Berita Teknologi

Teknologi bateri baharu Xiaomi menawarkan saiz bateri yang sama tetapi lebih banyak kapasiti

Eric Zeman / Android Authority

TL;DR

  • Xiaomi telah mengumumkan teknologi bateri baharu untuk telefon pintarnya.
  • Ini akan membolehkan kapasiti 10% lebih besar untuk volum bateri yang sama.
  • Jangkakan pengeluaran besar-besaran teknologi ini pada separuh kedua 2022.

Kapasiti bateri telah meningkat pesat dari awal tahun 2010-an, apabila ia adalah perkara biasa untuk melihat bateri dengan kapasiti 2,000mAh atau lebih rendah. Hari ini, 4,000mAh cenderung menjadi minimum untuk banyak jenama, tetapi Xiaomi kini telah mengumumkan teknologi baharu yang membolehkannya memerah lebih banyak kapasiti ke dalam saiz bateri yang sama.

Syarikat itu mengumumkan teknologi bateri baharu (h/t: Xiaomi di Weibo) yang mengekalkan volum bateri yang sama tetapi meningkatkan kapasiti sehingga 10%. Ini diwujudkan berkat teknologi bateri silikon tinggi baharu, menawarkan peningkatan tiga kali ganda dalam kandungan silikon bateri, bersama-sama dengan pembungkusan yang dinaik taraf, dan cip yang dipanggil “Tolok Bahan Api”.

Lebih khusus lagi, Xiaomi berkata hayat bateri boleh ditingkatkan sebanyak 100 minit dengan teknologi baharu itu. Kami meneka ini bergantung pada kapasiti bateri telefon dan faktor lain (cth sama ada ia mempunyai kadar segar semula yang tinggi, jenis set cip, dll).

Bilakah kita akan melihat teknologi ini?

Xiaomi berkata teknologi bateri baharunya akan dikeluarkan secara besar-besaran pada separuh kedua 2022. Garis masa ini mencadangkan kita akan melihat peranti komersial pertama dengan teknologi itu sama ada pada penghujung 2022 atau awal 2023. Jadi anda tidak akan melihat ini pada Xiaomi 12 siri baru lagi.

Ini masih terdengar seperti peningkatan yang sangat dialu-alukan, terutamanya dalam era hari ini apabila 5G dan skrin kadar penyegaran tinggi menyebabkan penggunaan bateri yang lebih besar. Ia juga sepatutnya menjadi rahmat untuk peranti seperti boleh lipat kulit kerang, yang cenderung mempunyai bateri yang lebih kecil daripada telefon pintar konvensional. Ini mungkin membawa kepada telefon konvensional yang sedikit nipis atau lebih kecil juga, kerana syarikat secara teorinya boleh mengecilkan sedikit kapasiti dan masih menawarkan hayat bateri yang sama seperti sebelum ini.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Teknologi bateri baharu Xiaomi menawarkan saiz bateri yang sama tetapi lebih banyak kapasiti
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker