Berita Teknologi

Pembelian Nvidia Arm kini menghadapi tolak balik FTC

TL;DR

  • Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan di Amerika Syarikat menyaman untuk menyekat perjanjian Nvidia Arm.
  • Perjanjian $40 bilion telah menghadapi penolakan besar kerana potensi untuk menyekat persaingan.
  • Organisasi kerajaan lain di seluruh dunia juga cuba menghentikan pembelian Nvidia.

Teknologi lengan terdapat dalam banyak perkara pada masa kini. awak telefon Android ialah komputer berasaskan Arm, dan yang sangat dipuji Cip Apple M1 juga berdasarkan Arm. Portfolio yang semakin meningkat ini adalah salah satu sebab utama mengapa kening dibangkitkan apabila Nvidia mengumumkan hasratnya untuk membeli syarikat itu.

Perjanjian itu – dianggarkan $40 bilion – telah menghadapi penolakan besar daripada pihak seperti Suruhanjaya Eropah dan Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran United Kingdom. Kini, ia menghadapi satu lagi halangan utama dalam Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS. Hari ini, yang FTC diumumkan ia menyaman untuk menghentikan perjanjian Nvidia Arm.

Lihat juga: Arm vs x86 dijelaskan

“FTC menyaman untuk menyekat penggabungan cip semikonduktor terbesar dalam sejarah untuk menghalang konglomerat cip daripada menyekat saluran paip inovasi untuk teknologi generasi akan datang,” kata kenyataan itu. Organisasi itu berkata ia amat bimbang perjanjian itu boleh mewujudkan persekitaran anti-persaingan di seluruh industri chipset, yang sudah pun dalam tekanan yang berat.

Kebimbangan utama FTC ialah Nvidia yang memiliki Arm akan membenarkan bekas syarikat itu mendapat akses kepada urus niaga dan perjanjian yang dimiliki syarikat kedua dengan orang lain. Ini pada asasnya akan membolehkan Nvidia mengetahui strategi dan kelemahan pesaingnya lebih awal daripada masa dan menyesuaikan produknya dengan sewajarnya. Selain itu, ia kemudiannya boleh mengawal akses kepada produk Arm jika ia merasakan pesaing mendapat terlalu banyak tempat.

Google, Microsoft, dan juga pengeluar cipset Qualcomm semuanya telah menyatakan kebimbangan mengenai perjanjian itu juga.

Nvidia berkata pemerolehan Armnya sepatutnya selesai pada penghujung 2022. Walau bagaimanapun, berita hari ini menjadikannya kelihatan sangat tidak mungkin.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pembelian Nvidia Arm kini menghadapi tolak balik FTC
oleh [author_name]

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker