Berita Teknologi

WhatsApp, iMessage memberikan maklumat terbanyak kepada FBI, rancangan dokumen

Edgar Cervantes / Android Authority

TL;DR

  • Dokumen dalaman FBI telah mendedahkan jumlah data yang boleh diperoleh secara sah daripada aplikasi pemesejan.
  • Ternyata iMessage dan WhatsApp adalah yang paling permisif dalam hal ini.
  • Signal dan Telegram ialah dua aplikasi berprofil tinggi yang tidak memberikan banyak data.

Terdapat banyak apl pemesejan di pasaran hari ini, dan kebanyakan perkhidmatan ini mengambil kira dasar keselamatan dan privasi mereka. Kini, dokumen yang baru bocor telah mendedahkan berapa banyak data yang boleh diperolehi secara sah oleh FBI daripada perkhidmatan ini.

Batu berguling dan Harta Rakyat memperoleh dokumen FBI (dilihat di bawah) yang memperincikan dengan tepat jenis maklumat yang boleh diperoleh oleh biro daripada pelbagai aplikasi pemesejan dengan waran atau sepina. Dan ternyata begitu WhatsApp dan iMessage memberikan maklumat yang paling banyak.

WhatsApp, iMessage dan Line semuanya menyediakan kandungan mesej “terhad” sebagai tindak balas kepada permintaan undang-undang daripada FBI. Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat dan Wickr tidak mendedahkan sebarang kandungan mesej sekalipun.

Tetapi jumlah data yang dikongsi oleh WhatsApp dan iMessage tidak terhenti di situ, dan ternyata kandungan mesej “terhad” tidaklah berbahaya seperti yang didengari.

Pengapit terbesar terbongkar

Apl pemesejan FBI Rolling Stone

Rolling Stone/Harta Rakyat

Platform pemesejan milik Facebook hanya akan menyerahkan “rekod pelanggan asas” dengan sepina, tetapi waran geledah membenarkan FBI merebut kenalan buku alamat dan pengguna WhatsApp yang mempunyai sasaran sebagai kenalan. Permintaan pengawasan (dipanggil pen daftar di sini) juga akan membenarkan WhatsApp menghantar sumber dan destinasi mesej kepada FBI setiap 15 minit, tetapi bukan kandungan mesej itu sendiri.

Menggunakan iPhone dan membuat sandaran mesej WhatsApp anda ke iCloud? Kemudian FBI boleh merebut kandungan mesej sebenar juga, kerana Apple dikehendaki menyerahkan kunci penyulitan iCloud dengan waran geledah.

Bacaan lanjut: Alternatif terbaik untuk WhatsApp sekarang

Sementara itu, iMessage hanya menyampaikan maklumat pelanggan “asas” dengan sepina, tetapi menyelesaikan 25 hari pertanyaan carian iMessage dengan perintah mahkamah. Pihak berkuasa yang bersenjatakan waran geledah juga boleh membuat sandaran peranti sasaran dan melihat mesej sebenar jika orang yang disasarkan menggunakan sandaran iCloud untuk iMessage. Perkhidmatan Apple tidak menawarkan keupayaan pengawasan/pendaftaran seperti WhatsApp walaupun.

Telegram dan Isyarat adalah dua perkhidmatan dengan batasan yang lebih ketara mengenai perkara yang boleh diserahkan secara sah kepada FBI. Telegram tidak menawarkan kandungan mesej sama sekali, dan tidak biasanya memberikan maklumat hubungan. Dokumen FBI menambah bagaimanapun bahawa Telegram “boleh” mendedahkan alamat IP dan nombor telefon kepada pihak berkuasa untuk penyiasatan pengganas “disahkan”.

Signal juga tidak menyediakan kandungan mesej, tetapi menawarkan tarikh dan masa pengguna mendaftar pada perkhidmatan dan tarikh terakhir ia disambungkan ke platform.

Kebanyakan maklumat ini bukanlah baharu, tetapi dokumen itu memberikan pengguna idea yang lebih baik tentang cara platform ini dibandingkan antara satu sama lain. Dan ini amat penting untuk wartawan, pembocor, dan sumber mereka. Adakah berita ini akan membuatkan anda menukar apl pemesejan? Beritahu kami melalui tinjauan pendapat di bawah.

Adakah anda akan menukar apl pemesejan selepas pendedahan FBI ini?

48 undi

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: WhatsApp, iMessage memberikan maklumat terbanyak kepada FBI, rancangan dokumen
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker