Lain-Lain

Sejarah Teknologi 3D

Teknologi 3D boleh dikesan sepanjang perjalanan kembali ke permulaan fotografi. Pada tahun 1844 David Brewster mencipta Stereoskop. Ia merupakan ciptaan baharu yang boleh mengambil imej fotografi dalam 3D. Kemudian, Louis Jules Duboscq mengambil ciptaan itu dan memperbaikinya. Louis mengambil gambar Ratu Victoria menggunakan teknologi yang dipertingkatkan dan mempamerkannya di Pameran Besar pada tahun 1851. Gambar ini menjadi sangat terkenal di seluruh dunia. Kamera steroskopik mula menangkap dan menjadi agak biasa untuk kegunaan peribadi menjelang Perang Dunia II.

Pada tahun 1855 Kinematascope, sebuah kamera animasi stereo, telah dicipta. Ia dapat mencipta gambar bergerak 3d. Pada tahun 1915 filem anaglyph pertama dihasilkan. Teknologi Anaglyph menggunakan cermin mata 3d dengan 2 kanta warna berbeza yang akan mengarahkan imej ke setiap mata. Pada tahun 1890 William Friese-Greene, seorang perintis filem British, memfailkan paten untuk proses filem 3D. Pada tahun 1922 filem 3D awam pertama, “The Power of Love”, telah dipaparkan. Pada tahun 1935 filem Warna 3D pertama telah dihasilkan. Penggunaan teknologi akan kekal tidak aktif selama lebih sedekad.

Pada tahun 1950-an, teknologi 3D muncul semula. Pada era ini, TV telah menjadi sangat popular dan mula muncul dalam banyak isi rumah. Pada tahun 50-an beberapa filem 3D telah dihasilkan. Pada tahun 1952 “Bwana Devil” oleh United Artists telah ditayangkan di seluruh Amerika Syarikat. Ini adalah filem 3D pertama tahun 50-an. Filem ini dirakam menggunakan proses yang dipanggil Natural Vision. Proses ini disampaikan kepada studio Hollywood tetapi semuanya lulus. Setahun kemudian, pada tahun 1953, “House of Wax” dikeluarkan dalam bentuk 3D. “Dial M for Murder” pada asalnya dirancang untuk dikeluarkan dalam 3D, tetapi Alfred Hitchcock memutuskan untuk mengeluarkan filem itu dalam 2D ​​untuk memaksimumkan keuntungan. Tidak semua panggung wayang dilengkapi dengan teknologi 3D. Filem 3D juga sedang dibangunkan di luar Amerika Syarikat. Pada tahun 1947 Kesatuan Soviet mengeluarkan filem 3D penuh pertama mereka, “Robinson Crusoe”.

Pada tahun 1960-an teknologi baru yang dipanggil Space-Vision 3D telah dikeluarkan. Teknologi ini mengambil dua imej dan mencetaknya di atas satu sama lain pada satu jalur. Tidak seperti teknologi 3D sebelumnya, ia memerlukan projektor tunggal dengan kanta khas. Teknologi baharu ini menghilangkan keperluan untuk menggunakan dua kamera untuk memaparkan filem 3D. Dua sistem kamera sukar digunakan, kerana ia memerlukan kedua-dua kamera disegerakkan dengan sempurna. Filem pertama yang menggunakan teknologi ini ialah “The Bubble”. Filem ini telah dikritik oleh pengkritik, tetapi pengalaman 3D masih membawa penonton yang ramai. Ia menjadi filem yang menguntungkan, menjadikan teknologi baharu itu sedia untuk promosi ke studio lain.

Pada tahun 1970, Allan Silliphant dan Chris Condon membangunkan Stereovision. Ini ialah teknologi 3D baharu yang meletakkan dua imej yang dihimpit bersebelahan pada satu jalur filem 35 mm. Teknologi ini menggunakan kanta anamorphic khas yang akan melebarkan gambar menggunakan satu siri penapis polaroid. Filem pertama yang dikeluarkan dalam Stereovision ialah komedi seks lembut yang dipanggil “The Stewardesses”. Kos filem ini hanya $100,000 USD untuk dibuat dan ia memperoleh $27 juta yang menakjubkan di Amerika Utara.

Pada awal 1980-an banyak filem dikeluarkan dalam 3D menggunakan proses yang sama seperti Space Vision. Beberapa filem yang dikeluarkan ialah Amityville 3-D, Friday the 13th Part III, dan Jaws 3-D. Pada pertengahan 1980-an, IMAX mula menghasilkan filem dokumentari dalam 3D. Teknologi 3D IMAx menekankan ketepatan matematik dan ini menghapuskan keletihan mata yang dilihat dalam teknologi 3D sebelumnya. Pada tahun 1986, Kanada telah membangunkan filem 3D pertama yang menggunakan cermin mata terpolarisasi. Ia dipanggil “Echos of the Sun” dan dicipta untuk Ekspo 86.

Semasa tahun 1990-an, banyak filem telah dikeluarkan dalam IMAX 3D. Filem IMAX 3D yang paling berjaya dikeluarkan pada masa ini ialah “Into the Deep”. Filem fiksyen 3D IMAX pertama, “Wings of Courage” telah dikeluarkan pada tahun 1996.

Pada tahun 2000-an, banyak filem studio besar dikeluarkan dalam 3D. Pada tahun 2003, James Cameron mengeluarkan Ghosts of the Abyss. Ini ialah filem ciri IMAX 3D penuh pertama yang pertama. Filem ini menggunakan teknologi IMAX 3D terkini yang dipanggil Sistem Kamera Realiti. Teknologi ini menggunakan kamera video HD terkini dan dibangunkan oleh Vince Pace. Teknologi yang sama ini digunakan dalam “Spy Kids 3D: Game over”, “Aliens of the Deep”, dan “The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D”. Pada tahun 2004 filem 3D animasi panjang penuh pertama telah dikeluarkan. Ia dipanggil “The Polar Express”. Filem ini sangat berjaya dalam 3D sehingga menimbulkan minat yang besar dalam filem animasi 3D. Versi 3D filem memperoleh 14x lebih banyak setiap skrin berbanding versi 2D. Pada tahun 2005, The Mann’s Chinese 6 theater di Hollywood menjadi teater filem komersial pertama yang mempunyai teknologi Digital 3D. Pada tahun 2007 Scar 3D telah dikeluarkan di peringkat antarabangsa dan ia merupakan filem pertama yang difilemkan menggunakan aliran kerja digital sepenuhnya.

Pada tahun 2010 Sky UK membuat dorongan besar ke arah televisyen 3D. Pada 1 Januari, saluran 3D pertama mula disiarkan di Korea Selatan. Saluran ini memaparkan rancangan pendidikan, rancangan animasi, acara sukan, dokumentari dan persembahan muzik semuanya dalam 3D, 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

Kita seharusnya menjangkakan bahawa penggunaan teknologi 3D akan berterusan dan berkembang ke dalam rumah biasa. Kebanyakan pengeluar elektronik utama merancang untuk mengeluarkan saluran televisyen 3D mereka. Apabila teknologi semakin meningkat, jangkakan harga akan turun dan lebih rendah, dan apabila harga turun, semakin ramai orang akan membeli set televisyen 3D.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Sejarah Teknologi 3D
oleh Wayden Enciso

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker