Berita Teknologi

Google menyaman iklan Google Pixel 4 palsu

David Imel / Android Authority

TL;DR

  • Negeri Texas menyaman Google atas senarai iklan Google Pixel 4 dari 2019 dan 2020.
  • Saman itu mendakwa iklan tersebut memaksa DJ radio berbohong secara terang-terangan tentang menggunakan Pixel 4 β€” yang tidak pernah digunakan oleh sesiapa pun.
  • Jika didapati bersalah, Google boleh dikenakan denda melebihi $24 juta.

Sudah tentu, masalah ini tidak menghalang Google daripada cuba menolak telefon kepada pembeli. Walau bagaimanapun, nampaknya syarikat itu mungkin telah bertindak terlalu jauh dengan beberapa iklan Google Pixel 4nya, jika tuntutan mahkamah Texas baharu dipercayai (melalui Pengawasan Pasaran dan tip topi kepada Android Central).

Iklan Google Pixel 4 melampaui batas?

The tuntutan mahkamah β€” difailkan oleh Peguam Negara Texas yang kontroversi Ken Paxton β€” mendakwa Google memaksa lapan DJ radio terkemuka untuk berbohong tentang pengalaman mereka menggunakan Pixel 4 pada tahun 2019. Tuntutan itu mengatakan bahawa Google didakwa memberikan DJ kenyataan dalam tin memuji Pixel 4 dari perspektif orang pertama. Contohnya termasuk perkara seperti, “Saya telah mengambil gambar seperti studio untuk segala-galanya… permainan bola sepak anak saya… hujan meteor… burung hantu berbintik jarang yang hinggap di halaman rumah saya…”

Apabila DJ meminta untuk benar-benar menggunakan telefon atau menukar perkataan supaya ia tidak terdengar seperti ia datang dari pengalaman peribadi mereka sendiri, Google dilaporkan menolak.

Kemudian, pada tahun 2020, Google cuba menjalankan set kedua iklan Google Pixel 4. Sekali lagi, DJ itu didakwa meminta peranti fizikal supaya tidak berbaring di udara. Tuntutan itu mengatakan Google menolak ini sehingga DJ cuba membeli peranti Pixel 4 sendiri.

Jika tuntutan mahkamah ini dibawa ke mahkamah dan Google didapati salah, tindakan itu akan melanggar Akta Perlindungan Pengguna Amalan Perdagangan Menipu Texas. Penalti untuk ini ialah sehingga $10,000 untuk setiap satu daripada 2,405 siaran iklan β€” iaitu melebihi $24 juta.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Google JosΓ© CastaΓ±eda berkata:

Kami akan menyemak aduan itu tetapi dakwaan AG nampaknya menyalahgambarkan apa yang berlaku di sini. Kami mengambil serius pematuhan undang-undang pengiklanan dan mempunyai dasar yang direka bentuk untuk membantu memastikan kami mematuhi peraturan dan piawaian industri yang berkaitan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Google menyaman iklan Google Pixel 4 palsu
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker