Berita Teknologi

Apple mungkin menggunakan cip lama dalam model iPhone 14 termurahnya

Dhruv Bhutani / Android Authority

TL;DR

  • Apple dilaporkan akan menempah cip A16 yang akan datang untuk model Pro iPhone 14nya.
  • Varian standard iPhone 14 dikatakan melekat pada pemproses A15 yang terdapat dalam siri iPhone 13.

epal biasanya menggunakan set cip baharu setiap tahun untuk iPhone talian utamanya, dengan telefon tahun 2020 semuanya menggunakan cip A14 Bionic dan tahun lepas. siri iPhone 13 semuanya menggunakan pemproses A15 Bionic. Walau bagaimanapun, nampaknya perubahan mungkin akan berlaku untuk keluarga iPhone 14.

Pemberi maklumat Apple veteran dan penganalisis TF International Securities Ming-Chi Kuo tweeted bahawa hanya dua model iPhone 14 Pro Apple akan menerima pemproses A16 Bionic yang serba baharu. Sementara itu, dua varian bukan Pro dikatakan mengekalkan cipset Bionic A15 dilihat pada julat iPhone 13. Penganalisis seterusnya mendakwa bahawa model Pro akan menerima LPDDR5 RAM manakala model bukan Pro akan menerima standard LPDDR4X yang lebih lama.

Ming Chi Kuo iPhone 14 siri cip Twitter

Tambahan pula, Kuo menyiarkan tweet sebelum ini yang mendakwa bahawa empat model iPhone 14 baharu boleh dipanggil iPhone 14 (menampilkan skrin 6.1 inci), iPhone 14 Max (skrin 6.7 inci), iPhone 14 Pro (6.1 inci), dan iPhone 14 Pro Max (6.7-inci). Dalam erti kata lain, model Mini 5.4-inci telah hilang memihak kepada iPhone skrin besar yang lebih mampu milik.

Penganalisis mempunyai rekod prestasi yang sangat kukuh apabila ia datang kepada kebocoran Apple. Tetapi 9to5Mac juga telah melaporkan bahawa dua model iPhone 14 akan dilengkapi dengan pemproses A15 dan dua akan menawarkan cip A16 serba baharu. Oleh itu, nampaknya syarikat Cupertino boleh meneruskan langkah ini.

Adakah anda peduli jika telefon utama menggunakan cip mewah tahun lepas?

69 undi

Ini tidak akan pernah berlaku sebelum ini dalam ruang telefon pintar, kerana sebelum ini kami telah melihat syarikat seperti Xiaomi, Oppo, dan OEM Android lain menawarkan strategi dua peringkat dari segi silikon perdana. Sebagai contoh, Oppo Find X5 menggunakan pemproses Snapdragon 888 tahun lepas manakala Cari X5 Pro menggunakan Snapdragon 8 Gen 1 yang serba baharu.

Strategi ini secara teorinya akan membolehkan Apple menawarkan telefon bukan Pro yang lebih murah. Tetapi dengan pelancaran $430 baru-baru ini iPhone SE 2022anda mungkin mahu memastikan jangkaan harga anda terkawal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apple mungkin menggunakan cip lama dalam model iPhone 14 termurahnya
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker