Berita Teknologi

iMessage pada Android bukan sesuatu, tetapi reaksi adalah!

Robert Triggs / Android Authority

TL;DR

  • Pengguna iMessage dan Android kini boleh berkomunikasi dengan reaksi terhadap sembang.
  • Pengguna Android tidak akan mendapat teks baharu lagi. Sebaliknya, mereka akan melihat reaksi yang sama seperti pengguna iMessage yang lain.
  • Malangnya, ini adalah penyelesaian yang meretas dan bukan sokongan penuh untuk iMessage pada bukan iPhone.

Jika anda seorang telefon Android pengguna, anda mungkin telah mendapat itu teks daripada pengguna iPhone. Anda tahu yang: β€œDisayangi…” atau β€œSuka…” diikuti dengan teks yang anda hantar pada asalnya. Ini berlaku kerana pengguna iPhone bertindak balas terhadap mesej anda dengan emoji, tetapi hanya pengguna iMessage boleh “membaca” emoji ini. SMS yang diterima oleh telefon anda hanya memuntahkan tindak balas dan teks asal. Ia sangat mengarut.

Lihat juga: Apl teks dan aplikasi SMS terbaik untuk Android

Tahun lepas, berita itu tersebar Google sedang mengusahakan penyelesaian mudah untuk masalah ini. Menggunakan Mesej Google, apl akan melihat alasan “Suka…” atau “Dicintai…”, memahami maksudnya, dan kemudian menggunakan emoji pada teks yang anda hantar, mencipta faksimili iMessage pada Android.

Reaksi iMessage dan Android: Dilancarkan sekarang

mengikut Droid-Life, ciri ini akhirnya dilancarkan ke Messages beta. Jika anda pengguna beta, anda seharusnya mula menerima reaksi Emoji pada teks anda dan tidak lagi melihat teks “Disayangi…” yang menjengkelkan itu.

Sudah tentu, ini bukan penyelesaian yang sempurna. Cara tindak balas melihat kepada pengguna iMessage berbeza daripada penampilan mereka pada Android. Sebagai contoh, reaksi “ketawa” pada iMessage ialah gelembung pertuturan dengan “Ha Ha” di dalamnya, manakala pengguna Android akan melihat emoji “muka dengan air mata kegembiraan” tradisional (πŸ˜‚). Tidak sama, tetapi serupa.

Juga, ini hanya berfungsi satu cara. Pengguna iMessage boleh bertindak balas kepada pengguna Android, tetapi pengguna Android tidak boleh bertindak balas kepada pengguna iMessage. Untuk itu berfungsi, Apple perlu mencipta penyelesaian sendiri – atau hanya menyokong standard RCS, yang Google benar-benar mahu Apple lakukan. Tetapi kami tidak menahan nafas untuk itu.

Jika anda belum lagi menggunakan Google Messages, anda boleh memuat turunnya di sini. Jika anda ingin menyertai program beta, anda boleh mendaftar pada halaman yang sama.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: iMessage pada Android bukan sesuatu, tetapi reaksi adalah!
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker