Lain-Lain

Pertumbuhan Teknologi

Sukar untuk mempercayai betapa dunia telah berubah sejak 30 tahun lalu. Tiga dekad yang lalu, sehari di pejabat melibatkan meneliti fail dan mencetak halaman statistik yang telah dihantar dari pejabat lain. Hari ini, hari yang serupa akan melibatkan pembacaan statistik yang sama ini daripada skrin peranti digital seperti komputer riba atau peranti pegang tangan. Terima kasih kepada evolusi pesat dalam teknologi, hasil perniagaan moden dan hubungan dicapai secara berbeza. Hari ini, orang ramai lebih cenderung untuk mengambil bahagian penting iPhone atau bahagian MacBook untuk peranti masing-masing daripada mereka membeli sut baharu.

Kecemasan era digital yang dipertingkatkan telah menyediakan banyak pilihan yang sebelum ini tidak tersedia. Di kolej misalnya, pelajar kini dapat memberi perhatian yang lebih baik kepada kelas dan jadual mereka. Kebanyakan peranti mudah alih dipenuhi dengan penganjur yang sangat cekap. Setiausaha siber pseudo ini memastikan pelajar dapat mengingati dengan betul apa yang mereka perlu lakukan pada siang hari sambil masih menyedarkan mereka tentang status hari jadi rakan. Duduk di atas katil bilik asrama mereka, ramai pelajar dapat mengulang kaji kuliah yang mereka terlepas pada komputer riba mereka serta membincangkan tugasan di kalangan rakan sebaya.

Dalam dunia perniagaan, penggunaan teknologi menjadi lebih dramatik. Kehadiran internet telah menjadikan idea globalisasi sebagai fakta yang sangat nyata. Cawangan syarikat yang berbeza yang terletak di bahagian yang berlainan di dunia dapat berkomunikasi antara satu sama lain melalui penggunaan komputer mereka. Ahli perniagaan tidak lagi terhad untuk bekerja di dalam pejabat mereka. Dengan penggunaan netbook atau peranti mudah alih mereka dan sambungan yang berkesan, pekerja boleh membincangkan dengan mudah perkara yang berkaitan dengan perniagaan dengan rakan sekerja sambil menaiki kereta api pulang.

Sudah tentu, agar kemajuan dalam teknologi dapat digunakan dengan berkesan, orang ramai perlu melengkapkan diri mereka dengan alatan dan aksesori yang betul. Terdapat bahagian produk yang berbeza yang dikeluarkan dan direka bentuk untuk meningkatkan kecekapan dalam perkhidmatan produk. Sebagai contoh, pengenalan gigi biru dan teknologi tanpa wayar membolehkan kebanyakan orang meninggalkan penggunaan wayar. Alat dengar serta aksesori lain kini boleh dipautkan dengan perkakasan sebenar dengan sambungan seperti ini. Penyediaan papan kekunci dan fon kepala tanpa wayar bukan sahaja meningkatkan kecekapan manusia, ia juga mengurangkan banyak kekusutan yang wujud sebelum pengenalannya.

Banyak aksesori ini boleh didapati di internet di kedai teknologi dalam talian. Bergantung pada jenis keperluan seseorang, peruntukan boleh dibuat untuk pelbagai jenis item perkakasan. Contohnya pemilik komputer boleh membuat keputusan untuk menaik taraf kecekapan sistem mereka dengan pelbagai tambahan yang dipertingkatkan. Penggunaan telefon bimbit dan produk pegang tangan digital juga boleh dinaik taraf dengan alat ganti yang sangat berkesan bergantung pada teknologi yang terdapat di samping peranti ini. Teknologi telah mengambil dunia dalam cengkamannya dan untuk bahagian terbaik; nampaknya ia berada di sini untuk kekal.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pertumbuhan Teknologi
oleh Connor R Sullivan

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker