Berita Teknologi

AT&T RCS mengambil alih Google, dan orang ramai marah

TL;DR

  • Sistem AT&T RCS telah muncul dalam Google Messages pada peranti AT&T terpilih.
  • Sistem yang nampaknya baharu itu mendatangkan malapetaka dan memaksa pengguna menghubungi peranti bukan AT&T dengan SMS/MMS.
  • Setakat ini, maklum balas AT&T dalam rangkaian sokongan tidak begitu meyakinkan.

Selama bertahun-tahun, syarikat penerbangan Amerika Syarikat bertelagah sesama mereka tentang pelancaran pemesejan perkhidmatan kandungan kaya, juga dikenali sebagai RCS. Akhirnya, Google diperlukan untuk mengambil bahagian dan menjaga keseluruhan situasi dengan memasukkan sokongan RCS dalam apl Mesejnya sendiri. Ini membenarkan mana-mana telefon Android yang menggunakan apl Messages menggunakan ciri RCS dengan mana-mana pengguna Android lain juga pada apl yang sama.

Lihat juga: Apl teks dan aplikasi SMS terbaik untuk Android

Namun baru-baru ini, AT&T nampaknya telah melancarkan sistem RCSnya sendiri ke dalam Messages. Protokol AT&T RCS telah muncul pada sekurang-kurangnya beberapa jenama pembawa Peranti Galaxy S22. Menurut ini dua benangsistem berjenama pembawa menghalang komunikasi RCS dengan orang yang tidak menggunakan AT&T dan/atau tidak menggunakan peranti Galaxy S22.

Sebagai bukti, lihat dua gambar di bawah. Satu menunjukkan bahagian tetapan Sembang dalam Mesej pada telefon yang tidak berkunci. Imej kedua menunjukkan bahagian yang sama pada Galaxy S22 berjenama AT&T. Perhatikan perbezaan di bahagian bawah.

AT&T RCS lwn RCS tidak berkunci

Jibe Mobile ialah harta milik Google, lengkap dengan alamat web Google. Bagaimana AT&T telah mengambil alih untuk itu dalam apl Google sendiri adalah misteri buat masa ini. Kami telah menghubungi Google untuk mendapatkan sedikit maklumat.

Apapun, perubahan itu mendatangkan masalah. Urutan yang disebutkan sebelum ini dipenuhi dengan orang yang tidak dapat menggunakan ciri RCS dengan kenalan tertentu, walaupun mereka tidak menghadapi masalah dengan ini sebelum memiliki Galaxy S22.

Dalam salah satu urutan, wakil sokongan AT&T menyatakan bahawa penyepaduan dengan Jibe Mobile tidak akan datang sehingga pertengahan 2022. Jika itu benar, itu akan menjadi penantian yang lama untuk menggunakan ciri yang semua orang lain yang tidak berada di AT&T mempunyai akses penuh.

Mudah-mudahan, kami akan mendapat maklum balas daripada Google mengenai perkara ini dan dapat mengetahui tindakan terbaik untuk pengguna AT&T RCS.

Terima kasih kepada Hank atas petua!

[the_ad_placementid=”newsletter-signup”[the_ad_placementid=”newsletter-signup”

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: AT&T RCS mengambil alih Google, dan orang ramai marah
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker