Berita Teknologi

5 perkara yang kami mahu lihat daripada OnePlus pada tahun 2022

Dhruv Bhutani / Android Authority

2021 merupakan tahun transformatif untuk OnePlus dalam lebih daripada satu cara. Syarikat itu meluaskan jangkauannya jauh melebihi cita-cita asalnya untuk menjadi pilihan de-facto untuk peminat, memperkenalkan beberapa model peringkat permulaan dan pertengahan untuk pasaran massa. Dan, daripada telefon pintar yang berfikiran bajet kepada OnePlus kumpulan kecergasan malah jam tangan pintar, kami akhirnya mula melihat permulaan ekosistem yang lebih besar sedang bermain.

berkaitan: Lapan tahun OnePlus — Hit terbesar (dan rindu) dalam sejarah singkatnya

Menyokong peralihan ini ialah integrasi mendalam yang telah lama dijangkakan dengan Oppo yang pada asasnya menukar pilihan peminat kepada sub-jenama untuk Oppo yang lebih fokus pada arus perdana. Ia telah menjadi integrasi yang dipertikaikan, dan paku terakhir dalam keranda datang dengan keputusan syarikat untuk menggabungkan yang sangat disayangi OS oksigen dengan OS Warna Oppo.

Cukuplah untuk mengatakan, 2021 mewakili permulaan baharu untuk jenama itu. Walau bagaimanapun, jika anda berharap untuk melihat fokus yang jelas untuk masa depan, anda akan tersilap. Sebaliknya, kami mendapat gabungan jenama yang agak berlumpur dengan identiti yang agak terlalu serupa. Banyak pujian telah ditulis tentang Oneplus “menetap,” tetapi apa yang lebih menarik ialah bantahan dan penghijrahan peminat jangka panjang.

Apabila OnePlus bergerak maju dengan portfolio terpelbagainya dan skala Oppo di belakangnya, ia menimbulkan persoalan yang sangat nyata, apakah rupa masa depan OnePlus? Walaupun syarikat berusaha untuk mencari tahu itu soalan, berikut adalah lima perkara yang kami harap dapat lihat daripada OnePlus pada tahun 2022.


1. Identiti jenama yang tersendiri

OnePlus Nord 2 dekat pada modul kamera

Dhruv Bhutani / Android Authority

Di bahagian atas kami Senarai hajat 2021 untuk OnePlus adalah harapan kami bahawa jenama itu akan menjadi penentu arah aliran. Malangnya, perkara itu tidak berlaku dan OnePlus meneruskan strateginya untuk bermain selamat dengan formula perkakasan yang boleh diramal yang telah diuji dan diuji. Walau bagaimanapun, kini OnePlus bermain di kedua-dua wilayah perdana sebenar, serta segmen peringkat permulaan yang sangat kompetitif, adalah penting bagi jenama itu untuk membezakan dirinya daripada persaingan.

Oppo, Vivo, dan Realme yang disokong BBK sudah mempunyai tapak yang kukuh dalam satu atau lebih segmen tersebut. Lebih-lebih lagi, ketiga-tiga pemain cemerlang dalam proposisi nilai, dan itu sebelum kita mempertimbangkan raksasa iaitu Xiaomi. Ringkasnya, pengurangan harga tidak akan mencukupi untuk OnePlus meninggalkan tanda dalam kategori peringkat permulaan.

Lihat juga: Telefon OnePlus — Sejarah setiap peranti yang dilancarkan setakat ini

Memandangkan kami telah melihat OnePlus memilih reka bentuk sedia ada daripada Oppo, ia menjadi lebih penting untuk mencari titik jualan yang unik. Jika tidak, ia berisiko diklasifikasikan sebagai satu lagi pembuat telefon bajet saya di tengah-tengah pelbagai pilihan. Walaupun mencari keseimbangan prestasi, harga dan perisian bersih yang betul adalah kepentingan meja, kami berharap dapat melihat jenama menyaring etos pengalaman OnePlus. Ya, itu termasuk membawa ciri marquee seperti peluncur amaran untuk menurunkan mata harga dan bukannya mengalihkannya, OnePlus!

Begitu juga, spesifikasi sahaja tidak memotongnya lagi di hujung atas. Meningkatkan kelajuan pengecasan adalah satu langkah ke arah yang betul, tetapi kami ingin melihat pilihan reka bentuk yang lebih berani, serta pembezaan perkakasan pada tahun 2022.


2. Perisian gred perdana

Mod prestasi tinggi OnePlus Nord 2

Dhruv Bhutani / Android Authority

Perisian ialah gam yang mengikat pengalaman pengguna bersama-sama. Ia adalah nadi kepada perkara yang menjadikan telefon hebat. Dalam kes OnePlus, perisian telah menjadi tulang pertengkaran yang berulang bagi kami, dan itu adalah masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan membuang perkakasan yang lebih pantas kepadanya. Sama ada pepijat, kebolehgunaan umum atau pengoptimuman kamera yang kurang bersemangat, jarang sekali untuk melihat telefon pintar OnePlus tanpa masalah perisian semasa pelancaran.

Walaupun kami melihat beberapa peningkatan dalam pengoptimuman kamera tahun ini, terima kasih kepada perkongsian dengan Hasselblad, terdapat kawasan lain di mana OnePlus terus goyah. Sama ada pepijat yang telah lama wujud dengan sistem pemberitahuan, pengurusan bateri yang terlalu agresif atau Android 12 yang penuh pepijat pelancaran, jelas bahawa OnePlus mempunyai perjalanan yang jauh sebelum ia mencapai kecemerlangan perisian.

Seterusnya: Panduan pembeli OnePlus — semua yang anda perlu tahu

Dengan perkakasan menjadi komoditi di seluruh papan, perisian ini merupakan salah satu daripada beberapa bidang di mana syarikat benar-benar boleh meninggalkan tanda dan menarik pengguna masuk. Selain itu, kerana nilai bukan lagi USP untuk perdana OnePlus yang semakin mahal, setiap pepijat menonjol berbanding kepada perisian ultra halus pada telefon Samsung atau Apple. Pada tahun 2022, mengharapkan OnePlus untuk menggandakan jaminan kualiti perisian adalah tahap minimum yang boleh kami harapkan.


3. Pengimejan amped-up

OnePlus Nord 2 lwn OnePlus 9 belakang sebelah menyebelah

Robert Triggs / Android Authority

Kamera terletak berhampiran bahagian atas senarai faktor yang dipertimbangkan oleh pembeli semasa membeli telefon utama. OnePlus secara tradisinya telah melakukannya dengan baik dengan penderia kamera. Antara sensor 48MP utama dan kamera ultralebar 50MP yang agak cemerlang, OnePlus 9 Pro dihantar dengan alat yang sesuai untuk kerja itu.

Walau bagaimanapun, penembak telefoto 8MP semakin panjang di dalam gigi. Alangkah baiknya untuk melihat OnePlus menarik diri daripada kepakaran kamera Oppo dan memperkenalkan kanta periskop. Selain itu, ciri-ciri yang benar-benar membezakan seperti penapis ketumpatan neutral yang dibina ke dalam Konsep OnePlus Satu, atau mungkin apertur berubah-ubah, boleh membantu OnePlus meningkatkan tahap persaingan.


4. Dorongan ekosistem yang padu

Jam Tangan OnePlus di pergelangan tangan

Dhruv Bhutani / Android Authority

OnePlus telah secara beransur-ansur mengukir niche dalam ruang ekosistem yang bersambung. Di India, syarikat itu menjual rangkaian TV pintar. Sementara itu, produk kecergasan dan audio syarikat juga telah mula diperkenalkan di AS dan Eropah. Kami menilai yang dilancarkan baru-baru ini OnePlus U1S sebagai televisyen skrin besar yang difikirkan dengan baik untuk semua orang. Walau bagaimanapun, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk Pancaragam OnePlus atau Jam Tangan OnePlus.

Kedua-dua penjejak kecergasan dan jam tangan separa pintar adalah penuh pepijat dan tidak mempunyai ciri. Walaupun OnePlus Band mengalami hayat bateri yang lemah dan ketepatan yang terhad, the Jam Tangan OnePlus adalah satu lagi jam kecergasan yang mengecewakan. Menambah penghinaan kepada kecederaan itu, jam tangan itu pada dasarnya ialah Jam Tangan Oppo yang dijenamakan semula.

Pada tahun 2022, kami berharap OnePlus dapat kembali ke papan lukisan dan mengeluarkan produk yang boleh melangkaui alternatif terbitan. Pasaran boleh pakai, sebagai contoh, sudah matang untuk gangguan. Selain itu Samsung Galaxy Watch 4 dan beberapa jam tangan fesyen, tidak banyak pilihan untuk jam tangan berkuasa Wear OS yang direka bentuk dengan baik yang tersedia di seluruh dunia. Dengan keeksklusifan Samsung untuk Wear OS 3 yang akan berakhir pada tahun 2022, OnePlus boleh menggunakan tawaran nilai yang menggabungkan spesifikasi kualiti dengan sistem pengendalian yang dipertingkatkan.

Selain itu, ia bukan masa yang buruk untuk memperkenalkan portfolio produk yang lebih luas, à la Xiaomi. Walaupun pembersih vakum robot pintar mungkin terlalu jauh daripada zon selesa syarikat, pembesar suara pintar dan batang penstriman boleh melengkapkan pengembangan syarikat ke dalam ruang IoT yang diperluaskan.


5. Barisan produk yang dibahagikan dengan baik

OnePlus Nord N100 di tangan menunjukkan tiga kamera

Ryan-Thomas Shaw / Android Authority

Daripada satu telefon setiap tahun kepada kucar-kacir berbelit-belit barisan yang hampir tidak menyerupai etos asalnya, OnePlus telah pergi jauh. Lihat, saya faham. Ingin melangkah ke dalam kategori belanjawan sememangnya masuk akal dari sudut perniagaan. Walau bagaimanapun, telefon bajet yang kurang memberangsangkan ke dalam kategori yang sama dengan siri Nord jarak pertengahan yang agak cemerlang adalah kesilapan yang serius.

Malah, hujah itu boleh diperluaskan kepada keseluruhan barisan. Perbezaan harga yang agak tidak ketara antara OnePlus 9 dan OnePlus 9R, serta Nord 2 dan Nord CE, menimbulkan kekeliruan dalam kalangan pembeli.

Dengan telefon kelas atasan sedang mencari perdana, mungkin sudah tiba masanya untuk syarikat itu menyesuaikan semula Nord sebagai pengganti rohani kepada OnePlus “lama”. Ini juga memerlukan pemisahan telefon peringkat permulaan ke dalam kategori mereka sendiri. Pastinya tidak merugikan OnePlus untuk keluar dengan nama jenama yang sama bercita-cita tinggi yang lebih mewakili kedudukan tertumpu nilai tanpa mengasingkan peminat siri Nord.


Anda beritahu kami: Apa yang anda mahu lihat daripada OnePlus pada tahun 2022?

Apakah yang paling anda mahu lihat daripada OnePlus pada tahun 2022?

217 undi

Pilihan strategik yang lebih baik dan penambahbaikan umum kepada isu yang telah lama wujud adalah minimum yang kami inginkan daripada OnePlus pada tahun 2022. Tetapi bagaimana dengan anda? Beritahu kami apa yang anda fikir OnePlus harus fokus pada tahun 2022. Lebih baik lagi, beritahu kami di bahagian komen jika anda mempunyai pemikiran tentang beberapa perubahan terbesar yang anda ingin lihat daripada OnePlus pada tahun 2022.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: 5 perkara yang kami mahu lihat daripada OnePlus pada tahun 2022
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker