Lain-Lain

The "Baru" Physician Enterprise – Memanfaatkan Teknologi untuk Mendayakan Amalan Perubatan Tunai

Terdapat trend yang semakin meningkat ke arah amalan perubatan berasaskan tunai. Ada yang merupakan amalan “Anti-Penuaan” atau “Pengurusan Umur” yang tinggi yang menganggap penuaan sebagai keadaan boleh dirawat yang boleh ditangguhkan dengan ketara melalui penggunaan penggantian hormon, suplemen pemakanan dan modaliti perubatan bukan konvensional yang lain. Amalan tunai lain adalah amalan keluarga biasa yang telah menjadi kecewa dengan model insurans dan telah memulakan paradigma baharu perubatan berasaskan tunai. Kesemua mereka berkongsi prinsip asas bahawa mereka tidak mengekalkan kontrak dengan syarikat insurans dan sebaliknya memerlukan pesakit membayar tunai untuk perkhidmatan perubatan yang diberikan.

Untuk berjaya dan menguntungkan dalam model insurans, amalan perlu mempunyai volum pesakit harian yang sangat tinggi (35 – 40 untuk satu amalan keluarga pengamal) untuk menjana pendapatan yang diperlukan untuk memperoleh hanya tahap pendapatan “profesional”. Bersama-sama dengan jumlah yang tinggi datang banyak overhed termasuk pejabat yang besar dan beberapa kakitangan sokongan hanya sebagai permulaan. Disebabkan oleh jumlah yang digabungkan dengan beberapa faktor logistik (pesakit datang lewat, ketidakcekapan pejabat, dll.), pesakit biasanya perlu menunggu 30 – 60 minit atau lebih dari masa temu janji mereka yang dijadualkan, semua ini hanya untuk menghabiskan purata 6 minit dengan doktor. Ketidakcekapan model ini sekurang-kurangnya sebahagiannya bertanggungjawab terhadap keberkesanan keseluruhan penjagaan kesihatan yang agak rendah di AS jika dibandingkan dengan negara perindustrian lain.

Perusahaan Pakar Perubatan “Baharu”.

Perusahaan doktor “baharu” adalah mengenai pencegahan, aliran hasil baharu, beroperasi dalam model “tunai”, mengekalkan hubungan doktor/pesakit berkualiti tinggi namun beroperasi dengan kecekapan seperti korporat. Teknologi adalah penggerak kepada Perusahaan Pakar Perubatan baharu dan teknologi yang betul perlu pantas untuk dilaksanakan, mudah digunakan, boleh diakses 24×7 untuk pesakit dan kakitangan serta sangat menjimatkan kos.

Dalam paradigma baharu, pakar perubatan melihat sekurang-kurangnya 7 – 10 pesakit setiap hari, mempunyai kakitangan yang jauh lebih kecil, overhed yang jauh lebih rendah dan mempunyai keupayaan untuk benar-benar mengambil bahagian dalam kesihatan, mengenal pasti punca penyakit dan bukannya hanya menumpukan pada simptom dan oleh itu secara positif. memberi kesan kepada hasil. Pesakit membayar doktor secara tunai memintas model insurans dan semua peraturan pembayaran balik yang disertakan yang ramai percaya mengganggu penjagaan pesakit yang berkesan dan hasil yang menggalakkan.

Tetapi tanpa teknologi yang berkesan untuk membolehkan amalan itu, amalan tunai masih akan mengalami kos kakitangan dan overhed yang lebih tinggi daripada yang diperlukan sama seperti amalan model insurans, sekali gus memberi kesan kepada daya maju jangka panjang model ini. Teknologi pemboleh utama untuk amalan tunai secara umum boleh dikategorikan sebagai teknologi “layan diri”. Sebagai contoh, daripada meminta kakitangan menjadualkan janji temu untuk pesakit, amalan itu boleh melaksanakan sistem penjadualan janji temu layan diri berasaskan web. Terdapat beberapa sistem kos rendah di pasaran hari ini yang menawarkan tahap kebolehkonfigurasian yang tinggi untuk menampung jadual doktor, pelbagai jenis temu janji dan hampir semua kerumitan penjadualan yang boleh diuruskan oleh manusia. Selanjutnya, memandangkan banyak amalan yang beroperasi dalam paradigma baharu menawarkan suplemen pemakanan untuk dijual, troli beli-belah internet adalah penyelesaian semula jadi untuk ini dan bukannya meminta kakitangan mengambil pesanan. Sekali lagi, terdapat berbilang alatan tersedia secara komersial yang boleh memenuhi keperluan ini. Secara umumnya, keperluan amalan tunai boleh diringkaskan dengan senarai keperluan berikut:

  • Pangkalan Data Pengurusan Pesakit (profil, demografi, pertanyaan)
  • Rekod Perubatan Elektronik
  • Penjadualan Temujanji
  • Pemasaran dan Komunikasi untuk bakal pesakit dan pesakit
  • Troli beli-belah
  • Perakaunan/Pengurusan Kewangan

Meneruskan pendekatan yang digariskan di atas, amalan tunai boleh melaksanakan berbilang alatan yang tersedia secara komersil untuk memenuhi set keperluan unik ini memandangkan Sistem Pengurusan Amalan biasa yang ditawarkan hari ini terus menyasarkan amalan yang beroperasi dalam model insurans dan biasanya tidak termasuk troli beli-belah, penjadualan janji temu layan diri sebenar, enjin pemasaran dan komunikasi atau pengurusan kewangan. Tetapi menggunakan pendekatan melaksanakan pelbagai sistem yang berbeza mewujudkan satu lagi ketidakcekapan kerana demografi pesakit perlu dimasukkan dan diselenggara dalam berbilang sistem dan yang penting, tiada sokongan untuk proses perniagaan yang ideal dalam senario ini.

Mendayakan Teknologi untuk Amalan Perubatan Tunai

Tetapi kini, terdapat pilihan baharu untuk amalan perubatan tunai yang menghadapi isu ini. Menggunakan XML, HL7 dan teknologi penyepaduan hari ini, adalah mungkin untuk menyepadukan aplikasi pihak ke-3 dalam “awan”, membenarkan semua sistem berkongsi pangkalan data yang sama untuk demografi namun menghalang amalan daripada perlu mengehos sebarang perkakasan atau perisian. Dalam persekitaran sasaran ini, amalan boleh menggunakan berbilang aplikasi layan diri, menyepadukannya menggunakan pendekatan penyepaduan moden dan menambah aliran kerja untuk memberikan kecekapan tambahan. Pendekatan ini mempunyai kos kemasukan yang rendah, jumlah kos pemilikan yang agak rendah, namun memberikan manfaat yang ketara kepada amalan tersebut.

Tidak dinafikan, syarikat perisian besar akhirnya akan melihat niche ini dan menyampaikan aplikasi bersepadu sepenuhnya untuk memberi perkhidmatan kepada mereka tetapi buat masa ini amalan tunai mempunyai sekurang-kurangnya satu pilihan yang berdaya maju untuk memanfaatkan teknologi untuk memperkasakan pakar perubatan untuk mengamalkan perubatan, pesakit untuk menerima penjagaan yang lebih baik dan amalan yang perlu menguntungkan.

Hak Cipta @2009 eMedicalFusion, LLC

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: The "Baru" Physician Enterprise – Memanfaatkan Teknologi untuk Mendayakan Amalan Perubatan Tunai
oleh Andre Etherly

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker