Berita Teknologi

Perincian Qualcomm Snapdragon 5100 bocor

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Maklumat telah bocor berkaitan dengan cipset Snapdragon Wear 5100 dan 5100 Plus.
  • Qualcomm nampaknya sedang membuat langkah besar ke arah kecekapan tenaga dengan model baharu ini.
  • Kemungkinan kita akan melihat peranti boleh pakai dengan sekurang-kurangnya satu daripada chipset ini dilancarkan pada tahun 2022.

Jam tangan pintar berdasarkan platform OS Wear Google semuanya mengalami satu kelemahan utama: hayat bateri yang lemah. Walaupun usaha terbaik daripada pelbagai syarikat, jam tangan Wear OS tidak dapat bersaing dalam jangka hayat bateri jika anda membandingkannya dengan Apple Watch dan boleh pakai lain berdasarkan sistem yang berbeza.

Lihat juga: Semua yang anda perlu tahu tentang Wear OS

Menurut beberapa maklumat yang baru bocor (melalui WinFuture), Qualcomm mungkin sedang berusaha untuk memerangi masalah ini. Didakwa, cipset Qualcomm Snapdragon Wear 5100 dan 5100 Plus yang dijangkakan mungkin mengenai kecekapan tenaga.

mengikut WinFuture, Qualcomm telah menghadapi beberapa kelewatan, walaupun. Nampaknya, syarikat itu telah menukar reka bentuk asalnya untuk chipset, yang boleh mengakibatkan pelancaran yang lebih lambat daripada yang dijangkakan.

Walau bagaimanapun, kami menjangkakan sepenuhnya siri Snapdragon Wear 5100 akan dilancarkan dalam jam tangan pintar pada satu ketika pada 2022.

Qualcomm Snapdragon Wear 5100

Kedua-dua versi Snapdragon Wear 5100 harus dibina pada proses 4nm. Qualcomm didakwa telah mengubahnya baru-baru ini daripada proses 5nm yang dirancang pada asalnya, yang boleh mengakibatkan kelewatan yang dibincangkan sebelum ini.

Secara amnya, proses binaan yang lebih kecil harus menghasilkan kecekapan tenaga yang lebih baik. Ia masih awal, tetapi jika Wear 5100 adalah binaan 4nm, ia mungkin merupakan cipset boleh pakai yang paling cekap tenaga daripada Qualcomm.

Binaan 4nm boleh menjadikan cip ini pantas tetapi cekap kuasa.

Di dalam, set cip boleh pakai harus mempunyai empat teras ARM Cortex-A53 yang boleh berfungsi pada maksimum 1.7GHz. Teras ini boleh disokong oleh GPU Adreno 702 dengan kelajuan jam sehingga 700MHz. Sehingga 4GB RAM LPDDR4X harus disokong, walaupun kami ragu-ragu yang boleh pakai akan datang dengan jumlah sebanyak itu (cip ini juga boleh digunakan dalam produk tidak boleh pakai). memori kilat eMMC 5.1 juga harus disokong.

Snapdragon Wear 5100 juga harus menyokong sambungan Bluetooth 5.2 dan LTE. Walau bagaimanapun, bahagian terakhir itu perlu digunakan oleh pengeluar untuk berfungsi.

Akhirnya, dan yang paling jelas, Snapdragon Wear 5100 hampir pasti akan menyokong Wear OS dan Android. Anda sepatutnya menjangkakan peranti boleh pakai dengan cip ini akan dilancarkan Pakai OS 3 di luar kotak.

Model 5100 Plus

Model 5100 Plus akan mempunyai spesifikasi yang sama seperti model vanila. Walau bagaimanapun, ia akan mempunyai cip tambahan yang dilampirkan: pemproses bersama QCC5100. Produk ini telah pun berada di pasaran, jadi kami tahu sedikit tentangnya.

Pada asasnya, QCC5100 harus berada di sana untuk mengendalikan tugas yang dilepaskan daripada cip utama. Memandangkan QCC5100 ialah binaan 22nm, ia akan menjadi lebih perlahan dan kurang cekap kuasa berbanding set cip utama. Ini akan menjadikannya sesuai untuk mengendalikan tugas peringkat rendah seperti penghantaran Bluetooth/WLAN, menjana kuasa pada paparan sentiasa, atau menyampaikan pemberitahuan.

Pada asasnya, QCC5100 akan mengendalikan tugas berprestasi rendah manakala teras Snapdragon Wear 5100 Plus akan mengambil alih apabila prestasi diperlukan. Ini sepatutnya, secara teori, menjadikannya lebih berkuasa dan lebih baik dalam mengawal penggunaan kuasa daripada model vanila.

Nantikan, kerana kami berkemungkinan tidak lama lagi akan mempunyai lebih banyak maklumat tentang cip ini dan barang boleh pakai yang akan dikuasakan oleh mereka!

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Perincian Qualcomm Snapdragon 5100 bocor
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker