Lain-Lain

Pasaran Perkhidmatan Data dan Teknologi Besar: Penggunaan Bahan Api Pembuatan Keputusan Terpacu Data

Data besar telah disebut-sebut sebagai transformasi besar-besaran seterusnya dalam analisis dan pengurusan data global. Perniagaan di seluruh dunia telah memasukkan data besar dalam operasi mereka untuk memahami segudang data yang dijana secara konsisten. Penggunaan teknologi dan perkhidmatan data besar telah berkembang pada kadar yang teguh dalam kalangan industri penggunaan akhir. Apabila data besar menjadi lebih arus perdana, dan penyepaduan dengan awan dan kecerdasan buatan menjadi lebih diperkemas, pertumbuhan selanjutnya diunjurkan. Menurut laporan yang diterbitkan baru-baru ini, pasaran teknologi dan perkhidmatan data besar global bersedia untuk mencapai penilaian lebih AS$ 184 Bn.

Pembuatan Keputusan Terpacu Data Terus Menggalakkan Penggunaan Teknologi dan Perkhidmatan Data Besar

Selama bertahun-tahun, terdapat perubahan ketara dalam cara perniagaan membuat keputusan perniagaan yang kritikal. Andaian dan pengumpulan risikan tradisional telah memberi laluan kepada pembuatan keputusan berasaskan fakta, didorong data yang telah memajukan sebab untuk menerima pakai penyelesaian data besar. Perubahan dalam status-quo telah menjadi salah satu faktor utama bagi penggunaan teknologi dan perkhidmatan data besar yang semakin meningkat dalam pelbagai industri penggunaan akhir. Memandangkan lebih banyak perniagaan menyedari kelebihan data besar dalam membuat keputusan, kemungkinan besar penggunaan teknologi dan perkhidmatan data besar akan berkembang pada kadar yang stabil dalam jangka pendek dan panjang.

Maklumat analisis data besar yang diketengahkan juga telah membantu perniagaan merapatkan cabaran yang berkaitan dengan ketangkasan dan pemerkasaan pihak berkepentingan. Perniagaan secara tradisinya menghadapi tugas yang sukar dari segi mencari keseimbangan yang sukar difahami antara ketangkasan dan desentralisasi. Mengira pada pendapat semua orang sebelum membuat keputusan besar telah menjadi tumpuan utopia perniagaan, namun, ia juga datang dengan risiko memperlahankan proses membuat keputusan dalam persekitaran yang sangat kompetitif. Rangka kerja RACI, yang telah dirujuk oleh perniagaan untuk mengurangkan kesamaran dalam memilih pihak berkuasa yang betul dalam membuat keputusan menjadi lebih mudah untuk dinavigasi kerana akses kepada data menjadikan keseluruhan proses membuat keputusan sebagai urusan yang lancar.

Penyepaduan Data Besar dengan Perisikan Perniagaan Tradisional – Jalan Hadapan?

Penyepaduan teknologi dan perkhidmatan data besar dengan risikan perniagaan tradisional dilihat sebagai jalan ke hadapan untuk perniagaan yang memfokuskan pada pembuatan keputusan berasaskan fakta pantas dan peningkatan dalam pengalaman pelanggan. Perisikan perniagaan telah menjadi alat yang boleh dipercayai untuk syarikat memahami khalayak sasaran mereka dengan lebih dekat; walau bagaimanapun, masa pusing ganti yang tinggi kekal sebagai penghalang. Penggabungan data besar telah mengurangkan cabaran ini ke satu tahap, yang seterusnya telah mendorong penggunaan di kalangan pengguna akhir. Pada masa hadapan, kemungkinan besar data besar dan risikan perniagaan akan menjadi sangat terjalin.

Industri Perbankan, Perkhidmatan Kewangan dan Insurans (BFSI) Terus berada di hadapan dalam Penerimaan

Walaupun penggunaan teknologi dan perkhidmatan data besar telah meluas, sektor BFSI kekal di barisan hadapan penerimaan sejak awal data besar. Jumlah data yang banyak yang dijana setiap hari dalam industri BFSI memerlukan penggunaan penyelesaian pemantauan, pengumpulan dan analisis data holistik. Beberapa cabaran utama yang dihadapi oleh sektor BFSI pada masa ini termasuk pengenalan penipuan, data tidak teratur dan ketidakcekapan operasi. Kemasukan teknologi dan perkhidmatan data besar telah membantu mengurangkan sebahagian daripada cabaran ini pada tahap yang besar. Di belakang penambahbaikan ini, terdapat penembusan data besar yang ketara dalam sektor BFSI. Mengikut anggaran semasa, hasil yang dijana daripada penggunaan teknologi dan perkhidmatan data besar berkemungkinan mencecah lebih AS$ 33 bilion dari segi pendapatan menjelang 2026.

Kemasukan Teknologi Data Besar dan Perkhidmatan Mendapat Tanah dalam Sektor Penjagaan Kesihatan

Data besar mempunyai potensi besar dalam industri penjagaan kesihatan, dengan penyokong menggembar-gemburkan faedah daripada ramalan wabak dan pengurangan kos rawatan. Walaupun rekod kesihatan elektronik (EHR) telah menjadi ruji dalam sektor penjagaan kesihatan sejak sekian lama, keberkesanannya terhad kepada sejarah perubatan pesakit. Data besar, sebaliknya, menjanjikan analisis data yang menyeluruh dan holistik yang boleh membantu penyedia penjagaan kesihatan dalam mengurus volum data yang besar. Cerapan yang ditawarkan melalui kemasukan teknologi dan perkhidmatan data besar boleh membantu penyedia penjagaan kesihatan meningkatkan keuntungan, sambil menambah baik penjagaan yang diterima oleh orang ramai.

Data Besar dalam Tadbir Urus: Membantu Pembuat Dasar Membuat Keputusan Perniagaan yang Lebih Baik

Di samping penggunaan yang semakin meningkat dalam sektor swasta, teknologi dan perkhidmatan bigd ata turut digabungkan dalam tadbir urus dan pentadbiran. Kerajaan di seluruh dunia mempunyai tugas besar untuk mengumpulkan pelbagai data mengenai ratusan juta orang. Pengumpulan data dan organisasinya menelan kos ratusan juta dolar dalam perbelanjaan kerajaan. Walaupun data besar tidak dapat menggantikan sepenuhnya proses manual dan fizikal di semua negara, penyepaduannya dengan amalan pengumpulan data tradisional boleh membantu dalam pengumpulan data yang lancar dan lebih cepat.

Secara keseluruhannya, prospek masa depan teknologi dan perkhidmatan data besar kelihatan cerah, dan penggunaan pantas mereka merentasi pelbagai industri penggunaan akhir boleh terus menyumbang kepada pertumbuhan pasaran di seluruh dunia.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Pasaran Perkhidmatan Data dan Teknologi Besar: Penggunaan Bahan Api Pembuatan Keputusan Terpacu Data
oleh Arun Gangwar

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker