Lain-Lain

WARP DRIVE atau STARGATE TECHNOLOGY?

Tidak kira jika anda meminati UFO, Astrobiologi, Kehidupan luar angkasa, Makhluk luar angkasa purba atau penerokaan angkasa secara umum, kita semua mengejar hasil yang sama: Hubungan pertama dengan kehidupan asing. Kenalan Pertama tidak semestinya bermakna hubungan dengan kehidupan pintar, sebaliknya bermakna penemuan APA-APA bentuk hidupan luar angkasa dianggap Kenalan Pertama.

Walau bagaimanapun, ia adalah alam semesta yang besar di luar sana, dan menerokainya dengan cara pendorongan semasa kami, tidak akan menjadi penyelesaian yang berdaya maju. Meletakkan beberapa orang ke dalam kapsul kecil di atas mercun tidak akan melakukan kerja itu. Jarak dalam angkasa terlalu pantas untuk sistem pendorongan semasa kami.

Jadi, apakah pilihan lain? Nah, pada masa ini terdapat beberapa projek berbeza yang sedang dibangunkan. Berasaskan nuklear, berasaskan ion, zarah suria dan beberapa konsep lain. Walau bagaimanapun, tiada satu pun daripada pilihan ini akan memberi kita lebih daripada kira-kira 90% kelajuan cahaya, paling baik, dan itu masih terlalu perlahan untuk penerokaan antara bintang yang serius. Jadi, apa yang tinggal?. Jawapan: Warp Drive, atau Teknologi Stargate. Saya dapat melihat bahawa sesetengah daripada anda sedang melelapkan mata mereka sekarang: “Tetapi itu Sci-Fi”. Nah, tidak begitu pantas. Kedua-dua pilihan sebenarnya mempunyai asas saintifik yang kukuh. Walaupun kita masih agak lama lagi untuk membina enjin meledingkan berfungsi sepenuhnya atau Stargate yang berfungsi, jurang antara fiksyen Sains dan fakta sains semakin rapat. Malah sebelum Albert Einstein, merumuskan teorinya tentang ruang dan masa beberapa dekad yang lalu, idea tentang sejenis kenderaan “Kelajuan Ringan” sudah pun wujud. Walau bagaimanapun, hanya dalam beberapa dekad yang lalu, sains mula serius melihat kebolehlaksanaan kedua-dua konsep.

Kita sudah tentu akan melihat dengan lebih dekat kebaikan dan keburukan kedua-dua konsep, dan menggali jauh ke dalam alam perjalanan ruang dan masa. Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa kita tidak boleh melakukannya dalam satu artikel. Jadi, oleh itu kami akan memecahkannya kepada siri pendek supaya kami dapat melihatnya secara mendalam. Bersama-sama kita akan meneroka jauh ke pinggir sains dan teknologi untuk melihat di mana Sains akan bertemu Fiksyen Sains dan menjadi realiti Sains. Jadi sila semak kembali dengan kerap, agar tidak terlepas sebarang artikel atau berita akan datang. Juga, sila lihat bahagian sumber saya untuk mengikuti perkembangan terkini. Datang dan sertai saya untuk melihat masa depan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: WARP DRIVE atau STARGATE TECHNOLOGY?
oleh Werner Leo

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker