Berita Teknologi

Laporan: Masa depan Google Stadia bukan platform pengguna

TL;DR

  • Laporan baharu mencadangkan masa depan Google Stadia bukan mengenai pengguna seperti anda.
  • Didakwa, kebanyakan kerja yang dilakukan oleh pekerja Stadia adalah berkisar tentang mendapatkan perniagaan lain untuk menggunakan teknologi asas Stadia.
  • Dengan kata lain, kejayaan Stadia sebagai perniagaan peringkat pengguna nampaknya tidak terlalu penting kepada Google.

Stadia adalah Platform permainan awan Google. Ia membolehkan anda bermain permainan video AAA tanpa memerlukan sebarang perkakasan yang mahal. Pelayan Google yang berkuasa menjadikan permainan itu dan anda boleh memainkannya secara distrim melalui telefon, komputer atau penyemak imbas web anda.

Walaupun begitu, ia bukan rahsia yang Stadia miliki berjuang untuk mendapatkan anak angkat. Pada awal 2021, syarikat itu mengubah kedudukannya sebagai tindak balas dan menutup studio pihak pertama. Bagaimanapun, laporan baharu daripada Orang Dalam Perniagaan (h/t 9to5Google) mencadangkan masa depan Google Stadia mungkin tidak bergantung pada penerimaan pengguna sama sekali.

Lihat juga: Semakan Google Stadia

Menurut laporan itu, pekerja Stadia mengatakan bahawa hanya kira-kira 20% kerja mereka berkisar pada perkhidmatan Stadia peringkat pengguna. Selebihnya kerja mereka tertumpu pada membuat tawaran dengan perniagaan lain untuk menggunakan teknologi teras Stadia dan membangunkan ciri bukti konsep.

Dalam erti kata lain, perkara paling tidak penting tentang Stadia kepada Google ialah pelanggan platform seperti yang anda alami. Wang sebenar adalah dalam teknologi asas dan potensi pelesenan yang ditunjukkannya. Ini bukan sesuatu yang tidak dijangka sepenuhnya, tetapi agak menarik betapa Google nampaknya tidak mengambil berat tentang pengalaman produk yang dihadapi pengguna.

Masa depan Google Stadia: Android penstriman permainan?

Laporan baharu ini mencadangkan Google kini sepenuhnya dalam “pelabelan putih” Stadia. Ini akan membolehkan syarikat lain menggunakan teknologi Stadia untuk produk mereka sendiri. Pada masa yang sama, ia akan memberi Google akses kepada data tertentu yang diperoleh daripada produk tersebut. Ia juga akan membersihkan yuran pelesenan Google untuk teknologi tersebut. Walaupun kami tahu Google berhasrat untuk melakukan ini sejak Februari tahun lepas, nampaknya itulah tumpuan utama syarikat sekarang.

Jika ini terdengar biasa, itu kerana ia pada dasarnya adalah rancangan perniagaan yang sama seperti Android. Walaupun kod teras Android adalah sumber terbuka dan percuma untuk digunakan oleh sesiapa sahaja, versi diperakui Google yang muncul pada kebanyakan telefon Android di seluruh dunia memperoleh data Google serta yuran pelesenan. Ia menang-menang: syarikat pihak ketiga tidak perlu membuang masa dan sumber untuk membina sistem pengendalian baharu tetapi masih boleh menjadikan OS kelihatan unik. Sementara itu, di belakang tabir, Google membuat bank.

Laporan ini mencadangkan Google mahu menolak Stadia ke arah ini walaupun dengan mengorbankan produk utama (iaitu, produk yang anda gunakan semasa anda mendaftar untuk perkhidmatan tersebut). Secara dalaman, pekerja didakwa merujuk perkhidmatan itu sebagai “Google Stream,” yang sangat mencadangkan Stadia ialah platform pengguna dan Stream ialah perkhidmatan label putih. Jika hanya 20% daripada kerja dibelanjakan untuk Stadia dan 80% untuk Strim, agak jelas bahagian mana yang Google fikirkan paling penting.

Inilah cara yang sepatutnya dilalui oleh Stadia

Sungguh, masa depan Google Stadia yang suram setakat produk peringkat pengguna adalah perkara terbaik untuknya. Stadia tidak melihat penerimaan meluas daripada pengguna atas pelbagai sebab. Perkhidmatan langganan premium adalah mahal dan masih memaksa anda untuk membeli permainan individu. Kadangkala, anda perlu membeli semula mereka jika anda sudah memilikinya di platform lain. Masalah lain ialah permainan bulanan percuma tidak begitu hebat. Selain itu, eksklusifnya adalah ho-hum dan tidak konsisten, dan keseluruhan perpustakaan adalah kecil berbanding Steam, Origin, dsb.

Sebenarnya, perkara terbaik yang perlu dilakukan oleh Google ialah merendahkan perkhidmatan Stadia dan menumpukan pada mendapatkan teknologi yang luar biasa kepada syarikat lain yang boleh melakukannya dengan lebih baik. Pas Permainan Microsoft perkhidmatan — yang turut melibatkan permainan awan — amat berjaya, contohnya, membuktikan bahawa ini adalah sesuatu yang pengguna inginkan. Memang, platform Microsoft adalah mampan sendiri, jadi ia tidak memerlukan Google. Tetapi syarikat lain mungkin mahu bantuan Google mencipta pesaing Game Pass, dan persaingan itu bagus untuk pengguna.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Laporan: Masa depan Google Stadia bukan platform pengguna
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker