Lain-Lain

Perkaitan dan Kelebihan Teknologi dalam Kehidupan Harian Kita

Apakah definisi teknologi? Takrif kamus teknologi ialah:

1. Aplikasi pengetahuan saintifik untuk tujuan praktikal, terutamanya dalam industri (iaitu kemajuan dalam teknologi komputer)

2. Jentera dan peralatan yang dibangunkan daripada aplikasi pengetahuan saintifik.

3. Cabang ilmu yang berkaitan dengan kejuruteraan atau sains gunaan.

Kesalahan kepercayaan menggunakan teknologi ialah ia menggalakkan kemalasan, tetapi sebenarnya, cara kita menggunakan teknologi yang menentukan sama ada kita gagal atau berjaya. Teknologi tidak mendorong seseorang untuk menjadi inovatif, tetapi peluanglah yang mendorongnya. Teknologi hanya membolehkan inovasi yang telah didedahkan oleh peluang kita, menjadi pemboleh untuk penambahbaikan kepada kehidupan kita. Tanpa dorongan atau peluang, teknologi menjadi tidak relevan. Terpulang kepada kita untuk mencari kaitannya.

Kepercayaan yang lebih besar ialah penggunaan teknologi untuk kanak-kanak mengganggu dan mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan. Pada zaman ini, jumlah kanak-kanak yang mempunyai akses kepada internet pada setiap masa adalah tinggi. Menggunakan ini untuk kelebihan kita boleh memberi manfaat kepada pendidikan kanak-kanak. Terdapat lebih banyak pilihan daripada yang anda boleh kira untuk tapak web e-pembelajaran untuk komputer dan apl untuk peranti untuk membantu perkembangan anak anda. Kanak-kanak lebih cenderung untuk mengekalkan tumpuan mereka semasa bermain permainan berbanding semasa mendengar orang dewasa menerangkan pelajaran. Kanak-kanak dengan rentang perhatian yang kecil mungkin menjadi lebih komprehensif apabila terlibat dalam pelajaran interaktif dengan warna-warna terang dan galakan yang konsisten.

Teknologi boleh membawa kelebihan kepada pelbagai halangan. Pemasaran adalah satu contoh. Pemasaran dalam talian telah meroket sejak pembangunan tablet dan telefon bimbit. Penyelidikan telah menjadi lebih mudah dengan peranti pegang tangan, dan buku telefon atau ensiklopedia telah menjadi hampir tidak wujud dalam kehidupan seharian kita. Mencipta artikel dan hiperpautan untuk membantu mempromosikan perniagaan telah menjadi cara nombor satu untuk memasarkan kerana kesederhanaan menaip maklumat yang anda inginkan ke dalam bar carian dan menekan ‘carian.’ Satu lagi kelebihan untuk menggunakan teknologi adalah di tempat kerja. Menggunakan komputer dan bukannya kertas dan pen boleh mengurangkan jumlah kesilapan manusia dan menjimatkan banyak masa dan wang untuk membetulkan kesilapan. Kesilapan manusia boleh disebabkan oleh tekanan, beban kerja yang tinggi, atau tanggungjawab yang berlebihan. Ia juga meningkatkan cara komunikasi, bermakna volum yang lebih tinggi boleh dikeluarkan dalam jangka masa yang lebih singkat.

Teknologi dalam bidang perubatan adalah satu lagi bidang yang telah meningkatkan lagi penjagaan pesakit. Masa yang dihabiskan untuk rekod perubatan dan carta berkurangan dan lebih banyak masa untuk penjagaan pesakit adalah hasilnya. Doktor dan jururawat dapat dengan mudah mengakses sejarah perubatan atau sejarah ubat pesakit yang boleh membawa kepada diagnosis atau rawatan yang lebih cepat.

Adakah dunia wujud dan kekal berfungsi sebelum teknologi dicipta? betul-betul. Isunya bukan kita tidak boleh hidup tanpa teknologi. Isunya ialah peningkatan dan kemajuan teknologi yang dibuat kepada dunia jauh melebihi keburukan dan kesusahan yang mungkin ditimbulkan.

Ia tidak dikatakan bahawa teknologi telah menjadi alat yang paling penting dalam perjalanan kesejahteraan pendidikan kanak-kanak, strategi pemasaran, taktik kejuruteraan, dll; malah teknologi itu ‘diperlukan’ untuk berfungsi pada abad ini, tetapi bukankah anda akan mengatakan bahawa diberi peluang untuk mencapai sesuatu yang lebih hebat, atau lebih inovatif, adalah berbaloi dengan risikonya?

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Perkaitan dan Kelebihan Teknologi dalam Kehidupan Harian Kita
oleh Amanda Wagner

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker