Lain-Lain

Menggunakan Teknologi Jalur Lebar untuk Komunikasi Radio Kereta Api Kritikal Misi

Jika anda tinggal di dalam atau sekitar bandar besar seperti Sydney atau Melbourne, anda pasti pernah mengembara dengan kereta api pada satu ketika. Kebanyakan orang akan memahami konsep asas, seperti isyarat hijau, kereta api tiba menukar isyarat merah untuk jangka masa yang singkat sehingga kereta api pertama telah bergerak dalam jarak yang selamat, membenarkan isyarat bertukar hijau semula. Terdapat isyarat yang terletak di setiap sektor, di mana kereta api bergerak dan ia sangat boleh dipercayai; sekiranya sistem isyarat gagal, maka semua kereta api berhenti dan anda mengalami kegagalan sebelah kanan. Apabila sistem isyarat tidak lagi beroperasi dengan betul atau jika ia telah menerima data bercanggah daripada litar trek, semua isyarat memaparkan isyarat merah dan pemandu perlu diberi kuasa oleh pemberi isyarat untuk lulus.

Pemandu selepas menunggu dalam tempoh yang singkat, menghubungi pemberi isyarat menggunakan radio kereta api untuk mendapatkan kebenaran menghantar isyarat pada warna merah. Radio kereta api digunakan untuk komunikasi kritikal misi, kerana menghantar isyarat pada warna merah boleh menyebabkan kemalangan, seperti satu kereta api merempuh belakang kereta lain atau terlanggar jika berada di sisi yang memasuki laluan utama.

Asal usul radio kereta api moden bermula 40 tahun hingga 1977 apabila kertas kerja yang ditulis oleh Clive Kessell mengenai “The Development of Radio Communications between the Signal man and the Driver” telah dibentangkan pada mesyuarat Institut Jurutera Isyarat Keretapi untuk menggalakkan minat dalam membangunkan radio komunikasi antara kereta api dan kotak isyarat. Komunikasi radio ialah cara terbaik untuk menghentikan kereta api atau memindahkan kereta api yang telah berhenti; adalah lebih selamat untuk mengekalkan pemandu di dalam kereta api daripada berjalan di trek mencari telefon pos isyarat untuk menghubungi pemberi isyarat.

Piawaian komunikasi telah dibangunkan pada masa yang dipanggil UIC751-3 mencipta rangkaian radio kereta api analog UHF 4 saluran yang digunakan di sekitar stesen Kings Cross dan St Pancreas London; ia juga telah dilancarkan di bahagian Eropah, terutamanya di Jerman Barat di mana kebanyakan pembangunan awal berlaku.

Radio kereta api analog Metronet telah dilancarkan di Sydney pada tahun 1994 pada masa yang sama sistem radio yang sangat serupa yang dipanggil “Radio Secure Cab” telah digunakan di UK dan bahagian lain di dunia. Pada awal tahun 2000 rangkaian radio yang lebih baru telah dibangunkan berpangkalan di Eropah pada standard GSM yang popular, beralih daripada rangkaian analog kepada suara digital telah meningkatkan kualiti suara, mengurangkan statik yang tidak diingini yang terkenal dengan komunikasi analog. Sistem radio kereta api digital (DTRS) ini telah ditugaskan pada 2017 di Sydney untuk menggantikan Metronet analog dan menambah baik komunikasi rel.

Bagaimanapun, kadar perubahan oleh utiliti telefon mudah alih berlaku dengan pantas, GSM (teknologi generasi kedua) yang berasaskan DTRS kini hampir usang; kita semua mula menyukai manfaat teknologi telefon bimbit generasi ke-4 yang canggih. Dalam sektor kereta api, terdapat minat yang besar tentang teknologi yang akan digunakan untuk menggantikan DTRS, bagaimana ia akan dibangunkan dan bila ia akan dilaksanakan.

Penyelidikan saya melihat isu ini untuk mengenal pasti cara teknologi mudah alih generasi ke-4 jalur lebar modem boleh dibangunkan untuk menyediakan semua komunikasi kritikal misi yang diperlukan untuk mengendalikan kereta api bersama-sama dengan faedah yang boleh disampaikan oleh data jalur lebar berkelajuan tinggi seperti CCTV masa nyata. Sifat buruk risiko kereta api menganggap sebarang perubahan sebagai peningkatan risiko, jadi ia telah menjadi perubahan buruk dalam proses. Walau bagaimanapun dengan mengekalkan teknologi lama, risiko meningkat kerana faedah keselamatan yang dikaitkan dengan cara berkomunikasi yang lebih baharu tidak direalisasikan; terdapat juga cabaran teknikal dalam memastikan peralatan yang tidak disokong beroperasi apabila komponen perkakasan gantian tidak ditemui.

Menjalankan kereta api moden seperti di Sydney, di mana anda mempunyai sejuta penumpang perjalanan sehari benar-benar memerlukan sistem komunikasi moden supaya keselamatan tidak terjejas. Sistem isyarat dilaporkan mengalami kegagalan sisi yang salah sekali dalam beribu-ribu tahun tetapi ia berlaku atas sebab yang tidak dipertimbangkan oleh sesiapa pun.

Radio kereta api membolehkan tindakan pembetulan berlaku serta-merta oleh pemandu dan pemberi isyarat untuk mengelakkan kemalangan daripada berlaku; menyelamatkan ramai orang daripada kecederaan serius atau kematian jika anda mengalami kemalangan kereta api. Komunikasi mudah alih generasi keempat kini merupakan teknologi terbukti yang boleh menyediakan komunikasi kritikal misi yang membolehkan GSM-R dihentikan lebih awal daripada kemudian.

Sumber Diterjemahkan oleh Google Translate: Menggunakan Teknologi Jalur Lebar untuk Komunikasi Radio Kereta Api Kritikal Misi
oleh Michael Alldritt

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker