Berita Teknologi

Huawei Watch GT Runner dilancarkan secara global

Jimmy Westenberg / Android Authority

TL;DR

  • Jam tangan pintar terbaru Huawei, Huawei Watch GT Runner, ditujukan kepada pelari yang serius.
  • Ia mempunyai penderia denyutan jantung yang dipertingkatkan dan ciri latihan lanjutan untuk atlet.
  • Ia akan melancarkan suku ini pada harga €299. Ia tidak dijangka akan dilancarkan di AS.

Huawei menyasarkan pelari profesional dengan baharunya jam pintar, Huawei Watch GT Runner. Ianya bukan secara teknikal jam tangan pintar baharu — ia dilancarkan Disember lalu di Rusia dan di beberapa negara Asia Pasifik — tetapi kini ia menuju ke pasaran global.

Anda boleh menganggap Huawei Watch GT Runner sebagai fokus pelari Huawei Watch GT 3. Ia mempunyai hayat bateri selama dua minggu yang sama (lapan hari dengan penggunaan berat), sokongan untuk 100+ mod senaman, sepanjang hari Pemantauan SpO2, dan jurulatih larian dipacu AI.

GT Runner diperbuat daripada bekas jam tangan gentian komposit ringan dan beratnya hanya 38.5 gram. Huawei menggembar-gemburkan reka bentuk antena baru GT Runner yang digantung, yang menempatkan antena penentu kedudukan dalam lug case. Kerana tiada gangguan daripada logam dalam bekas jam tangan, Huawei berkata prestasi antena GPS telah dipertingkatkan sebanyak 135% “berbanding dengan tradisional [GPS antenna] reka bentuk.”

Bercakap mengenainya, Huawei Watch GT Runner mempunyai dwi-jalur GNSS sokongan. Ia serasi dengan semua lima sistem navigasi utama — GPS, GLONASS, Galileo, Beidou dan QZSS — walaupun ia tidak dapat menyambung kepada kesemuanya pada masa yang sama seperti Coros Vertix 2.

Huawei Watch GT Runner dalam penderia kadar jantung tangan

Jimmy Westenberg / Android Authority

Jam tangan baharu itu disertakan dengan TruSeen 5.0 Plus Huawei penderia denyutan jantung, yang sama ditemui dalam GT 3. Apabila kami menguji penderia denyutan jantung Huawei Watch GT 3, kami mendapati ia agak tepat berbanding jam tangan pesaing, walaupun ia jatuh agak pendek berbanding dengan Siri Apple Watch 6. Kami belum menguji sensor khusus pada GT Runner, walau bagaimanapun, jadi kami akan menyimpan keputusan kami untuk semakan penuh kami.

Baca juga: Jam tangan pintar Huawei terbaik yang boleh anda beli

Sebelum ini Garmin membeli analisis Firstbeat pada 2020, jam tangan pintar Huawei terpilih menggunakan algoritma Firstbeat untuk memperkasakan ciri latihannya. Itu telah digantikan oleh analisis TruSport Huawei sendiri dalam Huawei Watch GT Runner.

Ciri baharu yang paling menarik yang dikuasakan oleh analitik TruSport ialah Running Ability Index (RAI). Berdasarkan sejarah kadar denyutan jantung, rentak, jarak dan data lain, Huawei Watch GT Runner akan memberi anda skor Indeks Keupayaan Larian untuk menunjukkan kepada anda di mana anda berada dalam latihan anda. Anda akan mendapat cadangan latihan berdasarkan skor anda, serta maklumat latihan biasa yang lain seperti anggaran masa pemulihan, beban anaerobik/aerobik, VO2 maks, dan ramalan masa perlumbaan.

Indeks latihan Huawei Watch GT Runner vo2 maks

Jurulatih Larian AI Huawei membuat pulangan pada GT Runner. Anda boleh membuat rancangan latihan yang diperibadikan dalam apl Huawei Health dan jurulatih larian akan melaraskan pelan anda berdasarkan kemajuan larian anda dari semasa ke semasa. Ia juga boleh menentukan peringkat latihan yang anda sedang dalam — asas, angkat, penyatuan atau pengurangan — untuk membantu memastikan anda berlatih pada kadar yang betul.

Huawei juga mengatakan GT Runner boleh memantau tanda-tanda awal AFib dan apnea tidur. Walau bagaimanapun, syarikat itu berkemungkinan tidak akan mendapatkan kelulusan CE atau FDA untuk salah satu daripada fungsi ini, jadi sebaiknya jangan menganggap GT Runner sebagai peranti perubatan. Kami telah menghubungi Huawei untuk mendapatkan penjelasan.

Ini ialah jam tangan pintar Huawei, jadi anda mungkin akan mengenali beberapa ciri pintar lain yang tersedia pada GT Runner. Ia datang dengan storan yang mencukupi untuk sekitar 500 lagu, walaupun ia tidak serasi dengan mana-mana perkhidmatan penstriman popular seperti Spotify atau YouTube Music. Ia menyokong pemberitahuan telefon pintar dan sokongan panggilan Bluetooth terima kasih kepada pembesar suara dan mikrofon bersepadu.

Huawei Watch GT Runner serasi dengan telefon Android dan iOS dan mempunyai pembantu suara Celia dari Huawei. Walau bagaimanapun, kami telah menemui ciri terkunci wilayah dengan jam tangan Huawei sebelumnya, jadi bergantung pada telefon pintar berpasangan anda dan lokasi anda berada, perbatuan anda mungkin berbeza-beza.

Huawei Watch GT Runner

Huawei Watch GT Runner

Jam tangan Huawei untuk pelari

Jika anda seorang pelari, Huawei Watch GT Runner ialah pilihan terbaik anda daripada barisan jam tangan pintar Huawei. Ia mempunyai penderia denyutan jantung yang dipertingkatkan, GNSS dwijalur, ciri latihan lanjutan dan hayat bateri selama dua minggu.

Huawei masih berdiam diri mengenai ketersediaan jam tangan baharunya. Ia akan tiba pada satu ketika pada Q1 2022 di pelbagai bahagian Eropah, LATAM dan Amerika Utara (tiada pelancaran AS dirancang). Ia akan berharga €299 di UK, walaupun kami tidak mempunyai sebarang butiran lain tentang harga pada masa ini. Apabila maklumat lanjut diumumkan, kami akan terus mengemas kini artikel ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Huawei Watch GT Runner dilancarkan secara global
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker