Lain-Lain

Teknologi Suara Adalah Masa Depan – Google Assistant

Google baru-baru ini menunjukkan Pembantu mereka untuk membuat panggilan telefon untuk membantu menempah janji temu potong rambut. Apabila perbualan itu didengari, perbincangan itu kedengaran seperti dua orang sedang bercakap bersama-sama, sedangkan sebenarnya dalam talian tidak ada orang langsung, tetapi ‘Pembantu dikuasakan AI’ yang kedengaran hampir seperti bercakap dengan orang sebenar. Selain “hmm” dan “m-hmmm” yang akan dilakukan oleh orang yang hidup semasa dalam perbualan, ia akhirnya menempah janji temu untuk Pelanggan yang telah menelefon.

Seperti sesetengah orang, ‘rakan’ Siri, Cortana, Alexa, Google Assistant juga boleh digunakan untuk membantu menyokong proses perniagaan tertentu. Satu-satunya peningkatan yang dimilikinya ialah menggunakan keupayaan Teknologi Dupleks dan melaksanakan tugas dengan usaha yang sama seperti manusia. Di sini ujian adalah untuk menyemak sama ada Google Assistant boleh digunakan untuk melaksanakan tugas yang berbeza, seperti menempah janji temu di salun atau restoran namun untuk perniagaan terdapat banyak perkara yang akan dipertimbangkan, ini juga termasuk Dasar Keselamatan untuk menggunakan Robot untuk melakukan kerja Manusia.

Google Assistant ialah rakan maya dan tersedia pada telefon dan tablet Android yang menjalankan Android 5.0 atau lebih tinggi, pada peranti iOS melalui apl yang boleh dimuat turun dan pada Chromebook dan produk pembesar suara rumah tertentu. Dengan Android dan peranti Google yang lain, Assistant biasanya boleh dipanggil melalui arahan suara mudah atau dengan menekan dan menahan kekunci Utama pada peranti anda.

Di bawah ialah beberapa fungsi asas yang boleh dilakukan hanya dengan menyebut “OK Google..( dan pertanyaan anda )”

Nota & Peringatan

Jika anda perlu mencatat nota, seseorang hanya boleh membuka Assistant dengan menyebut “OK Google..” dan menyebut “buat nota untuk diri sendiri”. Anda juga boleh memilih untuk menghantar nota sebagai e-mel ke alamat anda sendiri melalui Gmail. Google Assistant boleh bertindak sebagai setiausaha anda dan menyusun senarai peringatan, tugasan atau nota dan kemudian menghantar senarai ini sebagai e-mel. Ia juga boleh menghantar senarai kepada berbilang orang atau menyiarkannya ke dalam apl seperti Slack, Evernote atau Trello.

Sebagai contoh Pembantu boleh menetapkan peringatan untuk masa dan hari tertentu hanya dengan menyebut “OK Google… Ingatkan saya untuk menghubungi John pada hari Isnin pada tengah hari,” Seseorang boleh menetapkan peringatan berulang dengan menambahkan perkataan “setiap” ke dalam perintah yang dituturkan ( cth, “Ingatkan saya untuk menyemak inventori setiap Khamis jam 1:00 ). Selain Peringatan, terdapat juga arahan “Ingat bahawa mesyuarat adalah pada 4:00 setiap Khamis”

Jika anda perlu mengingati semula maklumat tersebut, seseorang hanya boleh berkata, “OK Google..apa yang saya beritahu anda..?” diikuti dengan subjek “inventori” atau apa sahaja keadaannya.

Kalendar

Anda boleh membuat acara kalendar dengan memberitahu Assistant “tambah pada kalendar saya” diikuti dengan nama acara, tarikh dan masa. Anda juga boleh bertanya kepada Assistant seperti “Bilakah janji temu saya yang seterusnya?” atau “Apakah yang terdapat pada kalendar saya untuk Isnin depan?” Pengguna Apple juga boleh memautkan Assistant ke kalendar iPhone mereka dengan menyediakan applet IFTTT Google untuk menyepadukan Kalendar Apple dengan Google Home dan kemudian menggunakan arahan “Tambah ke kalendar iOS saya” diikuti dengan tajuk, tarikh dan masa acara.

Komunikasi & Pemesejan

Jika anda perlu membuat panggilan telefon, Google Assistant boleh bertindak sebagai pengendali anda. Seseorang boleh memintanya untuk menghubungi mana-mana perniagaan yang disenaraikan secara umum atau mana-mana orang dalam kenalan mereka dengan menyatakan “mudah alih” atau “kerja” dan juga memasukkan “pada telefon pembesar suara” sekiranya anda memerlukan mereka semua menggunakan fon pembesar suara.

Google Assistant boleh memahami “OK Google..text..” diikuti dengan nama kenalan dan mesej. Ia akan mengesahkan jika semuanya betul dan kemudian bertanya sama ada anda mahu menghantar mesej. Pembantu memudahkan untuk mencari e-mel dalam Gmail juga, cuma minta ia “mencari e-mel saya daripada” kenalan tertentu atau “mencari e-mel saya tentang” subjek tertentu dan ia akan muncul hasil.

Assistant juga akan menyediakan kefungsian untuk memautkan LinkedIn kepada Assistant dan kemudian membenarkan anda menulis siaran dengan lantang.

Fungsi & Tetapan Untuk Telefon

Google Assistant juga boleh membantu mendapatkan telefon Android anda, contohnya, jika anda mengarahkannya untuk membuka mana-mana apl atau tapak web atau memintanya mencari dalam apl. Sesuatu, seperti menambah atau mengurangkan kelantangan muzik yang dimainkan, atau meminta Assistant untuk meredamkan telefon sepenuhnya, juga boleh dilakukan secara bebas tangan.

Alat Berguna Tambahan

Seseorang boleh mendapatkan maklumat terperinci tentang trafik sebelum mereka keluar hanya dengan bertanya kepada Assistant “bagaimana keadaan trafik semasa dalam perjalanan ke tempat kerja” atau “berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke lokasi” dan ia akan dapat memberitahu anda jarak dan masa yang akan diambil untuk sampai ke destinasi. Sama seperti manusia, Pembantu Google kadang-kadang juga boleh bercakap sedikit. Jika anda ingin mendapatkan maklumat daripada Assistant tanpa perlu bercakap dengan kuat setiap kali, seseorang boleh sama ada menyenyapkan kelantangan media telefon mereka.

Naik & Turun

Teknologi berasaskan suara ini pastinya merupakan pengubah permainan untuk bukan sahaja individu tetapi juga perniagaan. Walau bagaimanapun, tidak seperti mana-mana inovasi teknologi lain, ini juga mempunyai pasang surut dan menambah risiko keselamatannya sendiri. Ini termasuk kemungkinan ia disalahgunakan juga, namun, jika terdapat sekatan tersirat terhadap penggunaannya untuk menyokong perniagaan, ia memerlukan ujian yang ketat dan inovasi berterusan untuk memastikan ia dapat mengikuti pengesahan keselamatan dan dasar privasi untuk mengelakkan sebarang kelemahan teknikal yang menjejaskan pengguna atau perniagaan.

Asalnya Diterbitkan pada https://www.globaltechinsights.com/voice-technology-is-the-future-google-assistant/

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Suara Adalah Masa Depan – Google Assistant
oleh Dwayne J

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker