Lain-Lain

SLAM: Teknologi Utama Di Sebalik AR

Jika SLAM adalah istilah baharu kepada anda dan anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya, anda berada di halaman yang betul. SLAM ialah teknologi baharu yang digunakan untuk membolehkan robot mudah alih bagi kenderaan mengesan persekitaran sekeliling. Ideanya adalah untuk melihat kedudukannya pada peta. Terutamanya, teknologi ini dikaitkan dengan robotik, tetapi ia juga boleh digunakan dalam banyak peranti dan mesin lain, seperti dron, kenderaan udara automatik, forklift automatik dan pembersih robot hanya untuk menamakan beberapa. Mari kita dapatkan pandangan yang lebih mendalam tentang teknologi ini.

Kedatangan SLAM

Pada tahun 1995, SLAM telah diperkenalkan buat pertama kali di Simposium Antarabangsa mengenai Penyelidikan Robotik. Pada tahun 1986, definisi matematik telah dibentangkan di Persidangan Robotik dan Automasi IEEE. Selepas persidangan itu, kajian telah dijalankan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peranti navigasi dan teori statistik.

Selepas lebih sedekad, pakar memperkenalkan kaedah untuk melaksanakan satu kamera untuk mencapai matlamat yang sama dan bukannya menggunakan berbilang penderia. Hasilnya, usaha ini membawa kepada penciptaan SLAM berasaskan visi. Sistem ini menggunakan kamera untuk mendapatkan kedudukan tiga dimensi.

Tidak dinafikan, ini adalah pencapaian yang hebat pada era itu. Sejak itu, kami telah melihat aplikasi sistem ini dalam beberapa bidang.

Teras, Pemetaan dan penyetempatan SLAM

Sekarang, mari kita ketahui lebih lanjut tentang pemetaan, penyetempatan dan teras sistem SLAM. Ini akan membantu anda mengetahui lebih lanjut tentang teknologi ini dan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang cara ia terbukti bermanfaat.

Penyetempatan

Penyetempatan boleh membantu anda mengetahui di mana anda berada. Pada asasnya, SLAM memberi anda anggaran lokasi berdasarkan maklumat visual. Ia seperti apabila anda terjumpa tempat yang pelik buat kali pertama.

Oleh kerana kita manusia tidak mempunyai rasa pertahanan dan jarak yang jelas, kita mungkin tersesat. Perkara yang menarik tentang robot berasaskan SLAM ialah mereka boleh dengan mudah mengetahui hala tuju berkenaan dengan persekitaran sekeliling. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa peta harus terlatih untuk mengesan lokasi anda.

Pemetaan

Pemetaan merujuk kepada proses yang membantu menganalisis maklumat yang dikumpul oleh robot melalui penderia. Secara amnya, sistem berasaskan penglihatan menggunakan kamera sebagai penderia sensitif. Selepas penciptaan paralaks gerakan yang mencukupi, di tengah-tengah lokasi dua dimensi, teknik triangulasi digunakan untuk mendapatkan lokasi tiga dimensi.

Keindahan augmented reality ialah ia boleh membantu mendapatkan maklumat daripada imej maya dalam persekitaran sebenar. Walau bagaimanapun, realiti tambahan memerlukan teknologi tertentu untuk mengenali persekitaran di sekelilingnya dan melihat kedudukan relatif kamera.

Jadi, anda dapat melihat bahawa SLAM memainkan peranan yang sangat penting dalam beberapa bidang seperti interaksi lokasi, antara muka, grafik, paparan dan penjejakan.

Pendek kata, ini adalah pengenalan kepada teknologi di sebalik SLAM dan pelbagai bidang di mana ia dilaksanakan.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: SLAM: Teknologi Utama Di Sebalik AR
oleh Shalini M

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker