Berita Teknologi

Ia rasmi: Nvidia membatalkan perjanjian $40 bilion untuk membeli Arm

TL;DR

  • Nvidia telah mengumumkan bahawa ia tidak lagi akan membeli Arm pereka cip.
  • Syarikat grafik itu menyebut halangan pengawalseliaan utama sebagai sebab perjanjian itu dibatalkan.

Kembali pada September 2020, Nvidia diumumkan perjanjian $40 bilion untuk membeli pereka cip berpengaruh Arm daripada pemilik Jepun Softbank. Kini, Nvidia telah mendedahkan bahawa perjanjian itu dimatikan, memetik “cabaran peraturan yang penting.”

Syarikat grafik mengumumkan penamatan perjanjian dalam a baru dilancarkan di laman webnya, mengatakan terdapat halangan pengawalseliaan utama walaupun “usaha niat baik” oleh kedua-dua firma itu. Kenyataan ini dikeluarkan selepas beberapa badan kawal selia, termasuk di Eropah dan AS, sama ada menyatakan kebimbangan atau mengambil tindakan terhadapnya.

“Saya menjangkakan Arm menjadi seni bina CPU yang paling penting dalam dekad yang akan datang,” kata pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia Jensen Huang dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa kedua-dua syarikat itu masih akan bekerjasama rapat.

Arm sejak itu diumumkan bahawa langkah seterusnya akan diumumkan. Syarikat induknya Softbank juga akan menerima yuran pemecahan $1.25 bilion daripada Nvidia akibat perjanjian itu tidak diteruskan.

Arm mungkin merupakan pemain paling penting dalam ruang teknologi mudah alih sekarang, dengan seni binanya digunakan oleh sebahagian besar telefon pintar serta konsol permainan (Nintendo Switch) dan semakin banyak komputer riba. Syarikat itu juga mereka bentuk teras CPU dan GPU yang digunakan dalam set cip daripada Qualcomm, Samsung, Mediatek dan banyak lagi.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Ia rasmi: Nvidia membatalkan perjanjian $40 bilion untuk membeli Arm
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker