Berita Teknologi

Kebanyakan anda memastikan penjejakan lokasi didayakan

Hadlee Simons / Android Authority

Penjejakan lokasi ialah pedang bermata dua pada telefon Android, kerana fungsi tersebut adalah kunci kepada ciri seperti navigasi, perkhidmatan penghantaran dan beberapa jenis apl lain. Sebaliknya, fungsi ini sering digunakan untuk pemasaran, penuaian data dan sebab lain.

Kami ingin tahu sama ada anda memastikan penjejakan lokasi didayakan atau dilumpuhkan pada telefon pintar anda. Jadi kami menyiarkan tinjauan pendapat pada hari Selasa (15 Februari) dan begini cara anda menjawabnya.

Adakah anda memastikan penjejakan lokasi didayakan?

Keputusan

Tinjauan tersebut memperoleh lebih 1,400 undian, dan ternyata dua pertiga daripada responden memastikan penjejakan lokasi didayakan pada telefon mereka. Kami tidak menyalahkan orang ramai kerana mengambil laluan ini, kerana terdapat banyak apl dan perkhidmatan yang memerlukan lokasi anda di tempat pertama, jadi kami dapat melihat cara menogol tetapan mengikut keperluan boleh menjengkelkan.

Bercakap mengenainya, 20% pembaca yang ditinjau mengatakan mereka menghidupkannya apabila diperlukan. Agaknya, aspek privasi mengatasi kesulitan untuk menghidupkan dan mematikannya.

Akhir sekali, hampir 13% responden mengatakan mereka tidak menjejaki lokasi. Sudah tentu, Google menghadapi tuntutan mahkamah untuk terus menjejaki pengguna apabila mereka telah melumpuhkan penjejakan lokasi. Jadi siapa tahu jika ia dilumpuhkan sepenuhnya pada masanya.

Komen

  • Vimuth Hasaranga: Anda tidak boleh mematikan penjejakan lokasi pada mana-mana Android arus perdana dengan perkhidmatan google atau mana-mana telefon pintar epal melainkan anda mengeluarkan bateri atau dalam beberapa kes jika anda mematikan telefon. Togol hanya membenarkan anda menyekat akses lokasi kepada apl pengguna. Pada Android, google tahu di mana anda berada dan pada epal, mereka tahu di mana anda berada setiap masa. Jadi ini agak salah tanggapan. Dan ambil perhatian bahawa terdapat banyak cara selain GPS untuk menyematkan lokasi anda seperti pengimbasan Wifi (Mereka boleh menentukan lokasi anda menggunakan tiga rangkaian wifi yang diketahui berdekatan walaupun semasa wifi dimatikan.) dan Peranti ke rangkaian rangkaian luar talian peranti. Jadi sebenarnya anda tidak boleh mematikan penjejakan lokasi.
  • Konrad Uroda-DarΕ‚ak: Didayakan sepanjang masa – Saya tidak mempunyai masa untuk menghidupkan dan mematikannya sepanjang hari.
  • Perisai JB: Memandangkan saya sentiasa tahu di mana saya berada ia dilumpuhkan. Selain itu, saya tidak membuat kemas kini sejak 2019 jadi saya juga tidak mendapat kemas kini pengesanan kenalan. Saya mempunyai unit GPS yang berasingan pula. Kemudian sekali lagi saya selalu menggunakannya (K20V) hanya sebagai telefon kecuali kadang-kadang untuk trafik dan cuaca dan itu hanyalah aplikasi web.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kebanyakan anda memastikan penjejakan lokasi didayakan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker