Berita Teknologi

Laporan: Tiada bukti alat penapisan Xiaomi

Calvin Wankhede / Android Authority

TL;DR

  • Kumpulan pengawas IT Jerman tidak menemui sebarang bukti alat penapisan Xiaomi yang didakwa pada telefonnya.
  • Kumpulan itu berkata ia tidak perlu menyiasat perkara ini dengan lebih lanjut.
  • Siasatan bermula selepas Lithuania menuduh Xiaomi mempunyai keupayaan untuk menapis telefonnya.

Kini, kumpulan pemerhati Jerman yang diupah untuk meneliti perkara itu telah menutup kes itu. Kumpulan itu tidak menemui bukti sebarang alat penapisan Xiaomi dalam perantinya.

“Akibatnya, [we were] tidak dapat mengenal pasti sebarang anomali yang memerlukan siasatan lanjut atau langkah lain,” kata kumpulan Jerman itu dalam satu kenyataan (via Reuters).

Kenyataan ringkas itu menjelaskan bahawa kumpulan itu tidak menemui apa-apa untuk menyokong dakwaan Lithuania. Sebagai peringatan, dakwaan tersebut tertumpu pada senarai kata kunci yang sepatutnya dalam perisian Xiaomi. Senarai ini mengandungi istilah yang sensitif kepada sesetengah warga China, seperti “Tibet bebas,” “hidup Taiwan kemerdekaan,” dan “gerakan demokrasi.” Secara teorinya, perisian boleh mengenal pasti kata kunci ini dan mengalih keluar atau memanipulasi kata kunci tersebut. Walau bagaimanapun, ia kelihatan seperti itu tidak benar-benar berlaku.

Kami telah menghubungi Xiaomi untuk mendapatkan kenyataan mengenai berita ini. Syarikat itu tidak menghubungi kami sebelum menerbitkan, tetapi kami akan mengemas kini artikel ini jika dan apabila ia berlaku.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Laporan: Tiada bukti alat penapisan Xiaomi
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker