Lain-Lain

Strategi Memori Untuk Warga Emas – Apa Teknologi Hari Ini Beritahu Kita!

Kehilangan ingatan, kekurangan kejelasan otak, atau ketakutan kehilangan ingatan adalah sesuatu yang dialami oleh hampir setiap orang dewasa atau warga emas yang semakin tua hari ini!

Menghadapi halangan ini secara peribadi boleh menyebabkan banyak panik, kebimbangan dan kekecewaan.

Kebanyakan orang dewasa yang semakin tua menganggap mereka kehilangan keupayaan untuk fokus dan ingat kerana otak mereka semakin tua tetapi ini tidak sepenuhnya berlaku! Malah, bertentangan dengan kepercayaan popular, kebanyakan peringkat permulaan simptom kebuluran otak dan masalah kehilangan ingatan lebih berkaitan dengan kekurangan penggunaan daripada kekurangan masa muda!

Apabila orang dewasa dan warga emas meningkat usia, permintaan untuk bergantung pada otak mereka berlaku kurang kerap. Apabila otak mereka tidak dicabar ia tidak berkembang dan berkembang; oleh itu ingatan dan keupayaan mereka untuk fokus tidak tajam! Ingatan dan tumpuan mereka menjadi kusam.

Berita baiknya ialah teknologi hari ini sangat menunjukkan bahawa kita boleh memberi kesan dramatik ke atas keupayaan otak kita hasil daripada cara kita melayannya!

Senaman otak dan penggunaan teknik otak yang betul boleh menajamkan otak malah menjadikannya kuat semula! Tanpa mengira usia, teknik fungsi otak yang betul boleh mengembangkan semula otak. Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa dengan penggunaan, otak berkembang!

Otak mudah dibentuk. Ia hampir seperti sekeping plastik yang boleh dibentuk!

Dengan rangsangan yang betul dan aktiviti yang sihat, otak mencipta sambungan neuron. Sambungan ini boleh dibandingkan dengan pokok yang tumbuh lebih banyak dahan.

Dengan ilmu ini, kita boleh merawat otak kita seperti otot. Apabila kita meningkat usia, kita boleh belajar untuk mengekalkan minda kita dirangsang dengan betul menggunakan teknik tertentu. Dengan rangsangan otak yang betul, warga emas boleh berada dalam kawalan jauh lebih daripada yang difikirkan mungkin. Mereka dapat melihat kesan drastik dan perubahan menarik dalam ingatan, fokus dan kejelasan mereka dalam jangka panjang dan jangka pendek!

Kini anda mempunyai pemahaman bahawa anda secara langsung mempengaruhi fikiran anda melalui cara anda memperlakukannya. Saya telah memberitahu anda bahawa otak anda mudah dibentuk. Saya telah memberitahu anda bahawa ia tumbuh dengan penggunaan! Saya juga telah memberitahu anda bahawa ingatan jangka pendek dan ingatan jangka panjang anda boleh dipengaruhi oleh rangsangan otak yang betul.

Saya telah mengkaji otak selama lima tahun yang lalu. Saya terpesona dengan otak dan bersyukur apabila mengetahui bahawa kita mempunyai begitu banyak pilihan dan sumber yang sangat baik untuk memberi manfaat kepada kita pada zaman ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Strategi Memori Untuk Warga Emas – Apa Teknologi Hari Ini Beritahu Kita!
oleh Carson Hill

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker