Berita Teknologi

Telefon Nokia telah hilang dari banyak negara –

TL;DR

  • HMD Global kini dilarang daripada menjual kebanyakan telefon Nokia di Jerman dan Switzerland.
  • Peranti Nokia juga tidak tersedia pada masa ini di beberapa pasaran lain di Eropah.
  • Syarikat itu disaman kerana menggunakan Perkhidmatan Suara Yang Dipertingkatkan.

HMD Global, rumah bagi telefon Nokia, nampaknya menghadapi beberapa isu utama di beberapa negara di seluruh Eropah.

Pembuat telefon Finland baru-baru ini diharamkan daripada menjual kebanyakan inventorinya di Jerman dan Switzerland. Semua telefon pintar Nokia, kecuali Nokia G21 dan Nokia G11, disenaraikan sebagai kehabisan stok di laman web syarikat di kedua-dua lokasi. Walau bagaimanapun, masalah HMD kelihatan lebih luas daripada itu.

Nampaknya telefon Nokia telah hilang dari beberapa negara lain di seluruh Eropah. Ini termasuk pasaran penting seperti Perancis, Sepanyol, Itali, dan juga kawasan rumah syarikat Finland. Satu-satunya telefon Nokia yang tersedia di rantau ini sekarang ialah Nokia G21. Yang berkata, X20, X10, dan telefon Nokia lain masih tersedia di UK.

Lihat juga: Pengendalian HMD Global terhadap Nokia adalah kisah potensi yang disia-siakan

HMD Global sedang disaman oleh sebuah syarikat bernama VoiceAgeEVS LLC atas penggunaan Perkhidmatan Suara Dipertingkat (EVS). Piawaian pengekodan audio ini digunakan terutamanya dengan VoLTE — iaitu semasa membuat panggilan melalui rangkaian mudah alih LTE. Tuntutan itu mendakwa bahawa HMD tidak mempunyai lesen untuk menggunakan teknologi itu.

Walaupun pembuat telefon pintar itu tidak mengatakan apa-apa tentang berapa lama ketiadaan ini akan bertahan, ia berkongsi kenyataan berikut dengan beberapa cawangan Jerman:

HMD ialah defendan dalam beberapa tindakan undang-undang yang difailkan oleh VoiceAgeEVS LLC (“VAEVS”) dalam pelbagai bidang kuasa, termasuk Jerman. Kami kecewa dengan penyempurnaan prosiding penguatkuasaan VoiceAge di Jerman pada bulan Disember dan telah membuat aduan. Sementara itu, kami telah memastikan tiada peranti yang ditawarkan dan diedarkan di Jerman menyokong EVS,” ulas HMD Global mengenai situasi di Jerman.

Kami akan menjejaki keadaan dengan teliti dan mengemas kini artikel ini jika keadaan berubah. Sehingga itu, anda mungkin tidak bernasib baik cuba membeli telefon Nokia di Eropah.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Telefon Nokia telah hilang dari banyak negara –
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker