Lain-Lain

Teknologi Block Chain Mungkin Perkara Besar Seterusnya dalam Makanan

Apabila kami merancang kalendar editorial kami, kami cuba merujuk garis masa acara besar dalam industri kami, supaya liputan kami tepat pada masanya.

Oleh itu, setelah merancang keluaran Mei 2018 dan melihat bahawa peraturan Pengangkutan Sanitari Makanan (STF) FSMA akan berkuat kuasa untuk perniagaan kecil dan bersaiz md pada bulan sebelumnya, nampaknya STF mungkin akan menjadi sesuatu yang individu dalam industri ingin mengetahui lebih lanjut tentang.

Apa yang saya tidak rancang setahun yang lalu ialah berapa banyak pakar dalam bidang ini ingin bercakap tentang teknologi blockchain. Nampaknya dalam beberapa bulan kebelakangan ini saya telah menerima e-mel dengan perkataan blockchain di dalamnya sekurang-kurangnya sekali seminggu. Walaupun tidak begitu meluas seperti frasa Internet of Things, ia pastinya merupakan kata kunci baharu.

Saya belum mempunyai cara yang tepat untuk menerangkan teknologi blockchain, seperti yang saya lakukan untuk IoT-Saya pernah menggambarkannya sebagai pembakar roti anda yang mempunyai halaman Facebook dan menyiarkan kemas kini status ke peti sejuk anda. Perkara terbaik yang boleh saya lakukan sekarang ialah memetik definisi lain, yang menggambarkannya sebagai lejar teragih digital.

Apabila saya mula menemu bual orang untuk artikel STF dan blockchain terus muncul, saya benar-benar hanya biasa dengannya dari segi Bitcoin, yang menggunakan teknologi untuk memacu sistem pembayaran mata wang kripto. Untuk mendapatkan pengendalian yang lebih baik mengenai semua ini, saya pergi kepada seorang yang saya kenali yang memiliki Bitcoin-pentadbir sokongan IT pejabat kami. Kami mengadakan perbualan selama kira-kira sejam tentang trend itu, dan apabila saya bercakap tentang blockchain dari segi keselamatan makanan, dia mendapat percikan di matanya dan berkata, “Ya, saya pasti dapat melihat bagaimana ia akan berguna.”

Itulah semangat yang sama yang saya temui ketika menemu bual beberapa pakar tentang teknologi blockchain yang digunakan untuk memastikan keselamatan makanan dalam keseluruhan rantaian bekalan. Pakar membayangkan ini sebagai membuka kunci keupayaan komunikasi menyeluruh dan alat keselamatan makanan pengesahan, yang digunakan di seluruh rantaian bekalan daripada penanam kepada peruncit, menjadikan semua maklumat dapat dilihat oleh semua pihak.

Blockchain hanyalah salah satu daripada teknologi transformatif untuk ditonton dalam beberapa tahun akan datang. Sebahagian daripada yang lain ialah kecerdasan buatan dan realiti campuran (maya dan ditambah), yang kedua-duanya amat berguna dalam konteks operasi loji.

Jika anda berfikir, “Ya, konsep ini bukanlah sesuatu yang baharu,” saya dengar anda, tetapi perkara yang boleh mengubah permainan ini ialah kecanggihan teknologi dan cara ia akan digunakan dan digunakan dalam kemudahan pembuatan moden.

Selain itu, satu lagi faktor penting yang perlu dipertimbangkan ialah ini-5G akan datang tidak lama lagi, dan itu boleh membuka banyak peluang dalam menghubungkan orang, alatan dan peralatan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Block Chain Mungkin Perkara Besar Seterusnya dalam Makanan
oleh Vijay S

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker