Lain-Lain

Kepentingan Teknologi dalam Perniagaan

Teknologi memainkan peranan penting dalam perniagaan. Selama bertahun-tahun perniagaan telah menjadi bergantung kepada teknologi sehinggakan jika kita mengambil teknologi itu hampir semua operasi perniagaan di seluruh dunia akan terhenti. Hampir semua perniagaan dan industri di seluruh dunia menggunakan komputer daripada operasi yang paling asas kepada yang paling kompleks.

Teknologi memainkan peranan penting dalam pertumbuhan perdagangan dan perdagangan di seluruh dunia. Memang benar kita berniaga sejak dahulu lagi, jauh sebelum wujudnya komputer; bermula dari konsep mudah barter trade apabila konsep mata wang belum diperkenalkan tetapi perdagangan dan perdagangan masih perlahan sehinggalah revolusi komputer mengubah segala-galanya. Hampir semua perniagaan bergantung kepada teknologi pada semua peringkat daripada penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran dan sehinggalah kepada penghantaran. Perusahaan kecil hingga besar bergantung pada komputer untuk membantu mereka dengan keperluan perniagaan mereka mulai dari sistem Point of Sales, sistem pengurusan maklumat yang mampu mengendalikan semua jenis maklumat seperti profil pekerja, profil pelanggan, perakaunan dan penjejakan, sistem automasi untuk digunakan dalam skala besar. pengeluaran skala komoditi, pengisihan pakej, barisan pemasangan, sehinggalah ke pemasaran dan komunikasi. Tidak berakhir di situ, semua komoditi ini juga perlu diangkut melalui laut, darat, dan udara. Hanya untuk mengangkut komoditi anda melalui darat sudah memerlukan penggunaan pelbagai sistem untuk membolehkan pengangkutan komoditi yang cepat, cekap dan selamat.

Tanpa teknologi ini idea globalisasi tidak akan menjadi kenyataan. Kini semua perusahaan berpotensi untuk ke peringkat antarabangsa melalui penggunaan internet. Jika perniagaan anda mempunyai tapak web, alat pemasaran itu akan membolehkan perniagaan anda menjangkau pelanggan merentasi beribu-ribu batu dengan hanya satu klik butang. Ini tidak mungkin dilakukan tanpa internet. Teknologi membolehkan perniagaan berkembang dan berkembang dengan cara yang tidak pernah difikirkan mungkin.

Peranan yang dimainkan oleh teknologi untuk sektor perniagaan tidak boleh dipandang remeh. Jika kita mengambil alih bahawa perdagangan teknologi dan perdagangan di seluruh dunia akan terhenti dan ekonomi global akan runtuh. Hampir mustahil untuk seseorang menjalankan perniagaan tanpa bantuan teknologi dalam satu bentuk atau yang lain. Hampir setiap aspek perniagaan banyak dipengaruhi oleh teknologi. Teknologi telah menjadi sangat penting kerana ia telah menjadi industri besar itu sendiri daripada pembuatan perkakasan komputer, kepada reka bentuk dan pembangunan perisian, dan robotik. Teknologi telah menjadi industri berbilion dolar untuk sebilangan individu.

Pada kali seterusnya anda menyemak imbas tapak web untuk membeli atau meleret kad kredit untuk membayar sesuatu yang baru anda beli, cuba bayangkan bagaimana pembelian tertentu itu akan berlaku jika ia berlaku tanpa bantuan teknologi moden. Itu mungkin agak sukar untuk dibayangkan. Tanpa semua teknologi yang kita nikmati sekarang ia akan menjadi seperti hidup di tahun 60-an lagi. Tiada komputer, tiada telefon bimbit, tiada internet. Begitulah pentingnya teknologi dalam perniagaan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Kepentingan Teknologi dalam Perniagaan
oleh Neoko Cortwell

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker