Lain-Lain

Apakah itu Jurulatih Teknologi Perniagaan?

Terdapat banyak perunding komputer di luar sana. Anda mempunyai pakar, guru, penginjil, pakar komputer, teknologi, nerd, perunding rangkaian, perunding komputer dan ahli teknologi, hanya untuk menamakan beberapa. Pada penghujungnya, tidak kira apa yang mereka panggil sendiri, setiap satu menyediakan tahap perkhidmatan dan pengetahuan teknikal yang berbeza. Terlalu ramai perunding IT menyelesaikan setiap masalah dengan meminta anda membuang wang kepadanya. Komputer baharu, pelayan baharu, monitor baharu, pencetak baharu, tetapi setiap kali anda membelanjakan wang, anda mengurangkan keuntungan. Perkara utama adalah untuk anda mengenal pasti orang yang sesuai untuk keperluan anda. Jika anda menjalankan syarikat, perkara yang anda perlukan ialah jurulatih teknologi perniagaan untuk membantu anda membuat keputusan yang betul tentang teknologi anda.

Perunding komputer biasanya hanya berminat untuk membetulkan komputer anda. Dia tidak mahir dalam mana-mana fungsi perniagaan dan oleh itu tidak mampu membantu anda dengan banyak perkhidmatan tambahan yang akan memaksimumkan pelaburan teknologi maklumat anda. Lelaki komputer itu hebat apabila pencetak rosak atau apabila komputer rosak, tetapi jurulatih teknologi perniagaan boleh menawarkan lebih banyak nilai kepada anda. Syarikat besar mengupah seorang Ketua Pegawai Maklumat untuk memenuhi peranan ini, tetapi perniagaan kecil hingga sederhana mungkin tidak memerlukan tahap sokongan sepenuh masa itu. Dalam kes ini, jurulatih teknologi perniagaan akan melayani anda dengan baik.

Teknologi Perniagaan ialah sebarang teknologi yang memenuhi keperluan perniagaan, termasuk perakaunan, rangkaian dan sistem pejabat lain. Jadi, sementara suite perisian produktiviti pejabat (cth. Microsoft Office) dianggap sebagai teknologi perniagaan, Microsoft Xbox tidak. Kesedaran bahawa terdapat jurang yang semakin meningkat antara alat rekreasi dan teknologi yang boleh memberi kesan secara langsung kepada dunia perniagaan telah membawa kepada cara baharu untuk mengkaji nilai langsung teknologi. Teknologi perniagaan mesti menambah nilai kepada syarikat anda atau ia hanya membazirkan wang. Terdapat begitu banyak produk untuk dipilih, semuanya dengan falsafah bersaing dan keluk pembelajaran. Lebih kerap daripada tidak, anda hanya menerima apa yang disertakan dengan komputer apabila anda membelinya dan anda perlu bayar. Atau, lebih teruk lagi, anda menjadi mangsa jurujual hebat itu yang menjanjikan jawapan kepada semua doa anda dan memberikan satu lagi mimpi ngeri yang mahal. Jadi, fakta seterusnya yang perlu anda terima ialah tidak semua teknologi perniagaan bernilai untuk perniagaan anda!

Kunci kejayaan perniagaan moden ialah memastikan anda menyelaraskan matlamat perniagaan anda dengan rancangan teknologi anda. Penjajaran perniagaan dan teknologi telah menjadi Holy Grail untuk syarikat multinasional yang besar. Kerana raksasa industri ini sangat besar, apa sahaja yang boleh mereka lakukan untuk menjadikan diri mereka lebih fleksibel, lebih responsif kepada pelanggan mereka, adalah wajib. Nasib baik, kebanyakan perniagaan kecil dan sederhana adalah tangkas dan pantas untuk bertindak balas. Kemungkinan pelanggan teratas anda tahu cara menghubungi anda pada bila-bila masa sepanjang hari. Walau bagaimanapun, hanya kerana anda tidak mengalami masalah perniagaan dinosaur yang besar ini tidak bermakna anda tidak boleh mendapat manfaat daripada penjajaran perniagaan / teknologi. Jurulatih teknologi perniagaan akan membantu anda dalam menyelaraskan matlamat perniagaan anda dengan pelaburan teknologi anda.

Faedah kedua yang boleh anda perolehi daripada jurulatih teknologi perniagaan ialah pemahaman tentang proses perniagaan anda. Tiada dua perniagaan beroperasi betul-betul sama. Kemungkinan amalan perniagaan anda telah berkembang secara organik apabila syarikat anda mengatasi cabaran baharu. Walau bagaimanapun, pertumbuhan organik mempunyai kecenderungan untuk membangunkan ketidakcekapan yang ketara yang boleh memberi kesan kepada keuntungan. Saya telah melihat kes di mana syarikat mencetak dan mengepos invois sifar dolar ($0.00) semata-mata kerana sistem itu tidak automatik. Ini tidak cekap dan mahal, dan boleh diperbaiki dengan mudah. Jurulatih teknologi perniagaan akan menganalisis cara anda berusaha untuk menentukan dan membetulkan ketidakcekapan ini.

Jurulatih teknologi perniagaan kemudiannya akan menggunakan pengetahuan dan pemahamannya tentang sistem komputer dan proses perniagaan anda untuk membantu anda membina kelebihan daya saing. Menurut kajian IBM 2007, jurulatih teknologi perniagaan harus “…terlibat sebagai rakan kongsi strategik untuk perubahan proses dan budaya.” Ini bermakna bahawa geek komputer yang kesepian yang menaip selama berjam-jam tanpa sentuhan manusia bukanlah pilihan yang tepat jika anda ingin berjaya. Jurulatih teknologi perniagaan akan mampu bekerja dengan orang lain dan mesti memiliki kemahiran komunikasi dan sosial yang maju untuk bertindak sebagai ejen perubahan positif. Geek komputer yang tidak mampu menyampaikan idea atau kurang kemahiran sosial bukanlah apa yang anda perlukan.

Selain itu, jurulatih teknologi perniagaan memahami bahawa tugasnya adalah untuk membuat cadangan. Ingat, anda adalah pembuat keputusan terbaik, jadi jurulatih anda perlu memberikan anda pilihan, bukannya kata dua. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku hanya terdapat satu tindakan, tetapi dalam pengalaman saya, saya jarang menemuinya. Jurulatih teknologi perniagaan akan memberikan anda pelbagai pilihan untuk mencapai matlamat anda. Walau bagaimanapun, jika diarahkan sedemikian, jurulatih teknologi perniagaan anda akan membuat keputusan bagi pihak anda berdasarkan pengalaman dan pemahaman yang kukuh tentang objektif anda.

Teknologi adalah fakta kehidupan. Daripada telefon bimbit kepada komputer, teknologi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Sama ada untuk meningkatkan kecekapan atau membangunkan perkhidmatan baharu, syarikat di seluruh dunia menggunakan teknologi untuk menambah baik cara mereka menjalankan perniagaan. Jangan percayakan teknologi anda kepada seseorang yang tidak memahami perniagaan dan cara anda bekerja. Jurulatih teknologi perniagaan boleh membuat perubahan kepada kejayaan anda.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Apakah itu Jurulatih Teknologi Perniagaan?
oleh Louis Rosas-Guyon

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker