Lain-Lain

Perkembangan Terkini Sains Dan Teknologi

Penyelidik Menjalankan Penjujukan Gen Terbesar Bagi Penyakit Manusia Sehingga Kini

Menurut laporan yang dikeluarkan pada 23 Mei 2013, penyelidik di Universiti London, England, telah menjalankan kajian penjujukan terbesar penyakit manusia setakat ini. Dalam kajian mereka, para saintis menyiasat asas genetik enam penyakit autoimun. Punca sebenar penyakit ini-penyakit tiroid autoimun, penyakit Celia, penyakit Cohn, psoriasis, multiple sclerosis dan diabetes jenis 1 tidak diketahui, tetapi dipercayai gabungan kompleks faktor genetik dan persekitaran.

Para saintis, yang menerbitkan penemuan mereka dalam jurnal Nature, menganggarkan bahawa varian jarang gen risiko menyumbang hanya sekitar 3 peratus daripada kebolehwarisan keadaan ini yang boleh dijelaskan oleh varian biasa. Mereka mengatakan bahawa risiko genetik penyakit ini lebih berkemungkinan melibatkan gabungan kompleks beratus-ratus varian kesan lemah yang setiap satunya adalah biasa pada manusia.

Jurutera bio Cipta Fabrik Kalis Peluh

Jurutera bio di Universiti California, Amerika Syarikat, berkata pada 21 Mei 2013 bahawa mereka telah mencipta fabrik kalis air yang boleh mengeluarkan peluh menggunakan teknologi cecair mikro. Kain baru berfungsi seperti kulit manusia. Ia mengubah peluh berlebihan menjadi titisan yang mengalir dengan sendirinya. Dalam penyelidikan mereka, mereka membangunkan platform cecair mikro baharu menggunakan benang yang menarik air (hidrofilik) yang dijahit ke dalam fabrik yang sangat kalis air. Mereka dapat mencipta corak benang yang menyedut titisan air dari satu sisi kain, mendorongnya ke sepanjang benang dan akhirnya mengeluarkannya dari sisi lain.

Ia bukan sahaja bahawa benang mengalirkan air melalui tindakan kapilari. Sifat kalis air pada fabrik di sekeliling juga membantu mengalirkan air ke saluran. Tidak seperti fabrik konvensional, kesan pengepaman air terus berfungsi walaupun gentian pengalir air tepu sepenuhnya, disebabkan oleh tekanan yang dijana oleh tegangan permukaan titisan. Selebihnya kain kekal kering sepenuhnya. Dengan melaraskan corak gentian pengalir air dan cara ia dijahit pada setiap sisi fabrik, penyelidik boleh mengawal di mana peluh dikumpul dan di mana ia mengalir di luar.

Sel Kulit Manusia Ditukar Menjadi Sel Stem Embrionik

Menurut laporan yang dikeluarkan pada 16 Mei 2013, dalam penemuan perubatan utama, saintis buat pertama kalinya menukar sel kulit manusia kepada sel stem embrio. Sel stem yang baru dibuat ini mampu berubah menjadi mana-mana jenis sel lain dalam tubuh manusia. Embrio klon, yang dicipta oleh saintis di Pusat Kesihatan Primata Kebangsaan Oregon, Amerika Syarikat, boleh membuat otot jantung baru dan tulang baru selain tisu otak atau mana-mana jenis sel lain dalam badan. Para saintis menggunakan teknik pengklonan yang sama yang telah mencipta Dolly the sheep (mamalia klon pertama) pada tahun 1996, mengatasi masalah teknikal yang telah mengecewakan mereka selama lebih sedekad tentang cara mencipta kumpulan sel super badan daripada kulit yang didermakan.

Teknik baru yang direka oleh saintis adalah variasi kaedah yang biasa digunakan dipanggil pemindahan nuklear sel somatik. Ia melibatkan pemindahan nukleus satu sel, yang mengandungi DNA individu, ke dalam sel telur yang telah mengeluarkan bahan genetiknya. Sel telur yang disenyawakan kemudiannya berkembang dan akhirnya menghasilkan sel stem. Proses ini agak cekap, memerlukan bilangan telur manusia yang agak kecil untuk menghasilkan setiap baris sel, menjadikannya praktikal dan boleh dilaksanakan.

Topeng Yang Memberi Kuasa “Manusia Luar Biasa” Pemakainya

Kolej Seni Diraja di London mengumumkan pada 9 Mei 2013 bahawa penyelidiknya telah membangunkan dua topeng bercetak 3D yang boleh memberikan penglihatan dan pendengaran “manusia super” kepada pemakainya. Salah satu topeng menutup telinga, mulut dan hidung pemakai dan menggunakan mikrofon arah untuk memberinya keupayaan untuk mendengar bunyi terpencil dalam persekitaran yang bising. Dengan topeng dihidupkan, pengguna boleh memilih seseorang dalam khalayak ramai dan mendengar kata-katanya tanpa sebarang bunyi di sekelilingnya.

Prototaip yang lain hendaklah dipakai di atas mata seseorang. Kamera menangkap video dan menghantarnya ke komputer, yang boleh menggunakan set kesan padanya dalam masa nyata dan menghantarnya kembali kepada pengguna. Pemakai boleh menggunakan topeng untuk melihat corak pergerakan, sama seperti kesan fotografi pendedahan lama.

Menurut pemaju, teknologi ini mempunyai banyak kemungkinan aplikasi. Pemakai boleh menggunakan topeng visual untuk menganalisis pergerakan dan teknik dalam sukan. Penonton konsert boleh menggunakan topeng pendengaran untuk menumpukan perhatian kepada penghibur tertentu.

Saintis Menemui Cara Mesra Alam Menempa Keluli

Seperti laporan yang dikeluarkan pada 8 Mei 2013, saintis di Massachusetts Institute of Technology (MIT), Amerika Syarikat, telah membangunkan teknik untuk mengurangkan pelepasan asap semasa proses penempaan keluli. Ini boleh membantu dalam mengubah imej pembuatan keluli sebagai salah satu industri yang paling mencemarkan. Di samping itu, mungkin terdapat faedah sampingan lain kerana keluli yang terhasil, menurut saintis, mungkin mempunyai ketulenan yang lebih tinggi. Proses ini juga mungkin menjadi lebih murah daripada yang sedia ada.

Para penyelidik mendapati bahawa proses yang dikenali sebagai elektrolisis oksida cair boleh menggunakan oksida besi dari tanah bulan untuk mencipta oksigen tanpa kimia khas. Mereka menguji proses itu menggunakan tanah seperti bulan dari kawah meteor di Arizona, Amerika Syarikat, di mana terdapat cukup kesan oksida besi, dan mendapati ia menghasilkan keluli sebagai produk sampingan. Kaedah penyelidik menggunakan anod iridium, yang mahal dan bekalan terhad, jadi ia tidak berdaya maju untuk pengeluaran keluli pukal. Walau bagaimanapun, selepas lebih banyak penyelidikan, mereka mengenal pasti aloi logam yang murah yang boleh menggantikan anod iridium dalam elektrolisis oksida cair.

Kamera Inspirasi Serangga Dengan Pemandangan 180 darjah

Seperti laporan yang dikeluarkan pada 2 Mei 2013, saintis di University of Illinois dan North-western University, Amerika Syarikat, telah membangunkan kamera inspirasi serangga baharu yang boleh mengambil gambar merentasi 180 darjah dan menyampaikan imej yang sangat tajam. Kamera ini mempunyai 180 kanta kecil dan bidang pandangan sudut lebar yang luar biasa. Kita manusia menangkap gambar menggunakan dua kanta mata kita yang agak rata, manakala kamera SLR berkualiti tinggi hanya mempunyai satu kanta leper. Kamera baharu berbentuk buih separuh bulat, serupa dengan mata lalat yang membonjol mempunyai 180 kanta mikro dipasang padanya, membolehkan ia mengambil gambar merentasi hampir 180 darjah. Ini hanya boleh dilakukan untuk kamera berbentuk seperti mata pepijat.

Dengan bidang pandangan sudut lebarnya, teknologi baharu itu boleh digunakan dalam peranti pengawasan masa hadapan atau untuk pengimejan dalam prosedur perubatan (seperti endoskopik). Pembangunnya mengatakan bahawa ia adalah cukup mudah untuk menggabungkan dua hemisfera yang telah mereka tunjukkan untuk mendapatkan pandangan 360 darjah. Ini kerana pada asasnya prosedur itu melibatkan pemasangan banyak mata kecil pada satu mata besar. Setiap mata kecil, terdiri daripada kanta mikro dan pengesan foto skala mikro, adalah sistem pengimejan yang berasingan. Apabila semua mata ini diambil bersama, mereka akan dapat mengambil gambar yang jelas, dengan hanya satu snap, merentasi hampir 360 darjah.

Robot Udara yang diilhamkan oleh Lalat BaharuPenyelidik di Universiti Harvard, Amerika Syarikat, telah berjaya mereka bentuk, mengeluarkan dan menerbangkan robot kecil yang diilhamkan oleh lalat. Demonstrasi penerbangan terkawal pertama robot bersaiz serangga menandakan kemuncak kerja lebih sedekad. Ia dicipta bersama oleh Harvard School of Engineering and Applied Sciences dan Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering di Harvard.

Projek itu dipanggil Robbie. Ia diilhamkan oleh biologi lalat, dengan anatomi berskala sub milimeter dan dua sayap nipis wafer yang mengepak hampir tidak kelihatan (kira-kira 120 kali sesaat). Peranti kecil itu mewakili kelebihan mutlak pembuatan mikro dan sistem kawalan.

Saintis Membangunkan Teknologi Yang Boleh Mengubah Mana-mana Permukaan Menjadi Skrin Sentuh

Para saintis di Universiti Carnegie Mellon, Amerika Syarikat, telah membangunkan teknologi baharu yang membolehkan pengguna menukar sebarang permukaan menjadi skrin sentuh hanya dengan lambaian tangan. Menunjukkan bahawa antara muka berasaskan boleh dibuat’ di mana sahaja hampir sesuka hati. Ini merupakan peningkatan ketara pada teknologi terdahulu yang memerlukan beberapa sistem kamera kedalaman untuk digabungkan dengan projektor untuk menukar mana-mana permukaan menjadi skrin sentuh.

Sistem baharu itu dikenali sebagai World Kit. Ia membolehkan seseorang menggosok lengan sofa untuk “mengecat” alat kawalan jauh untuk TV atau meleret tangan melintasi pintu pejabat untuk menyiarkan kalendar dari mana pengguna seterusnya boleh “menarik” versi lanjutan. Antara muka sementara ini boleh dialihkan, diubah suai atau dipadamkan dengan gerak isyarat yang serupa, menjadikannya sangat diperibadikan.

Para penyelidik menggunakan kamera dan projektor yang dipasang di siling untuk merakam geometri bilik, merasakan gerak isyarat tangan dan menayangkan imej pada permukaan yang dikehendaki. Pengguna boleh memanggil suis, papan mesej, lampu penunjuk dan pelbagai reka bentuk antara muka lain daripada menu. Pembangun mengatakan bahawa pengguna akhirnya akan dapat mereka bentuk antara muka tersuai dengan gerak isyarat.

Robot Yang Boleh Meramal Tindakan Manusia Dengan Tepat

Para saintis di Makmal Robotik Peribadi di Universiti Cornell, Amerika Syarikat, berkata pada 4 Mei 2013 bahawa mereka telah membangunkan robot “pintar” baharu yang boleh meramalkan tindakan manusia dengan ketepatan yang mengejutkan. Robot itu boleh mengisi semula cawan kopi kosong milik tuannya dan juga boleh membuka pintu untuknya. Di samping itu, ia boleh melakukan beberapa tugas lain. Robot pada asasnya belajar untuk meramalkan tindakan manusia dan kemudian menyesuaikan dengan sewajarnya.

Daripada pangkalan data 120 video 3D orang yang melakukan aktiviti rumah biasa, robot itu telah dilatih untuk mengenal pasti aktiviti manusia dengan menjejaki pergerakan badan. Memerhati adegan baharu dengan kamera 3Dnya, robot itu mengenal pasti aktiviti yang dilihatnya, mempertimbangkan kegunaan yang boleh dilakukan dengan objek dalam adegan itu dan cara penggunaan tersebut sesuai dengan aktiviti.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Perkembangan Terkini Sains Dan Teknologi
oleh Kapil Rawat

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker