Berita Teknologi

Qualcomm melancarkan cipset PC baharu, SoC permainan pegang tangan

Qualcomm telah berada dalam ruang Windows on Arm selama beberapa tahun sekarang, sejak Snapdragon 835 yang menjana gelombang pertama komputer riba Windows on Arm pada tahun 2018.

Sejak itu, kami telah melihat rangkaian Snapdragon 8cx menjadi pemproses utama dalam julat ini, dan Qualcomm kini telah melancarkan Snapdragon 8cx Gen 3 di Sidang Kemuncak Teknologi Snapdragon. Tetapi syarikat itu turut mendedahkan pemproses PC jarak pertengahan baharu, SoC permainan pegang tangan dan kit pembangun pegang tangan (dilihat di atas). Inilah yang anda patut tahu.

Snapdragon 8cx Gen 3: Tawaran atasan

Imej Wira Snapdragon 8cx Gen 3

Cip komputer Snapdragon mewah baharu itu akan menjadi peningkatan besar berbanding Snapdragon 8cx Gen 2, yang hanya naik taraf ringan berbanding usaha generasi pertama. Sebagai permulaan, kami mempunyai reka bentuk 5nm buat kali pertama dalam mesin Windows.

Butiran CPU adalah lebih keruh, dengan Qualcomm hanya mengatakan terdapat CPU Kryo “baharu” dan teras yang lebih besar. Syarikat itu berkata anda boleh menjangkakan peningkatan prestasi sebanyak 85% dalam prestasi berbilang benang dan keuntungan 40% untuk tugasan berbenang tunggal. Malangnya, firma itu tidak menjelaskan persediaan CPU dan peningkatan prestasi tidak memberitahu kami banyak perkara. Tetapi Cortex-X1 juga akan menjadi rangsangan besar terhadap teras besar Cortex-A76 8cx Gen 2 yang semakin tua.

Beralih ke jabatan GPU, Qualcomm juga berhati-hati tentang butiran GPU, hanya mengatakan Snapdragon 8cx Gen 3 menawarkan peningkatan prestasi 60% berbanding chipset sebelumnya. Sekali lagi, Gen 2 diperoleh daripada Snapdragon 855 2019, jadi tidak hairanlah untuk melihat keuntungan generasi yang begitu besar.

berkaitan: Kajian Microsoft Surface Pro X — Kebaikan dan keburukan Windows on Arm

Pembelajaran mesin juga menikmati rangsangan yang kukuh, dengan pereka cip AS menuntut 29+ TOPS (trilion operasi sesaat) prestasi pembelajaran mesin.

Peliknya, chipset ini tidak mempunyai modem bersepadu. Sebaliknya, OEM boleh memilih modem Snapdragon X65, Snapdragon X55 atau Snapdragon X62 yang terbaharu dan terhebat. Tidak jelas sama ada OEM akan dibenarkan menghantar peranti tanpa modem sama sekali (bergantung pada Wi-Fi sahaja), yang berpotensi mengurangkan kos dalam proses itu. Walaupun ini mungkin bertentangan dengan falsafah Qualcomm yang sentiasa disambungkan, ia disokong dari awal untuk set cip Windowsnya.

Ciri lain yang terkenal Snapdragon 8cx Gen 3 termasuk sambungan Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1, sokongan sehingga empat kamera, kamera tunggal sehingga 24MP, rakaman HDR 4K dan sokongan kadar penyegaran berubah (120Hz).

Antara reka bentuk 5nm dan angka TOPS, nampaknya cipset baharu ini mungkin berkongsi beberapa DNA dengan Snapdragon 888, tetapi kita perlu menunggu lebih banyak spesifikasi untuk muncul.

Snapdragon 7C Plus Gen 3: Peningkatan jarak pertengahan

Snapdragon 7C gen 2 rasmi

Qualcomm juga mempunyai set cip komputer kedua di bahagian lengannya dengan Snapdragon 7C Plus Gen 3 (ia bukan suapan langsung), menyasarkan Chromebook dan PC yang lebih murah. Peningkatan pertama ialah proses pembuatan, beralih daripada reka bentuk 8nm pendahulu kepada 6nm.

Sama seperti Snapdragon 8cx Gen 3 walaupun, Qualcomm tidak memberikan butiran yang tepat mengenai persediaan CPU. Firma itu hanya mengatakan bahawa anda mendapat peningkatan prestasi sebanyak 60% dalam hal ini, serta GPU 70% lebih pantas. Untuk nilainya, Snapdragon 7C Gen 2 memuatkan CPU okta-teras yang menampilkan dua teras Cortex-A76 dan enam teras Cortex-A55.

Snapdragon 7C Plus Gen 3 nampaknya membawa rangsangan yang sangat diperlukan kepada Windows julat pertengahan pada peranti Arm.

Pereka cip AS juga mengatakan bahawa anda boleh menjangkakan 6.5 TOPS prestasi pembelajaran mesin, berbanding hanya lebih 5 TOPS dengan pemproses sebelumnya. Tambahan pula, pemproses baharu menggunakan modem Snapdragon X53, memberikan sokongan mmWave dan sub-6GHz serta kelajuan pautan ke bawah sehingga 3.7Gbps.

Mengenai tarikh keluaran, Qualcomm berkata peranti pertama yang dikuasakan oleh Snapdragon 8cx Gen 3 dan 7C Plus Gen 3 dijangka pada separuh pertama 2022. Jadi anda tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan komputer riba yang dikuasakan oleh teknologi ini.

Snapdragon G3X Gen 1: SoC permainan pegang tangan

Kit pembangun Snapdragon G3X Gen 1

Kami juga telah mendapat cipset Snapdragon untuk kategori baharu kali ini, kerana Qualcomm menyasarkan konsol permainan pegang tangan dengan Snapdragon G3X Gen 1. SoC yang memfokuskan permainan ini menawarkan sokongan penyejukan aktif, sokongan pad permainan bersepadu, keupayaan kadar penyegaran 144Hz dan paparan luaran sokongan pada 4K/60fps.

Firma itu menutup mulut tentang perkara khusus mengenai CPU dan GPU sekali lagi, selain daripada memberitahu Android Authority bahawa GPU dan CPU “diambil daripada 8-siri kami.” Itu agak samar-samar, kerana ia tidak semestinya bermakna kita mempunyai CPU atau GPU Snapdragon 8 Gen 1 di sini — secara teorinya ia boleh bermakna teknologi yang lebih lama. Mudah-mudahan, Qualcomm bercakap lebih baru daripada lebih lama dalam hal ini.

Kami juga mendapat pelbagai ciri lain di sini, termasuk sokongan 5G (kedua-dua sub-6GHz dan mmWave), Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E, tangkapan video 1080p/60fps untuk penstriman langsung semasa bermain permainan, keupayaan untuk menambat aksesori melalui USB-C (seperti penonton realiti tambahan atau maya), dan aptX adaptif sokongan audio.

Kit dev pegang tangan Qualcomm Razer 1

Terdapat pelbagai jenis pegang tangan berasaskan Android khusus di luar sana, dengan banyak yang sama ada menggunakan Mediatek kuasa, silikon Snapdragon julat pertengahan atau SoC Snapdragon perdana yang lebih lama disebabkan pertimbangan harga/prestasi. Jadi diharapkan G3X Gen 1 adalah murah dan cukup berprestasi untuk mencari laluan ke dalam pegang tangan ini pada mulanya.

Qualcomm juga bekerjasama dengan Razer untuk membina kit pembangun permainan pegang tangan yang dikuasakan oleh Snapdragon G3X Gen 1 (tersedia kepada pembangun hari ini). Mesin ini menggunakan penyejukan aktif, kawalan bersepadu, panel OLED 6.65 inci FHD+ 120Hz, bateri 6,000mAh, sokongan pemetaan butang, kamera web 5MP dan output DisplayPort melalui USB-C.

Bacaan lanjut: Telefon terbaik untuk permainan yang perlu anda pertimbangkan

Jadi bilakah kita sebenarnya boleh membeli telefon bimbit Android komersial pertama dengan chipset ini? Malangnya, pereka cip tidak mempunyai lebih banyak perkara untuk dikongsi pada masa itu. Walau bagaimanapun, kami tertanya-tanya tentang tolakan ke dalam ruang pegang tangan Android.

Qualcomm berkata cipset itu direka bentuk dengan memikirkan permainan Android tempatan dan penstriman permainan. Tetapi aktiviti ini sudah boleh dilakukan dengan memasangkan pengawal dengan telefon pintar sedia ada. Jadi mungkin mereka yang mencari penyelesaian yang lebih bersepadu mungkin ingin memerhatikan bidang ini.


Adakah anda fikir cipset berasaskan PC terbaharu Qualcomm (terutamanya Snapdragon 8cx Gen 3) cukup untuk melawan Apple dan silikon komputernya? Beritahu kami melalui tinjauan pendapat di bawah.

Adakah anda fikir cip PC baharu Qualcomm setanding dengan Apple Silicon?

2 undi

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Qualcomm melancarkan cipset PC baharu, SoC permainan pegang tangan
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker