Lain-Lain

Terima kasih Kepada Perkhidmatan Penjaga Di Rumah yang Mampu Milik dan Boleh Dipercayai Serta Teknologi Kehidupan Lebih Cerah

Ini selalunya merupakan pilihan yang sukar untuk dibuat oleh keluarga apabila membantu ahli keluarga yang lebih tua. Anda pasti akan rasa bersalah jika anda membuat keputusan yang salah dan anda tidak akan mahu sesiapa membuat keputusan yang salah untuk anda, jika anda yang memerlukan penjagaan. Oleh itu, apabila bercakap tentang penjagaan kemudahan atau penjagaan di rumah, pilihan mesti dibuat dengan belas kasihan, ia mesti datang dari hati – apakah yang terbaik, dan jika saya, apakah yang saya mahu?

Kita semua ingin percaya bahawa penjagaan di rumah akan menjadi pilihan utama, tetapi bagaimana jika terdapat masalah perubatan yang agak teruk dan anda bimbang tentang itu? Nah, mungkin doktor mengesyorkan peranti pemantauan perubatan mungkin memberikan lapisan keselamatan dan ketenangan fikiran yang lebih. Biar saya jelaskan, kerana peranti perubatan inovatif hari ini nampaknya bersedia untuk merapatkan jurang.

Malah, terdapat artikel hebat dalam Wall Street Journal pada 26 Julai 2018 bertajuk; “Ujian Teknologi untuk Memastikan Warga Emas Di Rumah Mereka Lebih Lama” oleh James Moore. Artikel itu menyatakan bagaimana pemantauan perubatan baharu dan “Internet of Things’ (IoT) membenarkan doktor berasa selamat apabila pesakit mereka berada di rumah dan bukannya di Lembaga dan Kemudahan Penjagaan yang mahal, Rumah Penjagaan atau Lokasi Kehidupan Berbantu. Artikel itu masuk ke dalam beberapa teknologi baru di kaki langit dan banyak yang telah memasuki pasaran.

Artikel itu membuat perkara yang hebat. Anda lihat, jika anda mempunyai penjaga di rumah yang melayan ahli keluarga anda seperti keluarga, maka anda mempunyai persahabatan dan kurang peluang untuk kemurungan. Anda juga mempunyai seseorang yang membuat perancangan makan, dan mengingatkan pelanggan apabila tiba masa ubat. Seseorang di sana membantu. Sementara itu, jika anda mempunyai alat pemantauan kesihatan juga, mereka memberitahu doktor jika ada sesuatu yang tidak kena seperti yang mungkin dilakukan oleh salah seorang jururawat di rumah jagaan. Apabila anda memikirkannya, bukankah itu perkara yang sama yang dilakukan di rumah jagaan atau kemudahan kediaman dibantu warga emas?

Sudah tentu, dan fikirkan sejenak; apakah nisbah jururawat atau pembantu di lembaga dan kemudahan penjagaan; enam kepada satu atau lebih? Jadi, jika anda mempunyai pengasuh nisbahnya adalah satu kepada satu dan ibu atau bapa anda boleh tinggal di rumah mereka – dan kita semua tahu peralihan dari rumah kepada kemudahan akan mengganggu kualiti hidup seseorang sepenuhnya.

Sekarang, adakah ini bermakna rumah jagaan, kemudahan hidup dibantu atau kemudahan penginapan dan penjagaan akan menjadi perkara yang sudah berlalu? Tidak mungkin kerana terdapat senarai menunggu di kebanyakan jenis kemudahan penjagaan ini dan ia masih mempunyai harga yang sangat tinggi. Jadi, sudah tentu, mereka tidak akan pergi dalam masa terdekat. Namun, artikel itu sangat masuk akal, dan ia pasti membuatkan anda berfikir. Dan, saya rasa saya ingin meninggalkan anda dengan pemikiran itu pada hari itu. Jadilah Baik, Hidup Dengan Baik dan Dengan Segala Cara Hidup Paling Lama!

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Terima kasih Kepada Perkhidmatan Penjaga Di Rumah yang Mampu Milik dan Boleh Dipercayai Serta Teknologi Kehidupan Lebih Cerah
oleh Lance Winslow

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker