Lain-Lain

Teknologi Visual SLAM: Asas dan Aplikasi

Penyetempatan dan Pemetaan Serentak Visual (vSLAM) menawarkan banyak aplikasi, itulah sebabnya ia semakin popular di seluruh dunia. Setakat aplikasi komersial, teknologi ini belum cukup dibangunkan lagi. Tetapi ia membantu menangani kelemahan banyak sistem navigasi dan penglihatan. Oleh itu, ia boleh menjadi agak popular dalam industri komersial juga. Mari kita dapatkan pandangan yang lebih mendalam tentang teknologi ini.

Pertama sekali, adalah penting untuk diingat bahawa SLAM visual bukanlah nama program perisian atau algoritma tertentu. Peranan utama teknologi ini adalah untuk mengenal pasti kedudukan dan arah penderia tertentu dari segi persekitarannya. Pada masa yang sama, ia membantu memetakan persekitaran yang mengelilingi penderia ini.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Dalam kebanyakan sistem ini, bingkai kamera berturut-turut digunakan untuk menjejak titik set. Ideanya adalah untuk menyegitiga kedudukan tiga dimensi mereka. Pada masa yang sama, maklumat ini digunakan untuk mendapatkan anggaran pose kamera. Terutamanya, sistem ini digunakan untuk memetakan persekitaran mereka berkenaan dengan perkara di sekeliling untuk navigasi yang lebih baik.

Biasanya, kamera penglihatan 3D digunakan untuk tujuan ini, tidak seperti teknologi SLAM yang lain. Jika terdapat titik penjejakan yang mencukupi dalam setiap bingkai, adalah mungkin untuk memahami struktur persekitaran fizikal dan orientasi penderia.

Jenis-jenis Aplikasi

Walaupun visual SLAM belum berkembang, ia mempunyai banyak potensi dalam tetapan yang berbeza. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa ia memainkan peranan yang besar dalam dunia realiti tambahan. Untuk unjuran imej maya yang tepat, pemetaan ketepatan persekitaran fizikal diperlukan. Dan ini hanya boleh dilakukan dengan bantuan teknologi visual SLAM.

Hari ini, teknologi ini digunakan dalam robot lapangan yang berbeza, seperti pemberi pinjaman dan perompak. Menariknya, teknologi ini digunakan dalam Land Rovers yang dihantar ke Marikh untuk penerokaan dan navigasi.

Selain itu, ia digunakan dalam bidang pertanian. Robot lapangan dan dron menggunakan teknologi ini untuk terbang di atas ladang tanaman. Selain itu, kenderaan autonomi boleh menggunakan sistem ini untuk memetakan dan memahami persekitaran mereka.

Sistem SLAM visual mampu menggantikan navigasi penjejakan GPS dalam beberapa sektor. Masalah dengan sistem GPS ialah ia tidak begitu berguna di dalam rumah. Selain itu, mereka tidak begitu tepat. Dengan bantuan SLAM, kelemahan ini dapat dihapuskan. Sebabnya ialah sistem ini bergantung kepada satelit.

Masalahnya ialah teknologi ini boleh dilaksanakan dalam banyak bidang. Inilah sebabnya permintaan untuk sistem ini akan terus meningkat. Memandangkan teknologi ini digunakan dalam banyak sistem, banyak produk seperti kenderaan autonomi akan tersedia untuk orang ramai di jalan raya.

Pendek kata, ini adalah pengenalan kepada teknologi visual SLAM dan pelbagai sektor di mana ia boleh dilaksanakan dengan jayanya.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Visual SLAM: Asas dan Aplikasi
oleh Shalini M

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker