Berita Teknologi

FairPhone 2 2015 kini mempunyai kemas kini Android stabil baharu (untuk kali terakhir)

TL;DR

  • FairPhone 2 era 2015 telah menerima kemas kini Android baharu yang stabil.
  • Peranti FairPhone kini menjalankan Android 10, hampir tujuh tahun selepas dikeluarkan.
  • Syarikat memberitahu Android Authority bahawa telefon itu tidak akan menerima Android 11 atau 12.

FairPhone 2 pada asalnya dilancarkan pada tahun 2015, membawa tawaran yang lebih mampan dan mesra DIY. FairPhone telah melakukan tugas yang luar biasa untuk memastikan peranti dikemas kini, membawa Android 9 ke peranti pada tahun 2020.

Kini, syarikat itu telah mengumumkan bahawa kemas kini Android 10 yang stabil sedang ditolak ke FairPhone 2. Ini datang selepas program beta Android 10 untuk peranti itu lewat tahun lepas.

Ia bukan kemas kini Android terbaharu atau kedua terbaharu, tetapi ia masih merupakan tawaran besar. Berita itu bermakna bahawa FairPhone 2 telah disokong selama hampir tujuh tahun sekarang, menjadikan pencapaian yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam ruang Android. Pencapaian ini juga datang walaupun cipset Snapdragon 801 telefon mencapai status akhir hayat beberapa tahun lalu.

Bacaan lanjut: Jika FairPhone boleh mengemas kini telefon berusia enam tahunnya kepada Android 10, begitu juga dengan OEM lain

Menariknya, syarikat itu menjelaskan bahawa peningkatan kepada Android 10 adalah proses yang lebih pantas dan diperkemas daripada peningkatan 2020 kepada Android 9, disebabkan pengajaran yang diperoleh daripada peningkatan 2020.

Tempoh komitmen kemas kini yang panjang adalah berbeza dengan ikrar kemas kini remeh daripada OEM utama seperti Asus, Honor dan Motorola. Pencapaian itu malah mempersoalkan ikrar tiga tahun daripada Google, Nokia, OnePlus, Oppo, Vivo dan Xiaomi.

Malangnya, semua perkara yang baik mesti berakhir. FairPhone mengesahkan kepada Android Authority bahawa FairPhone 2 tidak akan menerima Android 11 atau Android 12.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: FairPhone 2 2015 kini mempunyai kemas kini Android stabil baharu (untuk kali terakhir)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker