Berita Teknologi

Anda akan menggunakan 128GB + microSD berbanding storan tetap 256GB

Edgar Cervantes / Android Authority

Storan boleh kembangkan tidak seperti biasa dalam telefon premium seperti sebelum ini. Walau bagaimanapun, slot microSD masih cukup lazim dalam peranti bajet dan pertengahan. Secara pilihan, anda juga boleh mendapatkan telefon dengan storan tetap dan membeli storan awan tambahan jika perlu. Dengan mengambil kira semua senario berbeza ini, kami terfikir untuk bertanya kepada pembaca kami apa yang mereka lebih suka β€” telefon 128GB dengan storan boleh dikembangkan atau telefon 256GB tetap. Inilah yang mereka katakan.

Telefon 128GB dengan storan mikroSD atau telefon 256GB tetap?

Keputusan

Kami menerima sejumlah 5,790 undian tinjauan pendapat kami dan hasilnya cukup jelas. Majoriti responden (71.4%) lebih suka mempunyai storan dalaman 128GB dengan pilihan untuk mengembangkan melalui kad mikroSD. Sementara itu, kira-kira 30% daripada pengundi berkata mereka okay dengan 256GB storan tetap. Angka terakhir adalah sedikit lebih daripada apa yang kami jangkakan. Nampaknya orang ramai semakin menerima peranti dengan storan tetap selagi terdapat jumlah ruang yang mencukupi ditawarkan.

Komen anda

DBS: Storan + kad SD adalah penyelesaian terbaik. Inilah sebabnya. Anda membeli telefon pada tahun 2020. Pada masa itu, nampaknya 128GB adalah lebih daripada mencukupi untuk anda. Awak beli itu. Terdapat SIFAR sebab untuk anda membayar tambahan untuk lebih banyak storan asas.
Pada tahun 2022, anda menyedari semua gambar menarik yang diambil oleh kamera β€œhebat”, semua video 4K dan 8K yang anda rakam kerana kamera boleh…semua perkara itu telah memakan semua storan anda. Jika anda mempunyai slot microSD, anda menambah kad microSD dengan kapasiti yang lebih sesuai dengan keperluan anda, anda mengembangkan storan telefon dan selesai. Masalah selesai. Jika anda tidak mempunyai slot microSD, anda sama ada perlu mengeluarkan sesuatu daripada telefon atau anda perlu membeli telefon baharu dengan lebih banyak storan. Sudah tentu, OEM yang tamak akan lebih suka anda dipaksa untuk membeli telefon baharu. Bagi mereka, lebih baik memberi anda storan tetap. Bagi ANDA, PENGGUNA, ia adalah satu perjanjian yang busuk.

nemo: Atau dan tanpa tahu saya tentang perkara ini, anda mengambil gambar/video dari telefon anda dan meletakkannya pada komputer anda untuk disimpan… menang-menang membebaskan ruang pada telefon anda dan menyimpannya di tempat yang selamat. Walaupun saya tidak akan membeli telefon tanpa slot kad SD. Fikirkan apl masa hadapan semakin besar, semuanya semakin besar saiznya dan penuh lebih cepat jadi kad SD adalah satu kemestian. Melainkan anda menggunakan storan awan yang saya sendiri tidak akan pernah gunakan.

aenews: Walaupun saya menyokong sepenuhnya mempunyai mikroSD, perlu diingatkan bahawa anda tidak semestinya perlu memindahkan ke komputer. Jika menggunakan Google Photos, anda boleh membuat sandaran foto/video secara automatik dan juga mengosongkan storan peranti apabila diperlukan. Tiada pengurusan mikro diperlukan. Sudah tentu, ini lebih praktikal jika seseorang sudah mempunyai akaun Edu/kerja/institusi dengan had storan yang tinggi atau tanpa had. Tetapi ia boleh dilakukan berbayar atau kos rendah juga. Secara peribadi, ini telah menjadi kemudahan besar untuk saya dan menjadikan perkara lebih mudah.

mamoulian: Tiada slot kad SD hanya bermakna pengeluar boleh mengenakan caj berlebihan untuk lebih banyak storan, dengan sedikit atau tiada faedah pengguna. Saya tidak pernah perasan kad SD menjadi lebih perlahan dalam penggunaan umum.
Sebelum ini, ini memihak kepada Samsung apabila membandingkan harga mereka dengan Pixel/OnePlus kerana saya akan membeli model storan yang lebih rendah dan kad murah (atau menggunakan semula satu), tetapi tidak lebih.

PhoenixWitti: Samsung meminta premium hampir $300 untuk 512GB tambahan pada 22 Ultra. Kad sebesar itu ialah kira-kira $60. Saya akan menggunakan pilihan storan dalaman terbesar yang saya boleh dapatkan, DAN pilihan kad SD.

Juan S.: Sudah tentu sokongan kad SD, saya mempunyai telefon mati, ia adalah kelegaan mengambil kad SD dengan semua maklumat keluar dan menukarnya ke dalam peranti gantian, cuba itu tanpa kad SD. Tidak!

Apa khabar di sana: Saya boleh melakukan 512GB dengan mudah tanpa kad microSD, tetapi jika saya perlu memilih salah satu daripada pilihan ini, ia mestilah storan dalaman yang lebih rendah dengan storan boleh dikembangkan.

dquilon: Orang suka mengundi sesuatu yang logik tetapi hampir tidak pernah menyandarkannya dengan dompet mereka.
Tahun lepas saya akhirnya mendapat Xperia 5 II dengan 256GB dan DENGAN storan microSD yang menggandakan kapasiti dalamannya. Isteri saya baru-baru ini menukar Pixel 4Anya dengan Xperia 10 III sebahagiannya kerana mempunyai slot itu dengan kad SIM/microSD tambahan.
Kebanyakan orang hanya kekal “selesa” dengan apa yang diberi oleh Apple atau Samsung (atau Google) kepada mereka.

Hochuha: Jika harga sama, saya akan kekal dengan pilihan 256GB. Terbaik daripada kedua-dua dunia ialah apabila anda mempunyai dulang sim tiga kali ganda supaya anda boleh menggunakan dua kad sim ditambah kad mikroSD pada masa yang sama (dengan beberapa pengecualian apabila eSIM juga disokong, dalam hal ini anda boleh menggunakan dulang berganda yang digambarkan di atas ).

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Anda akan menggunakan 128GB + microSD berbanding storan tetap 256GB
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker