Lain-Lain

Sistem Perundangan dan Teknologi pada Abad Ke-21

Teknologi telah menghubungkannya dengan hampir setiap aspek gaya hidup manusia. Untuk peneguhan anda, perbincangan berterusan ini, serta tambahan kepada format kajian terdahulu. Dalam menawarkan laluan maklumat ini, sistem perundangan hanyalah satu lagi profesion yang telah ditakluki oleh teknologi.

Kami sedia maklum tentang stenografi mahkamah dan PC yang merekod dan menjejaki sistem perundangan kami, tetapi bagaimana pula dengan Sistem CGA? Persembahan Animasi Dijana Komputer boleh diterima masuk ke dalam Sistem Mahkamah Amerika kami. Bukti Boleh Diterima dalam perbicaraan jenayah telah direkodkan sebagai kes terdahulu yang diputuskan oleh Mahkamah Agung. Seperti yang dilaporkan oleh Asher Hawkins, dari Legal Intelligencer, hujah yang berbeza oleh enam Hakim Mahkamah Agung Pennsylvania menyimpulkan bahawa seorang Hakim Rayuan Umum Lackawana dengan betul mengakui penggunaan CGA semasa kes pembunuhan peringkat pertama pada tahun 2002. CGA telah digambarkan dalam pelbagai rancangan televisyen seperti Siasatan CSI dan Jenayah 360.

Hakim Sandra Schultz Newman menulis, “Masyarakat telah menjadi semakin bergantung kepada komputer dalam perniagaan dan kehidupan peribadi kita…” Dia terus berkata, “Dengan setiap kemajuan teknologi, amalan undang-undang menjadi lebih canggih dan sepadan dengan keperluan untuk menumpahkan sebarang fobia teknologi dan menjadi lebih bersedia untuk menerima kemajuan yang mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kecekapan sistem perundangan.”

Pasukan pendakwa, termasuk Pakar Patologi Forensik dan Pembina Semula Tempat Jenayah membentangkan kes pembunuhan kepada juri; versi pendakwa…defendan tidak memiliki dan/atau mempunyai akses kepada alat ini. Satu hujah terhadap prosedur ini di mahkamah ialah seorang defendan, seorang yang miskin, boleh melakukan pengeluaran yang setara. Dengan kata lain, adakah pihak pembelaan dapat memadankan perbelanjaan yang berkaitan dengan pembentangan pendakwaan kepada mahkamah? Hakim lain mencadangkan adalah lebih bijak untuk mengecualikan bukti CGA jika defendan miskin atau miskin tidak mampu membayar kos “pengeluaran yang setara.” Kos asas boleh melebihi $20,000.00. Seorang lagi profesional undang-undang mengulas sama ada kos CGA berbaloi dengan perbelanjaan. Para hakim juga mengambil perhatian tentang fakta bahawa CGA semakin murah untuk dikeluarkan dan boleh menjadi alat penting dalam ekspedisi pesat kes mahkamah. Walau apa pun, usul pra-perbicaraan yang termasuk bukti CGA harus dilayan dengan hormat. Arahan juri dan defendan tidak berkemampuan (kekurangan makanan, pakaian, dan keperluan hidup lain kerana kemiskinan; memerlukan; miskin; fakir, melarat) diperlukan dengan kebenaran mahkamah untuk mengemukakan bukti tersebut.

Kedudukan hakim adalah untuk memastikan bahawa Animasi Dijana Komputer adalah adil dan tepat sambil memberi peluang kepada defendan untuk mencabar asasnya. Ia juga telah diperhatikan oleh hakim-hakim, untuk menjelaskan kepada juri bahawa ia tidak dimaksudkan sebagai lakonan semula atau simulasi, tetapi sekadar luahan pendapat yang dirumuskan oleh saksi pakar. Hakim lain menyatakan pendiriannya…”Saya rasa ia adalah alat yang berharga, tetapi alat yang perlu digunakan dengan berhati-hati. Saya rasa ia tidak perlu dalam setiap kes.” Newman juga menulis, “Perbezaannya adalah salah satu mod, undang-undang tidak, dan tidak sepatutnya; melarang pekerjaan profesional yang mahir menggunakan teknologi baharu di dalam bilik mahkamah. Lagipun, ini adalah abad ke-21.”

Setiap negeri mempunyai sistem mahkamah sendiri. Terdapat juga sistem mahkamah persekutuan. Keputusan yang dibuat semasa adjudikasi oleh agensi pentadbiran persekutuan boleh dirayu kepada mahkamah persekutuan. Begitu juga, keputusan yang dibuat oleh agensi pentadbiran negeri boleh dirayu ke mahkamah negeri. Takrifan untuk adjudikasi (adjudicate) adalah untuk membuat keputusan kehakiman. Dalam proses pentadbiran, prosiding di mana dan hakim undang-undang pentadbiran mendengar dan memutuskan isu yang timbul apabila agensi pentadbiran mendakwa seseorang atau firma melanggar undang-undang atau peraturan yang dikuatkuasakan oleh agensi tersebut. Agensi pentadbiran ialah agensi kerajaan negeri atau persekutuan yang ditubuhkan untuk melaksanakan fungsi tertentu. Agensi pentadbiran diberi kuasa oleh akta perundangan untuk membuat dan menguatkuasakan peraturan untuk mentadbir dan menguatkuasakan akta tersebut.

Lazimnya, sistem mahkamah negeri akan merangkumi beberapa peringkat, atau peringkat, mahkamah – (a) mahkamah perbicaraan bidang kuasa terhad, (b) mahkamah jejak bidang kuasa am, (c) mahkamah rayuan, dan (d) mahkamah tertinggi negeri ( sering dirujuk sebagai Mahkamah Agung Negeri). Sesiapa yang menjadi pihak dalam tuntutan mahkamah mempunyai peluang, dan/atau hak, untuk mengaku kesnya di hadapan mahkamah perbicaraan dan kemudian jika dia kalah, di hadapan sekurang-kurangnya satu peringkat mahkamah rayuan. Tambahan pula, jika statut persekutuan isu perlembagaan persekutuan terlibat dalam keputusan Mahkamah Agung Negeri, keputusan itu boleh dirayu selanjutnya ke Mahkamah Agung Amerika Syarikat.

Pernahkah anda terfikir, dengan segala kebijaksanaan undang-undang (sains atau falsafah undang-undang, badan atau sistem undang-undang, jabatan undang-undang, Undang-undang Sivil. keputusan mahkamah, esp. mengkaji tribunal) membanjiri tanah, bagaimana mungkin fungsi sistem perundangan tanpa teknologi?

Monica Bay, dari Law Technology News, melaporkan tentang peguam di firma kecil, terutamanya pengamal solo, telah menolak menerima pakai perisian amalan/pengurusan kes (CMS) – walaupun tidak ada keraguan bahawa ia boleh membantu firma menyampaikan perkhidmatan yang lebih pantas, lebih baik dan lebih murah kepada pelanggan mereka. Beberapa pemerhati mencadangkan bahawa ambang awal penubuhan sistem pengurusan menakutkan firma. Seorang perunding perisian, Tom O’Connor berkata, “Semua orang suka teknologi tetapi tidak suka memasangnya.”

Pengurusan Projek tidak menjadi topik yang ditekankan di banyak sekolah, menurut perunding IT bebas dari Minneapolis. Pengurusan projek yang berjaya adalah bergantung kepada rangkaian kakitangan yang besar. Rangkaian Projek Penemuan Data Elektronik (EDD) yang berkesan termasuk: pelanggan, rakan kongsi, kakitangan IT undang-undang, rakan sekutu, paralegal, peguam dalaman, penyedia perkhidmatan dan pakar teknikal. Tanpa ragu-ragu, penggunaan Pengurusan Projek (PM) untuk mengurangkan risiko sambil menyampaikan hasil yang konsisten dan berkualiti yang mewakili penanda aras penting dalam proses pematangan persekitaran EDD.

Digunakan dalam banyak syarikat untuk meningkatkan produktiviti, program kawalan kualiti seperti Sigma Six, telah menjana minat. Memahami mengapa dan di mana masalah berlaku mempunyai kesan yang besar terhadap pengurangan kesilapan. Penggunaan prinsip dan amalan ini pada proses Penemuan Data Elektronik meningkatkan keputusan peguam dengan peningkatan kualiti dan pengurangan kos. Sebab minat yang meningkat dalam Pengurusan Projek adalah pengiktirafan dalam kejayaan bergantung kepada pengurusan yang berkesan.

Mengurangkan risiko dan mengurangkan kos dengan menggunakan “Teknik Penemuan Elektronik” menawarkan pelbagai pertimbangan, contohnya, padanan jadual masa, mendapatkan pakar IT luar, mencadangkan dan mengikuti protokol “E-Discovery”, penglibatan pakar khas untuk memantau pematuhan dan penyelesaian pertikaian, penggunaan senarai semak yang mengandungi langkah kritikal dan peringatan untuk setiap langkah dalam dan projek, penyedia perkhidmatan yang bekerja, bekerjasama dengan peguam untuk mencari jawapan kepada soalan yang betul, kerana vendor pengurusan memerlukan perhatian khusus kepada perjanjian tahap perkhidmatan (SLA). ‘a).

Sementara itu, temui takrifan/istilah jargon undang-undang ini yang boleh membantu anda dalam pentadbiran, perniagaan, kehidupan seharian dan kajian teknologi anda:

Subrogasi – sebarang hak yang ada pada pemiutang terhadap penghutang kini menjadi hak penjamin. Inklusif ialah hak pemiutang dalam kebankrapan, hak untuk pemilikan cagaran oleh pemiutang, dan hak untuk penghakiman yang dijamin oleh pemiutang – penjamin kini berada di kedudukan pemiutang terhadap penghutang.

Ganti rugi – Hak untuk meneruskan pembayaran balik/pembayaran yang dijamin kepada pengarah untuk kos guaman, yuran dan/atau penghakiman yang terlibat dalam membela syarikat – (klien) saman undang-undang yang berkaitan. Hanya meletakkan hak untuk pampasan untuk perkhidmatan sebagai pengarah (wakil/peguam).

Habeas corpus – dipegang di luar kehendak anda – bertentangan dengan hak perlembagaan anda, writ yang memerlukan seseorang dibawa ke hadapan hakim atau mahkamah, esp. untuk penyiasatan sekatan kebebasan seseorang, digunakan sebagai perlindungan terhadap pemenjaraan yang tidak sah, salah satu daripada pelbagai writ yang boleh dikeluarkan untuk membawa pihak ke hadapan mahkamah atau hakim, yang mempunyai fungsi membebaskan pihak daripada sekatan yang menyalahi undang-undang .

Tulis – perintah undang-undang, dokumen mahkamah.

Tort – kecederaan peribadi, kesalahan sivil yang tidak timbul daripada pelanggaran kontrak…pelanggaran kewajipan undang-undang yang hampir menyebabkan bahaya atau kecederaan kepada orang lain.

Keturunan – keturunan dari satu nenek moyang kepada generasi yang paling jauh; keturunan; semua generasi akan datang; generasi seterusnya atau akan datang secara kolektif; Penghakiman zaman ini mesti diserahkan kepada anak cucu; semua keturunan satu orang.

HIPPA – Akta Mudah Alih dan Akauntabiliti Insurans Kesihatan 1996 (HIPAA) telah digubal untuk memastikan maklumat peribadi yang disimpan, diakses atau diproses mematuhi satu set garis panduan atau “peraturan keselamatan.” Peraturan ini menggariskan langkah keselamatan yang harus dilaksanakan untuk memastikan semua maklumat kesihatan dilindungi elektronik (EPHI) dengan secukupnya. LogRhythm secara langsung memenuhi beberapa keperluan HIPAA, mengurangkan kos mematuhi yang lain dan ia menampilkan pakej pelaporan HIPAA yang luar biasa.

SOX – memerlukan syarikat awam untuk mencipta, memantau dan mengurus kawalan ke atas banyak aspek pelaporan kewangan mereka. Sesetengah syarikat mendapati bahawa ketelusan seperti itu tidak datang dengan mudah. Peraturan tersebut memerlukan bukan sahaja proses baharu, tetapi juga alatan baharu yang boleh menentukan sama ada sistem dan piawaian pelaporan adalah sesuai. Secara umum, aplikasi SOX boleh diklasifikasikan kepada tiga segmen pasaran utama, menurut Forrester Research. Mereka dalam ruang aplikasi perusahaan termasuk Oracle dan SAP; IBM dan Stellent termasuk di bawah tajuk pengurusan kandungan perusahaan (ECM); dan OpenPages dan Paisley Consulting dianggap pakar, bersaing dengan Certus, HandySoft dan vendor pure-play lain.

Di manakah teknologi tidak sampai? Adakah bilik mahkamah benar-benar ketinggalan dalam teknologi? Adakah mereka keluar dari lingkaran seperti kebanyakan orang “bukan teknisi” atau miskin? The “Great Technical Divide”…go figure!

Lagipun, ini adalah abad ke-21.

Sampai lain kali…

oleh

Gregory V. Boulware

3.16.10

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Sistem Perundangan dan Teknologi pada Abad Ke-21
oleh Gregory V. Boulware

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker