Berita Teknologi

OnePlus berhenti mengejar peminat, dan nampaknya membuahkan hasil

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Apple dilaporkan menjadi nombor satu di AS pada Q4 2021, dengan Samsung berada di tempat kedua.
  • Motorola menduduki tempat ketiga, manakala Alcatel dan OnePlus melengkapkan lima teratas.
  • OnePlus mencapai lebih 520% ​​pertumbuhan tahunan di rantau ini.

epal dan Samsung ialah pemain berprestasi terbaik dalam pasaran telefon pintar AS, dan laporan Q4 2021 telah mengesahkan perkara ini sambil turut menunjukkan bahawa pemain lain telah mencapai kemajuan besar.

Counterpoint Research menyiarkannya Laporan AS S4 2021 hari ini, mendapati bahawa Apple menyumbang 57% daripada pasaran manakala bahagian pasaran Samsung pada suku tersebut mengatasi 24%. Firma penjejakan menyatakan bahawa Apple menyaksikan pertumbuhan suku tahunan sebanyak 17% (kami juga telah bertanya tentang pertumbuhan tahunan), manakala Samsung mencapai pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 11%.

Syarikat itu menyatakan bahawa permintaan untuk iPhone mengatasi bekalan, sambil menambah bahawa Samsung menghadapi kekurangan juga (terutamanya apabila ia datang kepada Siri Galaxy S21). Counterpoint berkata bahawa Galaxy A12 ialah telefon Android terlaris pada tahun 2021 — ia tidak menjelaskan sama ada ini berada di AS sahaja atau di seluruh dunia walaupun kami meneka ia adalah yang pertama.

Selebihnya pasaran AS

Counterpoint Research AS S4 2021

Terdapat juga berita baik untuk Motorola, berada di tempat ketiga dengan 9% bahagian pasaran. Counterpoint berkata jenama itu menjual telefon paling banyak di AS dalam sejarahnya (menewaskan paras tertinggi sebelumnya pada Q4 2019). Adalah dipercayai bahawa keluarnya LG dan portfolio telefon mampu milik yang kukuh menyumbang kepada kejayaan Motorola. Firma pengesan itu juga berkata Moto G Pure (telefon Mediatek pertamanya di negara ini) berada dalam tiga teratas untuk jualan pada suku tersebut.

Alcatel (2%) dan OnePlus (2%) masing-masing mencapai tempat keempat dan kelima. Malah, Counterpoint berkata OnePlus mencapai 524% pertumbuhan tahunan pada suku tersebut, menunjukkan kejayaan garis Nord di T-Mobile dan perkongsian T-Mobile dengan Walmart.

Kami telah menyatakan sebelum ini bahawa banyak jenama baharu dalam pasaran sering melihat pertumbuhan eksponen kerana ia bermula dari asas yang rendah (cth Xiaomi selepas beberapa tahun pertama di Eropah). Namun ia masih menjadi berita baik untuk OnePlus, terutamanya apabila jenama itu mula diperkenalkan di AS pada tahun 2018. Pertumbuhan ini juga berlaku selepas firma itu menukar taktik dan memberi tumpuan kepada telefon jarak pertengahan dan bajet, menunjukkan bahawa strategi baharu itu berfungsi di rantau ini .

Google ialah jenama terakhir yang dinamakan dalam senarai itu, berada di tempat keenam dan menyumbang 1% daripada pasaran AS pada suku tersebut. Firma penjejakan itu berkata Google sebenarnya mencapai 56% pertumbuhan YoY disebabkan oleh Siri Pixel 6. Perlu dikatakan bahawa Google melihat kekurangan siri Pixel 6 sejurus selepas pelancaran juga, menunjukkan bahawa ia mungkin menunjukkan prestasi yang lebih baik.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: OnePlus berhenti mengejar peminat, dan nampaknya membuahkan hasil
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker