Lain-Lain

Peranan Teknologi dalam Pendidikan

Pada zaman yang kita hidup sekarang, teknologi telah menjadi komponen penting. Setiap hari terdapat beberapa alat atau perisian baharu yang menjadikan kehidupan lebih mudah dan menambah baik teknologi dan perisian yang sedia ada. Namun begitu, menjadikan kehidupan lebih mudah bukanlah satu-satunya peranan yang dimainkan oleh teknologi dalam kehidupan kita.

Teknologi memainkan peranan yang semakin meningkat dalam pendidikan. Dengan kemajuan teknologi, ia digunakan untuk memberi manfaat kepada pelajar dari semua peringkat umur dalam proses pembelajaran.

Teknologi yang digunakan dalam bilik darjah membantu pelajar menyerap bahan tersebut. Sebagai contoh, memandangkan sesetengah orang adalah pelajar visual, skrin tayangan yang dipautkan kepada komputer boleh membenarkan pelajar melihat nota mereka dan bukannya hanya mendengar guru menyampaikan syarahan.

Perisian boleh digunakan untuk menambah kurikulum kelas. Program ini menyediakan soalan kajian, aktiviti, dan juga ujian dan kuiz untuk kelas yang boleh membantu pelajar meneruskan pembelajaran di luar bilik darjah.

Teknologi juga telah menjadi sebahagian daripada banyak kurikulum, malah di luar kelas komputer dan teknologi. Pelajar menggunakan komputer untuk membuat pembentangan dan menggunakan Internet untuk menyelidik topik untuk kertas dan esei.

Pelajar juga belajar menggunakan teknologi yang tersedia untuk mereka dalam kelas komputer dan teknologi. Ini memastikan bahawa selepas tamat pengajian mereka akan dapat menggunakan teknologi dalam persekitaran kerja, yang mungkin meletakkan mereka di hadapan seseorang yang tidak mempunyai akses kepada teknologi atau perisian tertentu dalam persekitaran sekolah mereka sendiri.

Dengan kemajuan teknologi, pelajar mempunyai akses yang lebih baik kepada peluang pendidikan seperti ini. Apabila sesuatu yang baharu dan “lebih baik” didedahkan, teknologi “lama” menjadi lebih mampu milik, membolehkan ia digunakan dalam tetapan pendidikan, walaupun ketika sekolah mempunyai bajet yang ketat.

Teknologi juga telah maju untuk membantu kanak-kanak walaupun sebelum mereka mula bersekolah. Permainan dan sistem video pendidikan untuk kanak-kanak kecil membantu mereka membuat persediaan untuk ke sekolah dan dalam beberapa kes memulakan pendidikan mereka.

Mungkin ada orang kata kanak-kanak “manja” dengan teknologi. Daripada dapat menambah lajur nombor yang panjang di kepala mereka, sebagai contoh, mereka beralih kepada kalkulator. Tanpa mengira hujah-hujah ini, teknologi adalah bahagian penting dalam masyarakat hari ini. Dengan memasukkannya ke dalam bilik darjah, pelajar akan lebih bersedia untuk beralih dari bilik darjah ke tempat kerja.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Peranan Teknologi dalam Pendidikan
oleh Paul Steinberg

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker