Berita Teknologi

Harga Amazon Prime semakin meningkat di Amerika Syarikat

Jon Fingas / Android Authority

TL;DR

  • Untuk kali ketiga sahaja, harga Amazon Prime meningkat di Amerika Syarikat. Peningkatan adalah sebanyak $20 setahun atau $2 bulanan.
  • Perubahan itu akan memberi kesan kepada ahli baharu dan semasa tetapi pada masa yang berbeza.
  • Kali terakhir harga meningkat adalah pada 2018 apabila ia melonjak daripada $99 kepada $119 pada hari ini.

Amazon Prime ialah perkhidmatan langganan yang sangat popular. Digunakan oleh 200 juta orang, ia membenarkan penghantaran dua hari percuma barangan Amazon, akses kepada penstriman perpustakaan filem, rancangan TV dan muzik, antara banyak faedah lain.

Untuk keahlian tahunan, Amazon Prime akan meningkat daripada $119 setahun kepada $139 setahun. Untuk keahlian bulanan, kenaikan akan meningkat daripada $12.99 bulanan kepada $14.99 bulanan.

Setakat ini, kenaikan harga nampaknya hanya menjejaskan pelanggan di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan kawasan lain di dunia boleh melihat perubahan pada satu ketika pada masa hadapan.

Kenaikan harga Amazon Prime: Siapa yang mempengaruhinya dan bila?

Harga Amazon Prime baharu ini memberi kesan kepada pelanggan baharu dan semasa. Pelanggan baharu akan melihat harga baharu pada 18 Februari 2022. Pelanggan semasa akan melihat perubahan sedikit kemudian pada 25 Mac 2022.

Dengan kata lain, jika anda bukan ahli Amazon Prime pada masa ini tetapi ingin menjadi ahli, anda harus mendaftar sebelum 18 Februari untuk menjimatkan $20. Jika anda kini ahli Perdana dan pembaharuan tahunan anda akan berlaku sebelum 25 Mac, anda akan mendapat satu tahun lagi pada harga semasa $119. Walau bagaimanapun, kali seterusnya, anda akan melihat pembaharuan $139.

Ini adalah kali ketiga harga Amazon Prime meningkat di AS. Pada asalnya, keahlian Perdana ialah $79, harga yang bertahan hampir sedekad. Pada 2014, syarikat itu menaikkan harga buat kali pertama kepada $99. Pada 2018, ia menaikkan harga sekali lagi kepada $119, di mana ia kekal selama empat tahun yang lalu.

Berdasarkan trend, nampaknya Amazon merancang untuk meningkatkan harga untuk Prime sebanyak $20 setiap empat tahun atau lebih. Walau bagaimanapun, dalam laporan pendapatannya, syarikat itu menunjukkan “pengembangan berterusan manfaat ahli Perdana serta kenaikan gaji dan kos pengangkutan” sebagai alasan di sebalik pengumuman kenaikan hari ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Harga Amazon Prime semakin meningkat di Amerika Syarikat
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker