Berita Teknologi

Mati atau hidup? Inilah yang berlaku dengan telefon BlackBerry (Dikemas kini)

TL;DR

  • Onward Mobility dilaporkan telah membatalkan telefon 5G berjenama Blackberrynya.
  • Syarikat itu mula-mula mengumumkan projek itu pada Ogos 2020.

Dikemas kini: 11 Februari 2022 (3:31 PG ET): Polis Android kini telah diperakui CrackBerryDakwaan bahawa telefon 5G berjenama BlackBerry tidak lagi dalam kerja. Outlet itu, memetik sumbernya sendiri, berkata pembatalan itu disebabkan oleh cabaran rantaian bekalan Onward Mobility serta BlackBerry memutuskan untuk tidak melesenkan jenama itu untuk telefon pintar.

Perlu diingat bahawa Polis Android tidak mengatakan Onward Mobility sendiri telah mati (seperti yang dilakukan oleh CrackBerry), tetapi menimbulkan kemungkinan firma itu menutup atau mengeluarkan telefon baharu tanpa penjenamaan BlackBerry. Kami mungkin perlu menunggu komen rasmi daripada firma telefon pintar itu.

Artikel asal: 11 Februari 2022 (2:11 PG ET): Kami mula-mula mendengar tentang rancangan Onward Mobility permulaan untuk ditawarkan telefon berjenama BlackBerry baharu pada Ogos 2020. Pada masa itu, syarikat mengesahkan bahawa “telefon BlackBerry 5G baharu” ini akan datang pada 2021. Tetapi tetingkap pelancaran ini jelas tidak berlaku.

Ia kemudian dituntut dalam catatan blog Januari 2022 bahawa ia tidak mati dan telefon 5G yang membawa pad kekunci akan tersedia (walaupun nama BlackBerry tidak disebut dalam siaran ini). Malangnya, CrackBerry kini telah melaporkan bahawa Onward Mobility memang sudah mati, memetik pelbagai sumber untuk maklumat itu.

Apakah yang menyebabkan perubahan ini berlaku?

Laporan terbaru ini datang selepas dua cerita penting BlackBerry pecah awal tahun ini. Kembali pada bulan Januari, kedua-dua BlackBerry 10 dan pelbagai aplikasi BlackBerry Android mencapai status akhir hayat. Kemudian hanya beberapa minggu yang lalu, BlackBerry diumumkan bahawa ia telah menjual paten mudah alih, pemesejan dan rangkaian wayarlesnya pada harga kira-kira $600 juta.

Penjualan paten ini mencadangkan BlackBerry mahu meninggalkan telefon pintar penggunanya di belakang, mungkin melanjutkan kepada usaha pelesenan jenamanya. Ia tidak membantu bahawa sesetengah apl Android syarikat seperti Pelancar BlackBerry, suite keselamatan DTEK dan Privasi Shade semuanya mencapai status akhir hayat. Jadi mana-mana syarikat yang berharap untuk membina telefon Android berjenama BlackBerry tidak akan mempunyai akses kepada perkhidmatan ini.

Kami telah meminta wakil Onward Mobility untuk mengesahkan berita dan akan mengemas kini artikel itu jika/apabila mereka kembali kepada kami. Walau bagaimanapun, ini tidak akan menjadi kejutan besar jika benar, kerana syarikat itu tidak benar-benar memberikan butiran mengenai produk/produk baharu sejak mengumumkan rancangannya pada 2020.

Adakah anda masih mahu melihat telefon berjenama BlackBerry?

373 undi

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Mati atau hidup? Inilah yang berlaku dengan telefon BlackBerry (Dikemas kini)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker