Berita Teknologi

Dan nama kod Android 13 secara rasmi ialah…

C. Scott Brown / Android Authority

TL;DR

  • Nama kod Android 13 ialah “Tiramisu.”
  • Tidak seperti tiga versi Android yang lalu, Google meletakkan nama kod tepat dalam tetapan Android.
  • Namun, jangan terlalu berharap: tidak mungkin OS akan mendarat secara terbuka sebagai Android 13 Tiramisu.

Kali terakhir Google secara terbuka dan rasmi melabelkan versi Android dengan moniker “sweet treat” ialah 2018 Android 9 Pie. Android 10 adalah keluaran pertama yang tidak masuk akal, dengan Android 11 dan Android 12 juga pergi tanpa sebarang nama layanan yang diiktiraf secara rasmi.

Itu berubah dengan Android 13, walaupun. Ia secara rasmi dikenali sebagai “Tiramisu.” Dalam pratonton pembangun pertama sistem pengendalian yang dilancarkan hari ini, anda boleh menemui nama kod Android 13 terus dalam tetapan Android. Lihat imej di atas untuk melihat sendiri.

Lihat juga: Bilakah Android 13 akan dilancarkan?

Biasanya, Google hanya menyenaraikan sebutan abjad di sini, iaitu “T.” Itulah yang dilakukannya untuk tiga versi yang lalu.

Walau bagaimanapun, jangan biarkan berita tentang nama kod Android 13 ini menaikkan harapan anda bahawa Google akan kembali menggunakan kereta api manis. Hampir dipastikan bahawa Android 13 akan mendarat dengan tajuk mudah itu dan bukan Android 13 Tiramisu.

Tiramisu ialah pencuci mulut Itali yang dibuat dengan kopi, ladyfingers, koko dan keju mascarpone. Nama itu secara longgar diterjemahkan kepada “ceriakan saya” dalam bahasa Itali.

Walaupun Google tidak membuat pengisytiharan awam mengenainya, kami tahu bahawa versi Android terdahulu diberi nama kod Snow Cone (Android 12), Red Velvet Cake (Android 11) dan Quince Tart (Android 10). Awak boleh lihat sejarah penuh keluaran Android kami di sini untuk maklumat lanjut.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Dan nama kod Android 13 secara rasmi ialah…
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker