Berita Teknologi

Wear OS akhirnya akan menyokong pengguna kidal dengan ciri terbalik

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Google akan membenarkan pengguna Wear OS memutarkan skrin jam tangan 180 darjah.
  • Ini telah menjadi ciri yang telah lama diminta untuk pengguna kidal.
  • Nampaknya ciri ini datang kepada jam tangan baharu sahaja.

Google telah menghabiskan banyak masa pada platform jam tangan pintarnya yang pernah diabaikan, mengeluarkannya Pakai OS 3 sebagai pembaikan besar tahun lepas. Syarikat itu tidak berhenti di situ, kerana ternyata ia juga menangani demografi yang sering diabaikan dengan penambahan ciri yang akan datang.

Seorang Googler disahkan Wear OS akan membenarkan anda memutarkan skrin jam tangan sebanyak 180 darjah (h/t: Mishaal Rahman dan Redditor ultra_HR). Ini bermakna anda boleh memakai jam pintar anda secara terbalik.

“Pasukan pembangunan kami telah melaksanakan ciri yang anda minta dan akan tersedia pada peranti baharu pada masa hadapan,” baca ulasan Googler.

Adalah mengecewakan untuk ambil perhatian bahawa ini nampaknya tidak akan datang kepada jam tangan Wear OS sedia ada, menunjukkan bahawa pengguna yang terjejas perlu meninggalkan peranti semasa mereka. Kami berharap ini tidak berlaku dan ini hanyalah kes jam tangan baharu yang mendapat ciri tersebut terlebih dahulu.

Mengapa anda mahukan pilihan ini?

Walau bagaimanapun, ini adalah ciri yang hebat untuk pengguna kidal, kerana ramai orang kidal memakai jam tangan pintar di tangan kanan mereka. Tetapi ini bermakna butang yang boleh dipakai menghadap badan anda dan bukannya pergelangan tangan anda. Jadi memusingkan jam tangan sambil memakainya di tangan kanan anda bermakna butang berada dalam kedudukan yang lebih selesa dan boleh diakses.

Sungguh mengagumkan bahawa Wear OS telah pergi selama ini tanpa menerima ciri ini. Ia mencadangkan bahawa mungkin tidak ramai pengguna kidal dalam pasukan Wear OS atau syarikat itu hanya memutuskan bahawa ini bukan keutamaan. Malah, kami telah melihat penyelesaian seperti Kiri aplikasi muncul dalam beberapa tahun kebelakangan ini, manakala platform saingan seperti Apple Watch telah dilaksanakan sokongan orang asli juga.

Walau apa pun, kami gembira melihat Google akhirnya melaksanakan ciri ini pada Wear OS. Walaupun kami sekali lagi menaruh harapan bahawa jam tangan sedia ada juga boleh menyertai aksi tersebut.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Wear OS akhirnya akan menyokong pengguna kidal dengan ciri terbalik
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker