Lain-Lain

Teknologi Memperkasa Firma Kejuruteraan Untuk Meningkatkan Infrastruktur Negara

Manusia adalah makhluk kebiasaan, dan kebanyakannya enggan keluar dari zon selesa mereka. Kebenaran abadi ini nyata dalam banyak bidang, tetapi dalam teknologi, impaknya kelihatan menggerunkan dan mencabar, yang berpotensi membawa bencana negara.

Penulis Amerika dan Profesor Biokimia, Isaac Asimov, bercakap di Kolej Kejuruteraan Newark di New Jersey, pernah berkata, “Saya mendapati, dengan kehairanan saya bahawa sepanjang sejarah terdapat tentangan… dan pahit, dibesar-besarkan, jahitan terakhir. penentangan… terhadap setiap perubahan teknologi yang ketara yang telah berlaku di bumi. Biasanya tentangan datang daripada kumpulan-kumpulan yang berdiri untuk kehilangan pengaruh, status, wang… akibat daripada perubahan itu.”

Komen Profesor Asimov adalah bijak dalam memerhatikan pemeriksaan jambatan di AS. Seseorang bahkan boleh mengatakan perkataan yang lebih benar tidak pernah diucapkan. Sebagai satu-satunya kuasa besar dunia, AS dijangka menetapkan piawaian untuk diikuti oleh seluruh dunia. Jadi nampaknya tidak percaya, malah mengejutkan, untuk memerhatikan metodologi kuno yang masih digunakan secara meluas dalam memeriksa jambatan penting negara. kenapa? Dan, walaupun teknologi semakin maju, jambatan masih diperiksa secara manual. kenapa?

Dan ia pastinya bukan kerana mahukan alternatif yang berdaya maju. Doug Thaler, Presiden Perbadanan Pemeliharaan Infrastruktur (IPC) berkata, “Teknologi moden sangat memperkasakan kakitangan Pemeriksaan dan Kejuruteraan hari ini. Kaedah pemeriksaan infrastruktur tradisional berusia lebih 50 tahun dan agak ketinggalan zaman. Teknologi baharu menyediakan data kuantitatif yang menjadikan pemeriksaan jauh lebih berkesan, dan juga membenarkan DOT memperuntukkan dana sedia ada dengan lebih baik dalam belanjawan penyelenggaraan semasa mereka.”

Kerajaan Persekutuan menganugerahkan kontrak kepada firma Kejuruteraan yang besar. Firma Kejuruteraan sudah mempunyai dana di tangan mereka apabila projek diwakilkan kepada bahagian yang berbeza dalam syarikat. Jabatan Pemeriksaan Jambatan dengan senang hati terus memberikan tugas kepada Pemeriksa mengikut “jam yang boleh dibilkan.” Ini adalah cara perkara yang berlaku selama ini. Dan mereka terus tidak berubah walaupun banyak bendera merah melambai ke arah mereka.

Runtuhan Jambatan 35W Interstate di atas Sungai Mississippi semasa waktu sibuk pada 1 Ogos 2007, yang mengorbankan 13 orang, mencederakan 145 dan memusnahkan 111 kenderaan, kemudiannya dikaitkan dengan kecacatan serius dalam reka bentuk jambatan asal. Pemeriksaan manual tidak pernah menangkap ini kerana memberi tumpuan kepada aspek reka bentuk adalah di luar skop pemeriksaan manual. Jambatan itu adalah yang paling lemah pada ketika ia sepatutnya menjadi yang paling kuat, dan semua orang dengan gembira tidak menyedari bencana yang menunggu untuk berlaku. Teknologi mungkin telah mengelakkan bencana kerana data yang diperoleh secara saintifik adalah tepat dan konsisten, dan akan menunjukkan anomali yang tidak disedari dalam pemeriksaan manual.

Doug Thaler menceritakan bagaimana IPC baru-baru ini memeriksa jambatan kecil di Florida menggunakan BridgeScanâ„¢ yang merupakan alat yang berkesan untuk menentukan dengan cepat keadaan dek jambatan yang semakin tua. Firma kejuruteraan yang dianugerahkan kontrak membaiki jambatan itu mengesyaki masalah, tetapi Jabatan Pengangkutan tidak percaya ada masalah. Data yang disediakan oleh BridgeScanâ„¢ IPC mengenal pasti beberapa isu yang tidak disyaki, dan ia menghasilkan lebih banyak projek untuk firma kejuruteraan – dan lebih banyak hasil yang diperoleh dalam proses itu.

“Oleh itu, untuk menolak penggunaan teknologi firma yang lebih kecil dengan kepercayaan yang silap firma kejuruteraan yang lebih besar akan mengalami kerugian, adalah satu kesilapan mutlak,” kata Thaler.

Kebanyakan jambatan dan lebuh raya Amerika telah dibina pada tahun 1950-an, dan mereka secara konsisten dipaksa untuk membawa lebih banyak lalu lintas daripada yang asalnya dimaksudkan dan direka bentuk untuk dilakukan. Selain itu, kenderaan moden adalah jauh lebih berat daripada kenderaan zaman dahulu yang menyediakan garis panduan untuk berat pada jambatan apabila cetak biru dibuat.

Garis panduan Persekutuan dan Negeri untuk pemeriksaan manual jambatan juga berusia kira-kira lima puluh tahun, dengan kaedah yang sangat subjektif. Bagaimanapun, kira-kira 15 tahun lalu, Pentadbiran Lebuhraya Persekutuan (FHWA), mengakui “Selama lebih 30 tahun, pemeriksa bergantung sebahagian besarnya pada pemeriksaan visual untuk menilai keadaan jambatan.” FHWA juga mengakui bahawa teknologi Penilaian Tidak Memusnahkan (NDE) tidak digunakan secara meluas seperti yang sepatutnya. Malah 15 tahun yang lalu, FWHA menyedari, “Teknologi NDE baharu semakin dicari untuk menyelesaikan cabaran pemeriksaan yang sukar yang di luar kemampuan pemeriksaan visual biasa.”

FHWA, atas arahan Kongres menubuhkan Pusat Pengesahan Penilaian Tidak Memusnahkan (NDEVC), yang, pada tahun 1998, terlibat dalam menyelidik ketepatan proses pemeriksaan jambatan. Dalam perjalanan kajiannya, NDEVC mendapati bahawa Pemeriksaan Mendalam yang dijalankan secara manual sebenarnya mungkin terlepas mengesan banyak jenis kekurangan yang digunakan oleh Pemeriksaan tersebut.

IPC telah menjejaki sempadan baharu dalam teknologi tidak musnah (NDT), dengan sistem robotik yang boleh mengenal pasti kemerosotan dalam konkrit dan bahan struktur lain pada peringkat awal, dan mengesyorkan pembaikan sebelum kemerosotan merebak dan menjejaskan keselamatan jambatan.

Teknologi pemeriksaan IPC, yang mengautomasikan pemeriksaan jambatan melalui sistem dron dan robotik kos rendah, sebenarnya akan mengukuhkan prospek firma kejuruteraan yang melibatkan jurutera dan kakitangan teknikal dalam kerja penyelenggaraan yang dipertingkatkan pada jambatan. Firma-firma ini boleh meningkatkan pendapatan mereka, dan keuntungan mereka dengan cara yang tidak pernah mereka jangkakan.

Oleh itu, firma kejuruteraan perlu berubah dengan perubahan keperluan masa kini. Berpegang kepada kaedah lapuk bukan sahaja akan merugikan nyawa dan harta benda negara, tetapi juga akan merampas peluang berharga syarikat kejuruteraan untuk meningkatkan keupayaan dan margin keuntungan mereka.

Ahli falsafah Amerika Wayne Dyer pernah berkata, “Jika anda mengubah cara anda melihat sesuatu, perkara yang anda lihat berubah.”

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi Memperkasa Firma Kejuruteraan Untuk Meningkatkan Infrastruktur Negara
oleh Rajika Jayatilake

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker