Berita Teknologi

Samsung mungkin mengecilkan prestasi 10,000 apl (Dikemas kini)

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Samsung dikatakan mengecilkan prestasi 10,000 aplikasi pada telefonnya.
  • Adalah dipercayai bahawa apl Perkhidmatan Pengoptimuman Permainan syarikat harus dipersalahkan.

Kemas kini: 3 Mac 2022 (1:27 PG ET): Samsung nampaknya sedang menyiasat isu GOS yang dinyatakan di bawah. Mengikut edaran maklumat mengenai Naver, syarikat itu menjalankan penyiasatan dalaman dan mendekati isu itu dengan serius seperti bencana Galaxy Note 7. Samsung juga dijangka akan membuat pengumuman rasmi berhubung perkara tersebut tidak lama lagi.


Artikel asal: 2 Mac 2022 (2:49 PTG ET): Kami telah melihat beberapa kes selama bertahun-tahun pengeluar telefon pintar mengehadkan prestasi sebilangan apl terpilih, kononnya untuk mengurangkan hayat bateri. Sekarang, nampaknya Samsung mungkin melakukan perkara yang sama.

Senarai yang dikatakan tidak terhad kepada permainan, kerana kami melihat apl terkemuka seperti Instagram, apl Office Microsoft, Netflix, Google Keep dan TikTok di sini. Malah apl dan perkhidmatan Samsung sendiri disenaraikan di sini, seperti Folder Selamat, Samsung Cloud, Samsung Pay, Samsung Pass dan pendail.

Tidak menghairankan untuk mendengar bahawa apl penanda aras seperti 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench dan GeekBench 5 tidak disenaraikan di sini. Ini menunjukkan bahawa Samsung tidak menundukkan apl penanda aras kepada pendikit. A YouTuber Korea pergi setakat menukar nama pakej 3DMark untuk mencerminkan Genshin Impact (yang muncul dalam senarai) dan menjalankan penanda aras. Pakej yang dinamakan semula mencapai skor penanda aras yang lebih rendah secara drastik dan kadar bingkai purata. Lihat tangkapan skrin di bawah, dengan pakej yang dinamakan semula di sebelah kiri.

Samsung GOS Square Dream

Untuk nilainya, apl itu nampaknya tidak dipasang pada kami Siri Galaxy S22 unit. Ia muncul di Galaxy Store tetapi menekan “pasang” menunjukkan bahawa apl itu tidak serasi dengan peranti semakan S22 Plus saya. Kami juga tidak dapat melihatnya pada peranti Galaxy S20 FE dan Galaxy S10e. Walau bagaimanapun, ahli pasukan melaporkan melihat aplikasi itu pada Galaxy S21 Plus mereka, mengulangi bahawa ia tidak boleh dilumpuhkan.

Di satu pihak, boleh difahami bahawa pembuat telefon pintar akan berusaha untuk mengimbangi prestasi dan hayat bateri untuk banyak aplikasi. Sebaliknya, terdapat hujah yang jelas untuk dibuat bahawa pengguna tidak mendapat prestasi yang mereka minta. Adalah sangat mencurigakan bahawa tiada apl penanda aras disenaraikan di sini, bermakna hasil ini tidak akan mewakili pengalaman sebenar.

Nampaknya Samsung tidak belajar daripada saga pendikit OnePlus sendiri tahun lepas.

Ini bukan kali pertama kami melihat pengeluar mudah alih terlibat dalam amalan yang meragukan etika sedemikian. OnePlus adalah ditangkap “mengoptimumkan” prestasi apl popular dengan OnePlus 9 Pro tahun lepas, tetapi ia juga mengecualikan apl penanda aras daripada dikurangkan.

Kami telah menghubungi wakil Samsung untuk mengetahui sama ada senarai ini tepat dan untuk menentukan perkara yang sebenarnya GOS lakukan terhadap apl ini. Kami juga telah bertanya kepada syarikat sama ada apl penanda aras tertakluk kepada GOS. Kami akan mengemas kini artikel itu jika/apabila Samsung kembali kepada kami.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Samsung mungkin mengecilkan prestasi 10,000 apl (Dikemas kini)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker