Berita Teknologi

Exynos 2200 dengan tarikh pelancaran GPU AMD diusik

TL;DR

  • Cip Exynos baharu β€” mungkin Exynos 2200 β€” akan dilancarkan pada 11 Januari 2022.
  • Ini akan menjadi cipset Samsung pertama dengan GPU yang direka dengan kerjasama AMD.
  • Ia tidak begitu jelas sama ada ini akan menjadi cip yang akan muncul dalam siri Galaxy S22, tetapi ia mungkin.

Pada tahun 2019, Samsung dan AMD mengumumkan perkongsian. Perjanjian ini akan membawa inovasi grafik AMD kepada barisan cipset Exynos Samsung. Kedua-dua syarikat akhirnya berbangga bahawa ciri grafik mewah seperti pengesanan sinar akan berlaku pada telefon pintar.

Lihat juga: Semua yang anda perlu tahu tentang cip Exynos

Walau bagaimanapun, kami belum melihat apa-apa hasil daripada perkongsian itu. Itu akan berubah pada 11 Januari 2022, iaitu tarikh yang ditetapkan untuk pelancaran cip Exynos baharu β€” mungkin Exynos 2200. Jika ia berjaya, ini akan menjadi cip yang akan kami temui dalam varian global bagi Siri Samsung Galaxy S22.

Lihat video teaser pengumuman di bawah:

Exynos 2200? Banyak soalan…

Kami mengatakan ini mungkin Exynos 2200, tetapi Samsung tidak pernah mendakwa 2200 akan menjadi produk pertama yang dilancarkan daripada perkongsian AMD. Oleh itu, pengumuman ini mungkin untuk cip khusus yang tidak akan muncul dalam siri Galaxy S22. Ia juga boleh menjadi demonstrasi sahaja, dengan pelancaran kemudiannya dirancang, mungkin juga pada 2023.

Walau bagaimanapun, jika ini bukan Exynos 2200, itu akan menjadi sangat pelik kerana siri Galaxy S22 akan memerlukan sejenis cip Exynos di dalamnya. Samsung tidak akan melancarkan S22 dengan tahun lepas Exynos 2100, jadi masuk akal untuk mengandaikan pengumuman 11 Januari adalah untuk 2200 dan ia akan menjadi cip pertama yang dihasilkan bersama dengan AMD.

Terdapat juga kemungkinan bahawa ini adalah cipset Galaxy S22 yang dijangkakan, tetapi ia tidak akan berada di bawah nama 2200 yang dijangkakan. Lagipun, Qualcomm mengubah strategi penamaannya untuk cipnya tahun ini.

Sehingga kita melihat pelancaran, walaupun, terdapat banyak soalan mengenai cip ini. Walau apa pun, apa sahaja yang diumumkan oleh Samsung pada hari itu boleh menjadi lonjakan besar ke hadapan untuk barisan Exynos.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Exynos 2200 dengan tarikh pelancaran GPU AMD diusik
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker