sebabnya kami melihat semua perkhidmatan telefon baik pulih ini

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Google, Samsung, Apple, dan Microsoft nampaknya menerima pembaikan sendiri.
  • Inisiatif yang diumumkan adalah panjang pada janji dan pendek pada butiran.
  • Motivasinya mungkin lebih memelihara diri daripada altruisme.

Beberapa pengeluar peranti baru-baru ini mengumumkan perkhidmatan baik pulih sendiri, tetapi sebab di sebalik inisiatif ini mungkin lebih kepada pemeliharaan diri daripada perkhidmatan pelanggan.

Google menjadi tajuk utama apabila mengumumkan ia bekerjasama dengan iFixit untuk memudahkan pelanggan membaiki telefon Pixel mereka. Pengumuman itu mengikuti yang serupa dari Samsung, Apple, dan Microsoft. Walaupun ada yang memuji pengumuman itu sebagai peralihan asas dalam cara syarikat beroperasi, sebab sebenar mungkin lebih kepada menolak perundangan masa depan daripada membuat perubahan yang bermakna, pandangan yang disokong oleh fakta bahawa tidak ada syarikat yang mendedahkan rancangan konkrit.

Hak-untuk-pembaikan ialah pergerakan yang telah mendapat momentum. Pengguna sering memilih untuk membaiki telefon mahal daripada menggantikannya, dan banyak kumpulan menyebut kesan alam sekitar menggantikan telefon berbanding melakukan pembaikan kecil. Walaupun tekanan bangunan, banyak syarikat terus menjadikan peranti mereka semakin sukar untuk dibaiki demi kepentingan reka bentuk dan estetika. Walau bagaimanapun, pada bulan Julai Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) mengundi sebulat suara untuk mula menyasarkan “sekatan pembaikan haram.”

Lihat juga: Telefon terbaik dengan bateri boleh tanggal dan penyelesaian alternatif

Pengerusi FTC Lina Khan menyerlahkan faedah peraturan hak pembaikan:

Jenis sekatan ini boleh meningkatkan kos pengguna dengan ketara, menyekat inovasi, menutup peluang perniagaan untuk kedai pembaikan bebas, mencipta sisa elektronik yang tidak perlu, menangguhkan pembaikan tepat pada masanya dan menjejaskan daya tahan. FTC mempunyai pelbagai alat yang boleh digunakan untuk menghapuskan sekatan pembaikan yang menyalahi undang-undang, dan kenyataan dasar hari ini akan memberi komitmen kepada kami untuk meneruskan isu ini dengan semangat baharu.

Menariknya, dalam masa beberapa bulan, Microsoft mengumumkan ia akan mula menyiasat pilihan pembaikan diri, diikuti oleh Apple pada 2021, Samsung pada Mac 2022, dan Google pada awal April. Dalam kes Microsoft, ia adalah bertindak balas terhadap tekanan daripada kumpulan advokasi pemegang saham As You Sow. Menariknya, walaupun akur kepada tekanan, Microsoft hanya komited untuk menerbitkan penemuan penyiasatannya menjelang awal Mei 2022, dengan matlamat untuk menyediakan pilihan pembaikan sendiri menjelang akhir tahun. Begitu juga, Samsung, Apple atau Google tidak komited pada tarikh keluaran tertentu.

Baca lebih lanjut: Tabiat mengecas untuk memaksimumkan hayat bateri

Diambil bersama, pelbagai faktor ini menggambarkan syarikat yang berat hati terpaksa menerima pembaikan sendiri, atau membuat keputusan dalam usaha untuk mengetepikan undang-undang yang mungkin jauh lebih ketat daripada yang mereka mahu dan memaksa perubahan reka bentuk yang ketara pada produk mereka agar teratur. mematuhi. Walau apa pun, jelas sekali usaha ini bukan dibuat atas dasar kebimbangan sebenar terhadap pelanggan atau alam sekitar.

Walau bagaimanapun, walau apa pun alasannya, usaha hak untuk membaiki masih menjadi kemenangan bagi pengguna. Semoga syarikat-syarikat akan terus bergerak ke hadapan dan tidak menemui kelemahan yang membolehkan mereka melanjutkan dan menangguhkan inisiatif sedemikian selama-lamanya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Inilah sebabnya kami melihat semua perkhidmatan telefon baik pulih ini
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker