Berita Teknologi

Samsung mematenkan jam tangan pintar boleh gulung (tunggu, apa?)

TL;DR

  • Paten Samsung baharu telah memperincikan jam tangan pintar boleh gulung.
  • Reka bentuk ini menunjukkan jam tangan dengan dua skrin yang lebih kecil yang mampu mengembang dan menarik balik.

Kami telah melihat kedua-duanya LG dan Oppo menunjukkan telefon pintar boleh gulung sebelum ini, menampilkan skrin yang memanjang dari sisi untuk menyampaikan paparan bersaiz tablet. Ia kini kelihatan seperti Samsung sedang memikirkan tentang skrin boleh gulung juga, tetapi untuk kategori peranti yang berbeza sama sekali.

Pemfailan paten Samsung baharu dikesan oleh Jom Pergi Digital menunjukkan jam pintar boleh gulung. Jam tangan mempunyai reka bentuk yang agak bulat pada mulanya, lengkap dengan bingkai seperti khatulistiwa yang memisahkan skrin atas dan bawah. Bingkai ini juga mengehos kamera, yang merupakan satu lagi ciri yang jarang kita lihat pada jam tangan.

Gerak isyarat picit untuk zum atau ketik mahkota menghasilkan skrin atas memanjang ke atas manakala skrin bawah memanjang ke bawah, sebaliknya memberikan paparan berbentuk bujur atau pil. Ini dipercayai memberikan kawasan skrin kira-kira 40% lebih besar daripada paparan yang ditarik balik.

Adakah anda akan membeli jam tangan pintar boleh gulung?

9 undi

Oleh itu, paparan boleh gulung pada jam tangan pintar membolehkan pengguna melihat lebih banyak kandungan daripada biasa, seperti kalendar yang dikembangkan, apl pemain muzik yang lebih terperinci atau maklumat penjejakan kecergasan yang lebih terperinci.

Kami mempunyai sedikit kebimbangan tentang faktor bentuk yang berpotensi ini, seperti ketahanan. Kebanyakan jam tangan pintar hari ini menawarkan rintangan air dan habuk serta reka bentuk yang sukar. Tetapi anda perlu menganggap bahawa ini akan menjadi cabaran yang lebih besar untuk membawa rintangan air/habuk dan reka bentuk yang tahan lama secara umum kepada jam tangan boleh gulung.

Kita juga perlu tertanya-tanya betapa praktikalnya kawasan skrin yang diperluaskan apabila ramai pengguna jam tangan pintar membawa telefon bersambung yang mampu memaparkan lebih banyak maklumat. Dengan berkata demikian, ini berguna untuk memasukkan teks terus pada jam tangan anda.

Namun begitu, ini hanyalah pemfailan paten dan tiada jaminan ini akan menghasilkan produk komersial. Adakah anda akan membeli jam tangan pintar dengan skrin boleh gulung? Berikan kami jawapan anda melalui tinjauan pendapat di atas.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Samsung mematenkan jam tangan pintar boleh gulung (tunggu, apa?)
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker