Berita Teknologi

Samsung bersetuju dengan pendikitan, tetapi mengatakan apl bukan permainan tidak terjejas

Hadlee Simons / Android Authority

TL;DR

  • Samsung mengesahkan bahawa ia menggunakan perkhidmatan GOS untuk “mengoptimumkan” prestasi CPU dan GPU.
  • Ia mengatakan bahawa kemas kini perisian akan membawa pilihan keutamaan prestasi dalam apl Pelancar Permainan.
  • Syarikat itu memberitahu kami bahawa GOS tidak mengurus prestasi apl bukan permainan.

Kemas Kini: 4 Mac 2022 (12:02 PM ET): Samsung kini telah mengeluarkan kenyataan kepada Android Authority mengenai kontroversi pendikit:

Keutamaan kami adalah untuk menyampaikan pengalaman mudah alih yang terbaik untuk pengguna. Perkhidmatan Pengoptimuman Permainan (GOS) telah direka bentuk untuk membantu apl permainan mencapai prestasi hebat sambil menguruskan suhu peranti dengan berkesan. GOS tidak mengurus prestasi apl bukan permainan. Kami menghargai maklum balas yang kami terima tentang produk kami dan selepas pertimbangan yang teliti, kami merancang untuk melancarkan kemas kini perisian tidak lama lagi supaya pengguna boleh mengawal prestasi semasa menjalankan apl permainan.

Syarikat itu sememangnya menjelaskan kepada kami bahawa apl Pelancar Permainan akan dikemas kini untuk menawarkan pilihan prestasi dalam bahagian Makmal Penggalak Permainan. Kami juga bertanya kepada Samsung sama ada senarai 10,000 apl yang terjejas adalah sah (yang termasuk apl bukan permainan juga), tetapi syarikat itu mengulangi bahawa GOS “tidak mengehadkan resolusi CPU/GPU atau paparan” untuk apl bukan permainan.

Artikel asal: 3 Mac 2022 (11:51 PG ET): Samsung berada dalam tajuk utama untuk semua sebab yang salah semalam apabila ia muncul bahawa syarikat itu boleh menyekat prestasi daripada beribu-ribu aplikasi pada telefon pintarnya.

Senarai 10,000 apl yang terjejas telah disiarkan dalam talian, dengan dakwaan bahawa Samsung menggunakan Perkhidmatan Pengoptimuman Permainan (GOS) untuk memudahkan pendikitan dalam program ini. Kini, pengeluar Korea telah menjawab dakwaan itu, seolah-olah mengesahkan tingkah laku dan mengatakan bahawa perubahan sedang berlaku.

“GOS siri Samsung Galaxy S22 telah dimuatkan dengan apl kami yang mengoptimumkan prestasi CPU dan GPU untuk mengelakkan haba berlebihan semasa permainan yang panjang,” baca petikan notis terjemahan mesin yang disiarkan oleh Samsung pada apl Ahlinya (h/t: TechM dan Dohyun Kim di Twitter).

Bagaimanakah Samsung akan mengubah keadaan?

“Untuk memenuhi keperluan (sic), makmal Game Booster dalam apl Pelancar Permainan akan melaksanakan kemas kini perisian yang menyediakan pilihan keutamaan prestasi tidak lama lagi.”

Dalam erti kata lain, nampaknya Samsung akan melaksanakan mod prestasi dalam Pelancar Permainan dan Penggalak Permainan pada Siri Galaxy S22. Kami menjangkakan ini akan datang kepada telefon lain yang terjejas juga.

Yang penting, syarikat itu tidak menangani fakta bahawa apl penanda aras hilang daripada senarai dan oleh itu tidak tertakluk kepada sekatan pendikitan yang sama. Pengecualian apl penanda aras bermakna anda akan mendapat hasil yang benar-benar bertentangan dengan pengalaman dunia sebenar.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Samsung bersetuju dengan pendikitan, tetapi mengatakan apl bukan permainan tidak terjejas
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker