Berita Teknologi

Penyenaraian kerja mencadangkan Google mengambil berat tentang tablet sekali lagi

TL;DR

  • Penyenaraian kerja rasmi Google amat membayangkan dorongan besar untuk tablet yang menjalankan Android.
  • Penyenaraian dengan jelas merujuk kepada tablet sebagai “masa depan pengkomputeran.”
  • Ini akan menjadi percubaan ketiga syarikat untuk berjaya dalam pasaran tablet.

Apple melancarkan yang asal iPad pada tahun 2010. Pada masa itu, ia dikecam sebagai idea yang tidak masuk akal. Telefon pintar gergasi? Apakah maksudnya? Apple ketawa hingga ke bank, walaupun, kerana iPad kini merupakan komputer tablet paling popular di dunia — dan hanya berkembang.

Lihat juga: Panduan anda kepada tablet terbaik

Sudah tentu, ia tidak mengambil masa yang lama untuk tablet Google muncul. Pertama, syarikat itu mengeluarkan beberapa tablet dalam barisan Nexus, dengan Nexus 7 menjadi salah satu peranti yang paling diingati dalam sejarah Google. Tablet Android terakhir daripada syarikat itu ialah Piksel C, dilihat dalam foto di atas. Jelas sekali, terdapat banyak tablet Android pihak ketiga yang dilancarkan sejak beberapa tahun ini, walaupun keluaran tidak sebiasa dahulu.

Selepas Pixel C, Google berehat daripada komputer slate. Ia muncul semula dengan barisan komputer baharu dalam Pixel Slate baris, yang kali ini dijalankan pada OS Chrome. Mereka bertahan satu generasi sebelum Google keluar dari pasaran tablet sepenuhnya.

Walaupun kemungkinan besar tidak akan ada lagi tablet Google, nampaknya syarikat itu bersedia untuk mencuba lagi dalam membantu mencuri sebahagian daripada bahagian pasaran Apple.

Google menyukai tablet lagi: Masa depan pengkomputeran?

Siaran kerja baharu daripada Google menunjukkan dorongan baharu syarikat itu dalam pasaran tablet. Penyenaraian kerja adalah untuk a Pengurus Kejuruteraan Kanan, Pengalaman Apl Tablet Android (melalui 9to5Google). Berikut ialah sebahagian daripada perkara yang Google katakan yang ia cari:

Kami percaya bahawa masa depan pengkomputeran sedang beralih ke arah tablet yang lebih berkuasa dan berkebolehan. Kami sedang berusaha untuk menyampaikan bab pengkomputeran dan input seterusnya dengan melancarkan sokongan lancar merentas platform dan pengalaman wira kami yang membuka kunci cara baharu dan lebih baik untuk menjadi produktif dan kreatif.

Penyenaraian tidak mencadangkan akan ada tablet Google baharu. Walau bagaimanapun, nampaknya Google mahu pekerja membantu membawa tablet Android ke pasaran melalui rakan kongsi OEM. Dalam erti kata lain, Google mungkin akhirnya memahami bahawa jika tablet Android akan berjaya, OEM memerlukan sokongan daripada Google dan bukan untuk melakukan semuanya sendiri.

Pelancaran mengejut Android 12L adalah tanda pertama bahawa Google mungkin mengambil berat tentang tablet sekali lagi. Walau bagaimanapun, siaran kerja ini mencadangkan syarikat itu akan melakukan lebih daripada sekadar melancarkan versi Android yang menyimpan paparan yang lebih besar dalam fikiran.

Di sini saya berharap Google tidak menjatuhkan bola lagi. Sudah tiba masanya peminat Android mempunyai tablet yang bersaing sepenuhnya dengan iPad.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Penyenaraian kerja mencadangkan Google mengambil berat tentang tablet sekali lagi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker