Berita Teknologi

Android 12L yang stabil ada di sini, akan datang kepada produk daripada OEM ini

David Imel / Android Authority

TL;DR

  • Android 12L melancarkan pilihan telefon Pixel hari ini.
  • Ia akhirnya akan menuju ke produk dari Samsung, Microsoft, dan Lenovo.
  • Lelaran Android 12 ini dioptimumkan untuk paparan yang lebih besar.

Hari ini, Google mengumumkan penurunan ciri Pixel terkini. Walau bagaimanapun, sekumpulan ciri baharu bukan sahaja yang akan datang kepada Pixels sekarang. Selain itu, kemas kini ini menampilkan lelaran skrin besar baharu Android 12.

Dikenali sebagai Android 12L, ini adalah kali pertama Google melancarkan peningkatan kitaran pertengahan kepada Android sejak Android 8.1 Marshmallow. Nama ‘L’ mungkin merujuk perkataan ‘besar,’ kerana versi Android ini memfokuskan pada ciri untuk paparan yang lebih besar.

Lihat juga: Semua yang anda perlu tahu tentang Android 12

Oleh itu, telefon pintar Pixel tidak akan melihat terlalu banyak perbezaan. Walau bagaimanapun, Google telah mengesahkan bahawa peranti daripada Samsung, Microsoft, dan Lenovo akan menggabungkan Android 12L, yang akhirnya boleh menjadi tawaran yang lebih besar.

Android 12L daripada OEM ini

Antara Lenovo, Microsoft dan Samsung, kemasukan Lenovo bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Tablet Lenovo ialah peranti ujian rasmi untuk beta 12L. Kami menjangkakan untuk melihat versi sistem pengendalian yang stabil pada tablet Lenovo yang lain tidak lama lagi.

Samsung berkemungkinan akan membawa Android 12L kepada pelbagai tablet mewah serta tabletnya telefon boleh lipattermasuk Samsung Galaxy Z Fold 3. Sementara itu, kami menjangkakan Microsoft hanya memberi tumpuan kepada produk Surface Duo 2 kerana ia tidak mempunyai tablet berasaskan Android di pasaran (sekurang-kurangnya belum lagi).

Ciri baharu yang paling ketara dalam 12L yang akan memberi kelebihan kepada pengguna tablet/boleh lipat ialah dok baharu. Menggunakannya, anda boleh menyimpan sehingga enam apl di sana untuk berbilang tugas yang lebih mudah. Terdapat juga reka letak baharu untuk teduh pemberitahuan yang mengekalkan Jubin Pantas di satu sisi dan pemberitahuan anda di sisi yang lain. Halaman tetapan Android juga akan berpecah kepada dua bahagian, dengan pengepala tetapan di satu sisi dan pelbagai suis dan togol di sebelah yang lain.

Tidak jelas sama ada Android 12L juga akan datang ke telefon pintar di luar siri Google Pixel. Kita perlu menunggu dan melihat apa yang syarikat katakan tentang menolaknya kepada produk mereka.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Android 12L yang stabil ada di sini, akan datang kepada produk daripada OEM ini
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker